Στο βασίλειο του διεφθαρμένου ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες παιχνίδια έχουν χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς λόγους, αλλά οι αρχές δεν είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου. Αυτός είναι ο λόγος που το πάρτι των στημένων αγώνων συνεχίζεται και ειδικά η Φούτμπολ Λιγκ θεωρείται από τη FIFA και την UEFA η… χαρά των παράνομων μπουκμέικερ.
Η τεχνογνωσία επί του στησίματος είναι πιστοποιημένη και γι’ αυτό οι… ειδικοί κάνουν «σεμινάρια» σε πρώην ποδοσφαιριστές και την εξάγουν στο εξωτερικό! Στο επίκεντρο του ισπανικού ποδοσφαίρου βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες η εξάρθρωση κυκλώματος που έστηνε ματς με εγκέφαλο τον πρώην άσο της Ρεάλ Μαδρίτης, του Ολυμπιακού, του Αρη και της Βέροιας Ραούλ Μπράβο. Η επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για τα χειραγωγημένα παιχνίδια ονομάστηκε «Operación Oikos». Από το ελληνικό «οίκος» κι αυτό διότι ο Ρ. Μπράβο, όπως λέγεται στη Μαδρίτη, έμαθε την «τέχνη» της χειραγώγησης στη χώρα μας! H εφημερίδα «El Pais» έριξε το πρώτο καρφί αναφέροντας πως η έρευνα των ισπανικών αρχών έδειξε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε στη Πριμέρα Ντιβιζιόν τουλάχιστον από το 2016, όταν δηλαδή ο Ισπανός αμυντικός έπαιζε ακόμη μπάλα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το infolibre.es, μια βρετανική εταιρεία, η Starlizard, η οποία εντοπίζει και αναλύει ύποπτες ενέργειες σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια, είχε σημάνει συναγερμό για «οκτώ ύποπτες κινήσεις» του Μπράβο σε ένα παιχνίδι Kυπέλλου της Βέροιας με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (διεξάχθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2015 και έληξε 2-1), το οποίο ήταν διπλό στο ημίχρονο και άσος τελικό…
Ο Ελληνας… καθηγητής
Ο 38άχρονος πρώην ακραίος αμυντικός της Ρεάλ (2001-2007) ήρθε στη Σούπερ Λίγκα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, τη φανέλα του οποίου φόρεσε από το 2007 μέχρι το 2011, ενώ τα τελευταία ένσημα της λαμπερής καριέρας του τα κόλλησε στον Αρη και στη Βέροια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «El Confidencial», ο Ρ. Μπράβο καταπιάστηκε με την «τέχνη» της χειραγώγησης αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο οποίο «ευδοκιμούν εγκληματικές οργανώσεις που σχετίζονται με στημένα παιχνίδια». Και για… καθηγητή του είχε έναν Ελληνα παράγοντα ή μάνατζερ, με τον οποίο η ισπανική σπείρα συνεργάστηκε έτσι ώστε να χειραγωγεί αγώνες σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Πέρασμα από τη Σούπερ Λίγκα έχει κάνει και άλλος ένας κατηγορούμενος, ο Ινιγο Λόπεθ (ΠΑΟΚ), ενώ οι ισπανικές αρχές εκτιμούν πως τα πλοκάμια του κυκλώματος είχαν κάνει δουλειές και σε ελληνικά παιχνίδια μετά το πέρας της καριέρας του Μπράβο. Για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να μιλήσει ο παλαίμαχος Ισπανός ποδοσφαιριστής ή ο Ελληνας «συνεταίρος» του. Προς το παρόν όλα τα στόματα είναι κλειστά, αλλά καθημερινά βγαίνουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία. Το σκάνδαλο δε ολοένα και πιο συχνά αναδίδει… ελληνικό άρωμα παρότι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι Ισπανοί!
Οι δύο εγκέφαλοι του ισπανικού κυκλώματος, ο Μπράβο και ο Κάρλος Αράντα, είναι φίλοι σχεδόν 25 χρόνια. Εχουν κοινή πορεία από τις ακαδημίες της Ρεάλ και είχαν μπλεξίματα και με άλλες βρόμικες υποθέσεις όπως ναρκωτικά. Οταν ο Μπράβο αγωνιζόταν στη Σούπερ Λίγκα ο αδερφικός του φίλος ερχόταν να τον συναντήσει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια και ο Αράντα διέμενε σε κότερο που νοίκιαζε ο κολλητός του με 20.000 ευρώ τον μήνα.
Οι ισπανικές αρχές υποψιάζονται ότι τα ταξίδια του Αράντα στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο για αναψυχή και ότι από τότε είχαν αρχίσει να στήνουν το κύκλωμά τους. Οταν κρέμασαν τα παπούτσια τους ο Ρ. Μπράβο είχε για βιτρίνα μια μεσιτική εταιρεία και ο Αράντα άνοιξε στοιχηματικό γραφείο. Φυσικά δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Εντόπιζαν ποδοσφαιριστές που ήταν διατεθειμένοι να τα αρπάξουν, τους έδιναν ένα ποσό ως προκαταβολή της δωροδοκίας και τους έλεγαν τι αποτέλεσμα ήθελαν. Και όταν η συμφωνία έκλεινε, οι Μπράβο, Αράντα έστελναν μια τσάντα με ευρώ στον Ελληνα μεσάζοντα και τα στοιχημάτιζε με ασφάλεια. Σίγουρη δουλειά με μεγάλα κέρδη…
Πάρε δώσε
Ο Ραούλ Μπράβο φαίνεται πως είχε πάρε δώσε με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Αρης Θόδωρο Καρυπίδη, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο πρώην τεχνικός της ομάδας Πάκο Ερέρα. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα στημένα στην Πριμέρα Ντιβισιόν, η εφημερίδα «ABC» απευθύνθηκε στον πρώην προπονητή του Αρη, ο οποίος είχε βοηθό τον συμπατριώτη του. Δεν ήταν όμως δική του επιλογή, όπως είπε, αλλά του τον επέβαλε ο Καρυπίδης.
