Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – Θετική η αντίδρασή τους

Σε έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας ύψους 4,03 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό, η πρόσκληση συμμετοχής αφορά νέους επενδυτές αλλά και τους κατόχους της προηγούμενης έκδοσης που έληγε το 2019. Η διαδικασία έκδοσης θα είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει αύριο.

Αναλυτικότερα, η ελληνική δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου ότι προχωρά α) σε πρόσκληση προς τους κατόχους του παλιού πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,75% εκδόσεως 2014 και λήξης 2019 να το ανταλλάξουν με μετρητά και β) στην έκδοση νέου ομολόγου πεντεατούς διάρκειας κα λήξης 2022.

Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο θα αγοράσει μέρος του χρέους και παράλληλα θα εκδόσει νέο, κατά πάσα πιθανότητα με καλύτερο επιτόκιο από 4,75%, μετακυλίοντας την αποπληρωμή του.

Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει αύριο. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το επιτόκιο δανεισμού για το 5ετες ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε (απόδοση του ομολόγου) είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.

Την όλη διαδικασία ανέλαβαν οι τράπεζες BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, London Branch, Goldman Sachs, International Bank, HSBC Bank plc and Merrill Lynch International.

Το παλιό ομόλογο θα αγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο στο 102,6% της ονομαστικής του τιμής συν τους δεδουλευμένους τόκους.

Μέγαρο Μαξίμου: Σημαντικό βήμα για την σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές:

Ως σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου.

Η έκδοση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Σύμφωνα με αυτήν, η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί, στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών, στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 καθώς και στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Περισσότερα ΕΔΩ

Bloomberg: Είναι η τέλεια χρονική συγκυρία για την έκδοση ελληνικού ομολόγου

Είναι «η τέλεια χρονική συγκυρία», δήλωσε για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, ο Λουτς Ρεμάγιερ της Landesbank Berlin Investment, που συμβάλει στη διαχείριση 12 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Είναι μετά τη λήψη της δόσης, μετά την έγκριση για τη μείωση του χρέους το επόμενο έτος, μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι μπορεί να συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση του οίκου S&P και πριν να σταματήσει η ΕΚΤ το QE (το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) και να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων», προσέθεσε.

Ο Ρεμάγιερ κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα και σχεδιάζει να συμμετάσχει στη νέα έκδοση.

Η έκδοση του ομολόγου, αναφέρει το δημοσίευμα, ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την εκταμίευση στις 10 Ιουλίου του πρώτου μέρους της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ συμφώνησε την Πέμπτη σε ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, υπό τον όρο ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την Παρασκευή την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου σε θετική από σταθερή , ενώ επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της στο Β- ή έξι βαθμίδες κάτω από την κατάταξη της επενδυτικής διαβάθμισης.

Είναι ενδεικτικό ότι στις τρεις το μεσημέρι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 5,17%, ενώ στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, όταν ήταν πραγματική η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είχε φθάσει στο 44,21%, αναφέρει το Bloomberg.

Guardian: Η Αθήνα βλέπει πια το τέλος της λιτότητας και των μνημονίων

«Η επιτυχής έκδοση νέων πενταετών ομολόγων θα βοηθούσε την πληγείσα από την κρίση χώρα να εξέλθει από τον μακρύ κύκλο της λιτότητας και των μνημονίων», αναφέρει από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian.

«Η Αθήνα παρουσίασε σχέδια για την επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίων για πρώτη φορά μετά το 2014, με τη διάθεση νέων πενταετών ομολόγων στους επενδυτές», αναφέρεται στο άρθρο των Phillip Inman και Graeme Wearden που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

«Προϋπάρχοντα ελληνικά κρατικά πενταετή ομόλογα μεταπωλούνταν (σ.σ. στη δευτερογενή αγορά) με επιτόκιο 3,6% σήμερα το πρωί, από το 63% όπου βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης το 2012, όταν το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να καταβάλει μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους και στους δρόμους ξεσπούσαν ταραχές», πάντα κατά το δημοσίευμα. «Μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων, η απόδοση (σ.σ. των ελληνικών κρατικών πενταετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά) έπεσε στο 3,4%».

«Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο το νέο ομόλογο να έχει επιτόκιο 4,2%. Όμως πηγές προσκείμενες σε τράπεζες πιστεύουν ότι αυτό το επίπεδο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και θεωρούν πιθανότερο το επιτόκιο να διαμορφωθεί μεταξύ του 4,3% και του 4,5%», συνεχίζει το κείμενο.

«(Σ.σ. ελληνικές) κυβερνητικές πηγές λένε ότι η αποτίμηση θα γίνει την Τρίτη 25η Ιουλίου. Η δοκιμή αυτή της αγοράς θεωρείται κρίσιμη για την Ελλάδα όχι μόνο για να διαπιστωθούν οι διαθέσεις των αγορών, από τις οποίες ουσιαστικά είχε αποκλειστεί μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης της, αλλά και για να απαλλαγεί από την εξάρτηση των δανείων των μνημονίων», αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian.

BBC: Η Ελλάδα κάνει την πρώτη της επιστροφή στις αγορές έπειτα από τρία χρόνια

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές κεφαλαίων για να δανειστεί χρήματα», αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση ομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν σε πέντε χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη πώληση κρατικού χρέους από το 2014, όταν η Ελλάδα έκανε μια σύντομη επιστροφή στις αγορές», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Άντριου Ουόκερ (Andrew Walker) στην έκδοση του BBC World Service στο Διαδίκτυο. «Αυτό θεωρείται ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα», προστίθεται.

«Το τρέχον, τρίτο μνημόνιο αναμένεται να τερματιστεί την επόμενη χρονιά, και με το θα “τερματιστεί” εννοούμε ότι θα γίνει η τελευταία εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας. Η τελική αποπληρωμή (των δανείων) θα γίνει σε πάνω από 40 χρόνια από τώρα», αναφέρει ο Ουόκερ αφού παραθέτει ένα ιστορικό της κρίσης χρέους και τα μεγέθη των μνημονίων.

«Όταν τερματιστούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων, ο στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να είναι σε θέση να καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τη φορολογία και με δανεισμό από τις αγορές. Αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα είναι ότι βάζει “ένα δάχτυλο στο νερό”, μια προσπάθεια να πάρει μια ένδειξη του πόσο καλά θα μπορούσε να πάει αυτή η διαδικασία», αναφέρει ο οικονομικός συντάκτης του BBC.

«Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι αυτό που επιμένει περισσότερο» στο ζήτημα αυτό, προσθέτει ο Ουόκερ.

«Μέχρι πρόσφατα, το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου στήριξης χωρίς αυτήν. Αυτό στο οποίο συμφώνησε τώρα το Ταμείο είναι μια “καταρχήν” δέσμευση – μια ένδειξη ότι το Ταμείο θα συμβάλλει (σ.σ. στον δανεισμό), εάν επιβεβαιωθεί την επόμενη χρονιά η ελάφρυνση χρέους», συνεχίζει το κείμενο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επτά χρόνια των μνημονίων τα δημοσιονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν. Το τεράστιο έλλειμμα έφυγε από τη μέση. Πέρυσι υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα. Φέτος η Ελλάδα πιθανόν θα έχει και πάλι έλλειμμα, αλλά θα είναι μικρό, περί το 1,5% σύμφωνα με το ΔΝΤ», αναφέρει ο Άντριου Ουόκερ. «Η προσαρμογή ήταν οδυνηρή. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά πάνω από 25% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση και οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 30% και πλέον σε πραγματικές τιμές», κάτι που αντανακλά «τη μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών» που παρέχονται στους πολίτες, προστίθεται.

AFP: Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει αύριο στις αγορές

«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Το τηλεγράφημα αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L? Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP. Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η σημερινή ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι αύριο θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%.

Το AFP επισημαίνει επιπλέον ότι η εβδομάδα αυτή είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το θέμα και κατόπιν αναφέρεται σε όσους τάσσονται υπέρ, «ιδίως το Eurogroup» και την απόφαση της 15ης Ιουνίου.

«Είναι επίσης η σωστή στιγμή» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνεται. Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας που φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. «Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings ?έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s στα τέλη Ιουνίου? και της συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».

Ετικέτες