Η ΕΚΤ θα αποσύρει με πολύ αργό ρυθμό τη νομισματική στήριξη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποσύρει τη νομισματική στήριξη με πολύ αργό ρυθμό και δεν πρέπει να αγνοήσει τον κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που μπορεί να δημιουργήσει μία μακρά περίοδος πολύ χαμηλών επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της βελγικής κεντρικής τράπεζας Ζαν Σμετς.

Τα πολύ χαμηλά επιτόκια και η μαζική εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες έχουν κατηγορηθεί για τη δημιουργία φουσκών σε ορισμένες αγορές ομολόγων και ακινήτων, αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεμονωμένους θύλακες.

Μιλώντας σε συνέδριο, ο Σμετς υποστήριξε ότι τα χαμηλά επιτόκια και η μη συμβατική νομισματική πολιτική θα παραμείνουν, αλλά πρόσθεσε ότι θα ήταν αφελές να σκεφθεί κανείς ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη νομισματική πολιτική και επομένως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους. Η άποψη αυτή υποδηλώνει ότι ο Σμετς μπορεί να βλέπει έναν μεγαλύτερο ρόλο για την ΕΚΤ από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Υβ Μερς, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολιτικοί θεσμοί είναι σε καλύτερη θέση για να διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει μόνο έναν συμβουλευτικό ρόλο, καθώς ο βασικός της στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών.

«Είναι φυσικό να δεις τις κεντρικές τράπεζες να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο εδώ», είπε ο Σμετς, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Θα ήταν αφελές να σκεφθεί κανείς ότι η νομισματική πολιτική και η συνετή μακροοικονομική πολιτική είναι δύο εντελώς ανεξάρτητα μέσα, καθώς και τα δύο λειτουργούν μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε.

Τα επιτόκια είναι πιθανόν να παραμείνουν χαμηλά για μία παρατεταμένη περίοδο, υποστήριξε ο Σμετς, λέγοντας ότι μπορεί στο μέλλον να κινούνται συχνά σε μηδενικό επίπεδο, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να βασίζεται σε μη συμβατικά μέσα πολιτικής. «Το πραγματικό επιτόκιο ισορροπίας – που συχνά αναφέρεται ως φυσικό επιτόκιο – έχει μειωθεί και αυτό είναι, θεωρώ, ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της νέας κανονικότητας», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Η ενεργή χρήση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών και της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής θα γίνουν πιθανότατα πιο τυπικά μέσα στην εργαλειοθήκη μας».

Ετικέτες