«Ο πρόεδρος επέμεινε πολύ να τον έχω για βοηθό μου και… όλοι ξέραμε ότι ο Ραούλ Μπράβο του είχε δανείσει 300.000 ευρώ. Μπορεί να χρωστούσε ο πρόεδρος χρήματα στον Ραούλ και γι’ αυτό έμεινε ως δεύτερος βοηθός μου. Στην αρχή έμοιαζαν φίλοι, αλλά με το πέρασμα των εβδομάδων η σχέση τους ψυχράθηκε. Νομίζω ότι η σχέση τους εξελίχθηκε άσχημα» δήλωσε ο Ερέρα, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε πως «ο Ραούλ δεν σήκωνε ποτέ το τηλέφωνο όταν τον καλούσαμε. Ηταν πολύ δύσκολο να μιλήσεις μαζί του. Απαντούσε μόνο στο WhatsApp».
Είναι πρωτόγνωρο ο προπονητής να ψάχνει τον βοηθό του για να συνεργαστούν για την ομάδα για την οποία εργάζονται και να μην τον βρίσκει…
Και το κερασάκι στην τούρτα: το ύποπτο παιχνίδι Βαγιαδολίδ – Βαλένθια φέρεται να στήθηκε από τον Μπράβο και τον αρχηγό της γηπεδούχου ομάδας Μπόρχα Φερνάντεθ σε συνάντηση που είχαν οι δυο τους, 48 ώρες πριν από το παιχνίδι, στο εστιατόριο – μπαρ του τελευταίου στο Βαγιαδολίδ με την ονομασία Κόρινθος!
Δεν υπάρχουν αποδείξεις
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση; Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η ίδια η ισπανική λίγκα κατήγγειλε τον Μάιο του 2018 στην UDEF (ειδική υπηρεσία της ισπανικής αστυνομίας) ως ύποπτο το παιχνίδι Ουέσκα – Νάστικ για την προτελευταία αγωνιστική της Σεγούντα Ντιβισιόν (Β΄ κατηγορία). Η Ουέσκα είχε ήδη πανηγυρίσει την άνοδό της, ενώ ο αντίπαλός της καιγόταν για τους τρεις βαθμούς προκειμένου να αποφύγει τον υποβιβασμό. Κι αυτό έγινε. Η φιλοξενούμενη ομάδα επικράτησε 1-0 και παρέμεινε στην κατηγορία. Το ματς κρίθηκε ύποπτο όχι γιατί ο αδύναμος νίκησε στην έδρα του ισχυρού, αλλά επειδή η συνολική αξία των στοιχημάτων υπερέβη τη φυσιολογική κατά 14 φορές. Ο υπερβολικός στοιχηματισμός εντοπίστηκε από τη Federbet, έναν ανεξάρτητο φορέα που ελέγχει τον τζόγο (και) στα ισπανικά παιχνίδια και ενημερώνει τη λίγκα. Υστερα απ’ αυτό σήμανε συναγερμός και μέσα σε έναν χρόνο οι αρχές βρήκαν τα μέλη του κυκλώματος.
Στην Ελλάδα
Το ίδιο σκηνικό έχει συμβεί δεκάδες φορές σε παιχνίδια ελληνικών ομάδων. Ουδείς όμως ασχολείται σοβαρά. Οι φάκελοι της Sportradar στέλνονται στην ΕΠΟ μέσω UEFA, η ομοσπονδία τους διαβιβάζει στην εισαγγελία, τη Βουλή και στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Από κει καταλήγουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και τα μέλη της απαλλάσσουν όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις και δεν μπορούν να καταδικάσουν με ενδείξεις, όπως υποστηρίζουν. Τον ίδιο ισχυρισμό προβάλλουν και οι αθλητικοί δικαστές, ενώ ούτε οι εισαγγελείς προχωρούν τις υποθέσεις. Απ’ αυτές μόνο το περιβόητο «Kοριόπολις» έφτασε στο ακροατήριο, αλλά υπήρξαν χοντρά λάθη στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και το κατηγορητήριο έγινε κυριολεκτικά σουρωτήρι.
Σύμφωνα με παλιότερη υπόθεση (τιμωρία για στημένα ματς της Σκεντερμπέου από την Αλβανία) του CAS, για να χαρακτηριστεί στημένο ένα ματς υπάρχει ο όρος «comfortable satisfaction», ο οποίος σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει τη βαθμίδα εκείνη μεταξύ του κάτι περισσότερο από «πιθανόν στημένο» και κάτι λιγότερο από την πλήρη απόδειξη του στημένου. Και η ειρωνεία είναι ότι η ετυμηγορία του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης περιλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ! Ομως στην Ελλάδα για να αποδειχτεί στημένο ένα ματς πρέπει οι εμπλεκόμενοι… να βγουν να το δηλώσουν μόνοι τους στα ΜΜΕ! Τραγικό!