Η Ελλάδα χάνει πολλαπλάσια στρέμματα δάσους από τη Γαλλία

Η Ελλάδα χάνει πολλαπλάσια στρέμματα δάσους από τη Γαλλία
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι χαρακτηριστικό: Τα μεσογειακού τύπου δάση της, δηλαδή τα εύφλεκτα, ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια στρέμματα, έναντι 4 εκατομμυρίων στην Ελλάδα. Δηλαδή, τα ελληνικά ανέρχονται μόλις στο 1/10 των γαλλικών.

Και ενώ εκεί, με βάση στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, καίγονται 160.000 στρέμματα κατά μέσον όρο ετησίως, ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα είναι 600.000 στρέμματα και πλέον».

Αυτά και πολλά άλλα, καθόλου κολακευτικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που περηφανεύεται ότι κάνει όλα «τέλεια», γράφει, όχι σε κανένα αντιπολιτευτικό μέσο αλλά στο liberal.gr, ο Δημήτρης Κατσούδας, αντιπρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών και πρώτος Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1991-1993).

«Η σημερινή φιλοσοφία είναι λάθος. Γιατί; Διότι, ο φορέας που ζει τα δάση, τα διαχειρίζεται, γνωρίζει τους δρόμους, τα μονοπάτια και τον άνεμο και που είναι η Δασική Υπηρεσία, δεν έχει τον συντονισμό και έχει περιθωριοποιηθεί», εξηγεί ο κ. Κατσούδας και περιγράφει πώς με νόμους του παρελθόντος η δασοπυρόσβεση έγινε αντικείμενο της Πυροσβεστικής και πώς αποδυναμώθηκε η Δασική Υπηρεσία που έπρεπε να προστατεύει τα δάση.

Γράφει ακόμη: «ενώ συμφωνώ απόλυτα με τον έλεγχο και του τελευταίου ευρώ από τα κονδύλια που έχουν διατεθεί στους ΟΤΑ για αυτή τη δουλειά, εντούτοις οφείλω να πω ότι το ποσό των 25 εκατ. ευρώ που τους έχει διατεθεί για τον καθαρισμό, είναι ανεπαρκέστατο. Έχουμε 325 Δήμους με το Σχέδιο Καλλικράτης. Σκεφτείτε μόνο ότι το κόστος για την καταστολή των πυρκαγιών ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Το συμπέρασμα του κ. Κατσούδα είναι λογικό: «Χρειάζεται θαρραλέα πολιτική βούληση, μια περιβαλλοντική επανάσταση. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δασοπροστασία είναι όπως η εθνική άμυνα. Κάθε χρόνο καταστρέφεται λίγο ή πολύ η πατρίδα μας».

Documento Newsletter