Πιέζουν, σύμφωνα με πηγές από τη Φραγκφούρτη, οι θεσμοί για την άμεση υιοθέτηση συστημικής λύσης για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τράπεζες κρίνονται φιλόδοξοι αλλά ανεπαρκείς.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι το τέλος του 2021, το απόθεμα των κόκκινων δανείων θα παραμείνει πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 54 δισ. ευρώ κρίνεται από μόνη της ως ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Όμως ακόμη και μετά τη μείωση αυτή το ποσοστό των κόκκινων δανείων θα κυμαίνεται στο 19%, όταν ήδη ο μέσος όρος στην Ε.Ε έχει υποχωρήσει στο 3,8%.
Για τον λόγο αυτό οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι είναι ανάγκη να επισπευσθούν τα συστημικά εργαλεία που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος (Ιταλικό μοντέλο) για ταχύτερη διεκπεραίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ταυτοχρόνως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, προβληματισμό προκαλεί η συσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών καθώς οι ίδιες υποχρεώνονται να αγοράζουν περίπου το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Η μείωση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποδεσμεύσουν τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δίνοντας έτσι ώθηση στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στις οποίες οι τράπεζες αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η υιοθέτηση συστημικών λύσεων (ΝΑΜΑ, SAREB, συνέβαλε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους με αποτέλεσμα το ποσοστό των κόκκινων δανείων να κυμαίνεται πλέον σε μονοψήφιο νούμερο).
Στο μεταξύ το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία (Andrea Enria). Ο κύριος Ενρία είχε συνάντηση με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπροσώπους από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