Η έκθεση «Σκιές» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η έκθεση «Σκιές» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Κόσκος, και ο Καλλ/κός Δ/ντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης (photo: Τάσος Σπετσιέρης)

Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Σκιές» που διοργανώνεται από το 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, είναι αφιερωμένη στο σινεμά του Τζον Κασαβέτη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες  στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντή του Πανοράματος Νίνος Φένεκ Μικελίδης αναφέρθηκε στον Τζον Κασαβέτη με τα παρακάτω λόγια: «Όταν o Κασσαβέτης αποφάσισε να στραφεί στη σκηνοθεσία, ζήτησε από τους ακροατές ενός ραδιοφωνικού προγράμματος στο οποίο έπαιρνε μέρος ως ήδη πετυχημένος ηθοποιός, να συνδράμουν με ένα δολάριο ο καθένας στην ταινία που σχεδίαζε να σκηνοθετήσει, με αποτέλεσμα να μαζέψει 7.000 περίπου δολάρια με τα οποία ξεκίνησε το γύρισμα – στη συνέχεια εξασφάλισε βεβαίως και άλλα χρήματα. Με προετοιμασία και γύρισμα που κράτησαν ενάμιση χρόνο, με φιλμ των 16 mm, με ένα πρόχειρο σενάριο και με την κάμερα στο χέρι, και με τους ηθοποιούς του – νέους και άγνωστους – να αυτοσχεδιάζουν, οι “Σκιές” ήταν μια ταινία ανεξάρτητη, σχεδόν ερασιτεχνική, ενάντια στην παράδοση, που ανάτρεπε τους μέχρι τότε κανόνες, ακολουθώντας εκείνες των άλλων ανεξάρτητων ντοκιμαντεριστών της εποχής (Μόρις Ένγκελ, Λάιονελ Ρογκόζιν, Σίρλεϊ Κλαρκ)». 

Οι «Σκιές» έγιναν θεμέλιος λίθος του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά των 60ς. Ακολούθησαν τα επίσης εμβληματικά «Πρόσωπα» που έφτασαν μέχρι τα όσκαρ, οι «Σύζυγοι», το «Μια γυναίκα εξομολογείται» με την ερμηνεία μεγατόνων της Τζίνα Ρόουλαντς, η «Νύχτα πρεμιέρας», το «The Killing of a Chinese Bookie» κ.α. Όλα αυτά τα φιλμ καθιέρωσαν τον Κασαβέτη ως έναν από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου».


Στο φετινό Πανόραμα που ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου, συνολικά 11 ταινίες του Κασσαβέτη θα προβληθούν. Θα προηγηθεί η  ειδική προβολή της ταινίας «Σκιές» στις 8 Νοεμβρίου στο χώρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, όπου φιλοξενείται και η εικαστική έκθεση που επιμελείται ο γνωστός καλλιτέχνης Γιάννης Ψυχοπαίδης. Η έκθεση αποτελείται από έργα τεσσάρων νέων εικαστικών, των Αλέξανδρου Βέργη, Κατερίνας Χριστοπούλου, Βασίλη Παφίλη και Βιργινίας Αξιώτη, εμπνευσμένα από τον φιλμικό κόσμο του σπουδαίου σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής και θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter