Η Ελλάδα εμπλέκεται περισσότερο στην ουκρανική κρίση: Προωθεί αμερικανικό υγροποιημένη φυσικό αέριο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ουκρανία λαμβάνει για πρώτη φορά υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παράδοση διευκολύνθηκε μέσω Ελλάδας, σύμφωνα με το κανάλι Telegram του Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου.

«Αυτό δεν είναι απλώς μια αποστολή – είναι ένα στρατηγικό βήμα», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα newsukraine.rbc.ua
Σύμφωνα με τον Γέρμακ, αυτό το επίτευγμα ήρθε παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Έχουμε σημειώσει άλλη μια νίκη στο ενεργειακό μέτωπο» τόνισε.

Οι λεπτομέρειες για της παράδοσης φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία μέσω Ελλάδας

Στις 27 Δεκεμβρίου, η DTEK παρέλαβε την πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου LNG στην Ελλάδα.

Η αποστολή, περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ή 1 TWh ενέργειας στο Gaslog Savannah, έφτασε στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας το πρωί της Παρασκευής. Η D.TRADING, η ευρωπαϊκή θυγατρική εμπορική εταιρεία της DTEK, αγόρασε ολόκληρο το φορτίο.

Σε συνεργασία με Έλληνες και άλλους εταίρους, το LNG θα επαναεριοποιηθεί και θα μεταφερθεί μέσω των δικτύων φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την DTEK, αυτή η παράδοση αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ουκρανία και την Ευρώπη με τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Φωτογραφία: «Χ»

 

Η D.TRADING αναμένει ότι η αποστολή της Παρασκευής θα είναι η πρώτη από πολλές τέτοιες παραδόσεις από τις ΗΠΑ και στοχεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της LNG στη Βόρεια Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής.

Το φορτίο δρομολογείται μέσω Ελλάδας λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με τον πόλεμο στη διέλευση LNG μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την άμεση πρόσβαση στην Ουκρανία.

Αντίθετα, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης όπως η Ρεβυθούσα, μαζί με διασυνοριακούς αγωγούς όπως η πρωτοβουλία «Vertical Corridor», η οποία διευκολύνει τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Κατάρ έχει απειλήσει να σταματήσει τις προμήθειες LNG στην Ευρώπη εάν η QatarEnergy αντιμετωπίσει κυρώσεις βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τη βιωσιμότητα.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της ΟυκρανίαςΑντρίι Γέρμακ, αριστερά, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, δεξιά, ακούνε καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Κίεβο, Ουκρανία, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023. (Brendan Smialowski/Pool via AP)

 

Διαβάστε επίσης:

Αεροσκάφος της Air Canada τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσγείωση – Σοκάρουν τα βίντεο

Τζίμι Κάρτερ: Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην προέδρου

Νότια Κορέα: Πρόβλημα και σε άλλο αεροσκάφος της Jeju Air – «Ειδικές επιθεωρήσεις» μετά την τραγωδία