Άλλος ένας γύρος πολιτικής έντασης ξεκίνησε από το Σάββατο όταν σημειώθηκε έκρηξη δεξαμενών καυσίμων με τουλάχιστον 27 θύματα. Ορισμένοι αξιωματούχοι του Κινήματος του Μέλλοντος, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι και του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος, που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Αούν, και συμμάχησε με τη Χεζμπολάχ, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι είναι υπεύθυνοι για κατάσταση και μάλιστα φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει συγκεκριμένους βουλευτές ότι εμπλέκονται άμεσα με τις δεξαμενές που εξερράγησαν.
Την Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι κάλεσε τον πρόεδρο Μισέλ Αούν να παραιτηθεί, λέγοντάς του ότι πρέπει να «φύγετε τώρα και να διατηρήσετε μια αξιοπρέπεια για το μέλλον σας, γιατί σύντομα δεν θα βρίσκετε πρεσβεία για να σας στεγάσει ή αεροπλάνο που θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε από την κατάρα της ιστορίας».
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας την Κυριακή, ο Αούν προειδοποίησε ενάντια στην «πολιτικοποίηση της τραγωδίας που συνέβη στο Αλ-Τλέιλ και την εκμετάλλευση του αίματος των μαρτύρων για να υψωθούν συνθήματα και να γίνει έκκληση που αποκαλύπτει σαφώς τις προθέσεις εκείνων που την ξεκίνησαν και τη συμμετοχή τους σε σχέδια που αποσκοπούν να βλάψουν το καθεστώς και τους θεσμούς του». Οι αναφορές των λιβανέζων ΜΜΕ εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο θυμός και η αναταραχή μετά την έκρηξη θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε βίαια επεισόδια.
Το Καταέμπ ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και απειλεί με εξέγερση
Το συντηρητικό, εθνικιστικό, χριστιανικό κόμμα Φαλαγγιτών (Καταέμπ) του Λιβάνου έκανε έκκληση τη Δευτέρα για μια σύγκρουση για την ανατροπή της λιβανέζικης κυβέρνησης «με όλα τα διαθέσιμα μέσα», αφού τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη δεξαμενής καυσίμων στο Ακκάρ του βόρειου Λιβάνου.
Το κόμμα, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, κάλεσε τον πρόεδρο Μισέλ Αούν και ολόκληρο το λιβανέζικο κοινοβούλιο να παραιτηθούν και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στον Λίβανο.
«Οι Λιβανέζοι υποβάλλονται σε γενοκτονία που πραγματοποιήθηκε από εγκληματική ομάδα. Συνεπώς, πρέπει να τους παρέχεται υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν κοινωνικά και οικονομικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μέχρι να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές και να εξασφαλιστεί μια δημοκρατική μετάβαση υπό διεθνή επίβλεψη», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του κόμματος.
Επιπροσθέτως, το κόμμα προειδοποίησε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να παραμείνει σιωπηλό για τα «εγκλήματα αυτού του δολοφονικού καθεστώτος και του προστάτη και οδηγού του, της Χεζμπολάχ, η οποία εκθέτει επανειλημμένα το λαό και τον αφήνει στην τύχη του». Επίσης, προειδοποίησε να μην καταστείλει τους εξεγερμένους και να προσπαθήσει να τους εκφοβίσει μέσω σύλληψης, χαρακτηρίζοντας αυτές τις πρακτικές άξιες «ενός κατοχικού καθεστώτος».
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά
Το βράδυ του Σαββάτου, μια δεξαμενή καυσίμων εξερράγη στο Ακκάρ του βόρειου Λιβάνου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Από το πρωί της Δευτέρας, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Την Κυριακή, τα λιβανέζικα Μέσα ανέφεραν ότι οι δεξαμενές καυσίμων είχαν καύσιμα που προορίζονταν να μεταφερθούν λαθραία στη Συρία. Η Χεζμπολάχ έχει κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον Λίβανο στη Συρία στο παρελθόν.
Η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται και δεν έχει γίνει επίσημη δήλωση σχετικά με τα αίτια της έκρηξης. Ο Λίβανος είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση ενώ από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πέρυσι τον Αύγουστο είναι στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.