Η Ελλάδα κάτω από τη Βουλγαρία: Οι Ελληνες μισθωτοί είναι οι φτωχότεροι της ΕΕ των 27

Η Ελλάδα κάτω από τη Βουλγαρία: Οι Ελληνες μισθωτοί είναι οι φτωχότεροι της ΕΕ των 27

Οπως δεικνύουν οι δείκτες κοινής αγοραστικής δύναμης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε το ακατόρθωτο. Η Ελλάδα κατέχει πλέον την τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς τον μέσο μισθό ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Αν δεν καταλάβατε καλά, οι Ελληνες μισθωτοί είναι οι φτωχότεροι στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τους Βούλγαρους εργαζόμενους αν κάποιος θέσει ως μέτρο το μέσο ωρομίσθιο και την κοινή αγοραστική δύναμη. Τούτο δεν προκύπτει από αυθαίρετους δημοσιογραφικούς υπολογισμούς. Αποτελεί το συμπέρασμα μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που υπογράφει ο εμπειρογνώμονας Βλάσης Μισσός. Πρόκειται για τον θεσμικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι παρέχει μελετητικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Οπως λοιπόν προκύπτει από τη συγκεκριμένη επιστημονική ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του οικονομικού δελτίου του ΚΕΠΕ και φέρει τον τίτλο «Σχετική θέση του μέσου ωρομισθίου και εργαζόμενοι φτωχοί στην Ελλάδα», η φορομπηχτική μεγέθυνση του ΑΕΠ μετά την πανδημία, για την οποία εμφανίζεται τόσο υπερήφανος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μόνο ελάχιστα έχει βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Αν όμως το δούμε από τη σκοπιά της αγοραστικής δύναμης, από το 2020, οπότε και καταγράφηκε καθίζηση των συνολικών ωρών εργασίας σε όλη την ΕΕ 27 λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, στην Ελλάδα καταγράφεται μια ταχύτατη μεγέθυνση των ωρών εργασίας (ωρομίσθιο) χωρίς να μεταβάλλονται οι αποδοχές. Είναι τέτοια η ορμή, που η Ελλάδα όχι μόνο συνέκλινε μέσα σε τριάμισι χρόνια με τη Βουλγαρία αλλά πλέον την έχει ξεπεράσει!

Αύξηση τριπλάσια του μέσου όρου

«Ιδιαίτερα το 2020, έτος κατά το οποίο η πανδημία επέδρασε έντονα στη διεθνή οικονομία, η αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου στην Ελλάδα συγκλίνει με εκείνο της Βουλγαρίας και, έκτοτε, η απόσταση μεταξύ τους διευρύνεται» παρατηρεί στη μελέτη του ο Βλ. Μισσός. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ΚΕΠΕ: «Η αύξηση των ωρών εργασίας φαίνεται ότι διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη μείωση του καταβαλλόμενου ωρομισθίου».

Οπως προκύπτει λοιπόν από την ανάλυση, από το 2020 έως και το 2023 η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα εκτιμάται σε 9,25% έναντι 3,4% στην ΕΕ 27 – δηλαδή τριπλάσια του μέσου όρου. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2023 η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο μεταξύ των χωρών της ΕΕ 27.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το κλειδί του επιτεύγματος του Κυρ. Μητσοτάκη. Χρησιμοποιώντας τον Κ. Χατζηδάκη, το εξαπτέρυγο της Αγίας Οικογένειας, τον πολιτικό με το μικρότερο βιογραφικό της χώρας (δεν καταγράφεται μέρα εργασίας του), τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών που «δολοφονεί» μειλίχια οτιδήποτε άπτεται του κοινωνικού κράτους, το καλοκαίρι του 2021 πέρασε το ελαστικό οκτάωρο. Συγκεκριμένα, στη διάταξη του άρθρου 55 παρ. 2 του ν. 4808/2021 προβλέφθηκε ότι στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις υιοθέτησής της παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συστήματος τετραήμερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας σαράντα ωρών εβδομαδιαίως και δέκα ωρών ημερησίως. Το συγκεκριμένο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μπορεί να εφαρμόζεται είτε σε χρονική περίοδο αναφοράς έξι μηνών εντός ενός ημερολογιακού έτους είτε σε χρονική περίοδο αναφοράς ενός ημερολογιακού έτους. Ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης τότε δήλωνε ότι δίνει στους μισθωτούς το δικαίωμα να μαζεύουν ελιές και να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Κατ’ ουσία πρόκειται για τσάμπα υπερωρίες που πρόσφερε στους μεγάλους εργοδότες (κυρίως σε μέλη του ΣΕΒ, όπως βιομηχανίες, τράπεζες κ.λπ.). Από την άλλη, με τον ίδιο νόμο μείωσε την υπερωριακή αμοιβή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτές οι νέες διατάξεις θα επέφεραν σε 1 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ετήσιες απώλειες στις αποδοχές τους της τάξης του 20%.

Η στατιστική μείωση της ανεργίας

Ενα άλλο σημείο που φέρνει κυβερνητικούς πανηγυρισμούς δεν είναι άλλο από τη στατιστική μείωση της ανεργίας που μετρά η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Παρόλο που αυτή δεν αποτυπώνεται ευκρινώς από την εγγεγραμμένη ανεργία που μετρά η ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ), η κυβέρνηση δεν διστάζει να πανηγυρίσει. Θυμίζουμε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης στις αρχές Ιουλίου έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας είχε κάνει λόγο για «εντυπωσιακή μείωση εργασίας, δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος». Οπως προκύπτει από τους μετρήσιμους δείκτες, όλο αυτό δεν είναι κάτι άλλο παρά fake news προκειμένου να πανηγυρίζουν τα συστημικά ΜΜΕ! Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ: «Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε χαμηλότερες αποδοχές και σχετικά περισσότερες ώρες εργασίας». Αυτό έχει αποτέλεσμα κατά το 2022 το 23,1% των εργαζομένων (περίπου ένας στους τέσσερις) να υπολογίζεται ότι διαβιούσε με διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας του 2009. Οπως προκύπτει από την ανάλυση του ΚΕΠΕ, οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης ως καταστροφικό δίδυμο της οικονομίας έφεραν και την κατρακύλα μετά το 2021 και πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται ως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη ως προς το μέσο ωρομίσθιο και την κοινή αγοραστική δύναμη, παρόλο που έχουν αυξηθεί τα μέγιστα οι ώρες εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

«Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» – Το Politico «καίει» Μητσοτάκη για Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές

Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Να προχωρήσει σε όλες τις διώξεις» (Video)

Γαλλία: Γιατί οι Αρχές συνέλαβαν τον επικεφαλής του Telegram – Ποιος είναι ο Πάβελ Ντούροφ

ΣΥΡΙΖΑ: 15 ημέρες στο… κόκκινο – Όλα δείχνουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή

Γάζα: Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός

Ετικέτες

Documento Newsletter