Η Ελλάδα στερεί το άσυλο από Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα και τον στέλνει στο στόμα του λύκου

Ο Χαμίντ (Σ.Ε. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του documentonews.gr), βρίσκεται στην Ελλάδα ως πολιτικός πρόσφυγας εδώ και 38 χρόνια. Κούρδος αγωνιστής από την Τουρκία συμμετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων και ήταν υπεύθυνος έκδοσης του ενημερωτικού περιοδικού της παράταξής του.

Έχοντας κάνει ήδη 3,5 χρόνια φυλακή στην Τουρκία όπου βασανίστηκε άγρια, γιατί αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του λαού του στην ηλικία των 17 ετών, από τη δεκαετία του ‘80 βρήκε άσυλο και ασφάλεια στην Ελλάδα αφού στην Τουρκία κινδύνευε ακόμα και να χάσει την ίδια του τη ζωή. Παντρεύτηκε μία ομοεθνή του από το Ιράκ στην Ελλάδα.

Απέκτησαν τρία παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ. Η μία του κόρη πέρασε στο Πανεπιστήμιο φέτος, ο γιος, όπως και ο ίδιος και η σύζυγός του εργάζονται νόμιμα για να επιβιώσουν. Η μικρή κόρη του Χαμίντ, πέθανε το 2019.

Ο Χαμίντ και η οικογένειά του βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν την απέλαση λόγω μιας καταδικαστικής απόφασης σχετικά με βοήθεια που παρείχε σε συμπατριώτες του να περάσουν στην Ιταλία. Ο Χαμίντ αρνείται ακόμα και σήμερα οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση. Η απέλαση για τον ίδιο και τους ανθρώπους του ισοδυναμεί με θάνατο αφού με το που πατήσει το πόδι του στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή του.

«Όταν βάλαμε την μικρή μου κόρη στο νοσοκομείο, η σύζυγος μου είχε ασφάλεια και η μικρή εγχειρίστηκε. Τότε μου ανακάλεσαν το άσυλο. Το 2019. Μου πήραν όλα τα έγγραφα την ώρα που το παιδί μου ήταν στο νοσοκομείο. Τότε με κάλεσαν από το νοσοκομείο και μου είπαν ότι η ασφάλεια του παιδιού έχει λήξει και ότι αν δεν ανανεωθεί μέχρι αύριο θα σταματήσουν την περίθαλψη. Το παιδί εγχειρισμένο, με ανοιχτό θώρακα. Για να ανανεώσουμε την ασφάλεια του παιδιού μου έπρεπε να δώσω εγώ την ταυτότητα μου που μου την είχε πάρει η ασφάλεια. Το παιδί μου πέθανε αλλά το κράτος ασχολούταν με εμένα.  Και τώρα με κυνηγάει για να με διώξει», λέει ο Χαμίντ μιλώντας στο documentonews.gr.

Ο Χαμίντ δεν θα είναι ο μοναδικός αποδέκτης της άδικης αυτής μοίρας αφού θα τον ακολουθήσουν, η γυναίκα του που γεννήθηκε στο Ιράκ και κινδυνεύει να βρεθεί ολομόναχη χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα σε μία χώρα μακρινή, χωρίς συγγενείς και φίλους, αλλά και τα  δύο νέα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, δεν έχουν υπηκοότητα και δεν  θα μπορέσουν βγάλουν κανένα πιστοποιητικό έγγραφο.

Η περίπτωση του Χαμίντ, δεν είναι τυχαία. Δεν είναι ένας απλός πολιτικός πρόσφυγας. Το ενδεχόμενο βασανισμού του στην Τουρκία είναι δεδομένο.

«Οι Τούρκοι και να με βασανίσουν και ψυχολογικά και σωματικά μπορώ να τα βγάλω πέρα. Όμως αν συμβεί ό,τι έγινε με τον Οτσαλάν δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Υπάρχουν πολλά που θα θέλουν οι Τούρκοι να μάθουν από μένα», λέει χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό κράτος αναμένεται να αποφασίσει εάν θα στείλει στο «εκτελεστικό απόσπασμα » μία ολόκληρη οικογένεια, εάν θα στερήσει από ένα 18χρονο κορίτσι που είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις σπουδές του, το δικαίωμα στη ζωή. Εάν θα καταδικάσει έτσι βάναυσα μία οικογένεια η οποία έχει συνεισφέρει με τον τρόπο της στη χώρα που της έδωσε την προστασία του ασύλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο δύσκολη θα είναι η ζωή τους εάν απελαθούν, είναι τα όσα περνάει η οικογένειά του Χαμίντ που βρίσκεται ακόμα στην Τουρκία, αφού συλλαμβάνονται από το καθεστώς μόνο και μόνο επειδή είναι συγγενείς του.

«Το κράτος θέλει να μας σκοτώσει», λέει στο documentonews.gr η σύζυγος του Χαμίντ (F.Ε.) εκφράζοντας την βαθιά της ανησυχία για το μέλλον που τους επιφυλάσσεται.

«Λόγω της ιδιότητας μου σκότωσαν δύο από τα αδέλφια μου. Όσοι συγγενείς μου, μου μιλάνε τους συλλαμβάνουν και τους βασανίζουν. Το ανιψάκι μου το φυλάκισαν επειδή μου μιλούσε στο facebook. Με την αιτιολογία ότι μιλάει με το στέλεχος της «τρομοκρατικής οργάνωσης PKK», και παίρνει οδηγίες. Και το παιδί με ρωτούσε τι να κάνω», σημειώνει ο Χαμίντ και προσθέτει:

«Και η οικογένειά μου; Αν πάρουν το άσυλο από μένα το παίρνουν και από αυτούς. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν εδώ. Αν απελάσουν εμένα τι θα γίνουν χωρίς χαρτιά; Η μικρή μου ξεκινάει πανεπιστήμιο. Τι θα γίνουν τα παιδιά; Οι Τούρκοι θα σκοτώσουν μόνο εμένα. Το Ελληνικό Κράτος όμως, με την αρνητική απόφαση θα μας σκοτώσει και τους τέσσερις».

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου αναμένεται να εξεταστεί η υπόθεση της ανάκλησης ασύλου του Χαμίντ.

Ετικέτες