Η Ελλάδα παραπέμπεται για τους κανονισμούς για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αλλά εμείς… τη Μαρέβα μας

Η Ελλάδα παραπέμπεται για τους κανονισμούς για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αλλά εμείς… τη Μαρέβα μας

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Κομισιόν την Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία και την Ιρλανδία, διότι δεν εφαρμόζει τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα κράτη-μέλη είχαν προθεσμία έως τις 26 Ιουνίου 2017 για να μεταφέρουν την τέταρτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην εθνική νομοθεσία τους.

Όμως, μετά τις αποκαλύψεις από τα έγγραφα του Παναμά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, η Επιτροπή πρότεινε μία πέμπτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι κανόνες. Αυτοί οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στις 9 Ιουλίου 2018 και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να τους μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιό τους έως τις 10 Ιανουαρίου 2020.

Και ενώ μας τραβάνε το αυτί και μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι «αρμόδιοι» αγρόν αγοράζουν για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αυτό της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, οι εταιρίες της οποίας συνδέονται με offshore με το «Πρώτο Θέμα».

Όπως έχει αποκαλύψει το Documento, η offshore εταιρεία Velvet Success SA, με έδρα τον Παναμά, εμφανίζεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μαρέβας Μητσοτάκη, όσο και την εν λόγω εφημερίδα σε περιόδους, μάλιστα, που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και τα οικονομικά τους στοιχεία αποκαλύπτουν ένα απαξιωμένο σύστημα.

Και όμως, παρά τα στοιχεία και παρά τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Κομισιόν, δεν ιδρώνει το αυτί ούτε της επιτροπής πόθεν έσχες, ούτε της επιτροπής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και του ξεπλύματος, που προφανώς θεωρούν ότι η παραπομπή μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ακριβώς επειδή δεν φαινόμαστε να παράγουμε αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι και κάτι το φοβερό…

Αρκεί να μην… ενοχλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το αυταπόδεικτο καθήκον όσων θα πρέπει να ελέγξουν τη σύζυγό του μέχρι κεραίας ώστε να αποκαλυφθούν τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις… βελούδινες επιτυχίες της offshore, όπως άλλωστε λέει και το όνομά της…

Διαβάστε ακόμη: Εκατομμύρια από την ίδια offshore για Μαρέβα Μητσοτάκη και «Πρώτο Θέμα»

Οι οδηγίες της Κομισιόν

Τα κράτη-μέλη είχαν προθεσμία έως τις 26 Ιουνίου 2017 για να μεταφέρουν την τέταρτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην εθνική νομοθεσία τους. Οι εν λόγω κανόνες ενισχύουν τους ήδη υπάρχοντες, εισάγοντας τις εξής τροποποιήσεις:

– Ενίσχυση της υποχρέωσης εκτίμησης των κινδύνων για τις τράπεζες, τους δικηγόρους και τους λογιστές.

– Θέσπιση ξεκάθαρων απαιτήσεων διαφάνειας ως προς τον πραγματικό δικαιούχο των εταιρειών.

– Διευκόλυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών από διαφορετικά κράτη-μέλη, με σκοπό τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ύποπτων μεταφορών χρηματικών ποσών για την πρόληψη και τον εντοπισμό περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

– Θέσπιση μίας συνεκτικής πολιτικής έναντι των τρίτων χωρών που δεν εφαρμόζουν επαρκείς κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

– Ενίσχυση των εξουσιών των αρμόδιων αρχών σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων.

Η Πέμπτη οδηγία στοχεύει στο να ενισχυθούν περαιτέρω οι κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι εν λόγω νέοι κανόνες στοχεύουν σε αυξημένο επίπεδο διασφαλίσεων για τις χρηματοοικονομικές ροές από τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, ενίσχυση της πρόσβασης που διαθέτουν οι μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε πληροφορίες, δημιουργία κεντρικών μητρώων τραπεζικών λογαριασμών, και αντιμετώπιση των κινδύνων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, οι οποίοι συνδέονται με εικονικά νομίσματα και προπληρωμένες κάρτες. Αυτοί οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στις 9 Ιουλίου 2018 και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να τους μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιό τους έως τις 10 Ιανουαρίου 2020.

Documento Newsletter