Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μοναδική εγγύηση για τη πρώτη κατοικία

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μοναδική εγγύηση για τη πρώτη κατοικία

Η πολιτική αλλαγή και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές του Μαΐου είναι προϋπόθεση για τη προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ήδη ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη κατοικία και τα κόκκινα δάνεια.

Αυτή περιλαμβάνει:

Πρώτον, δημιουργία Υφυπουργείου στο Υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής.

Δεύτερον, σύσταση Δημόσιας Εποπτικής Αρχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τρίτον, δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων:

1. τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

2. τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών που αυξήθηκαν υπέρμετρα λόγω αύξησης επιτοκίων, για να συνεχίσουν οι συνεπείς να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

3. τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της ειδικής στεγαστικής πολιτικής.

Τέταρτον, τη θέσπιση κανόνων στη λειτουργία των funds. Με εξασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης για τις δραστηριότητες τους.

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα κατέχει τη πρώτη θέση

στην Ευρώπη στο ποσοστό όσων αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση της υποθήκης ή το ενοίκιό τους.

Επιπλέον, ένα στοιχείο που καταδεικνύει τον κίνδυνο που θα διατρέξει η πρώτη κατοικία σε περίπτωση επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας, είναι η εξέλιξη του ποσοστού ιδιοκατοίκησης τα τελευταία χρόνια:

Ενώ τη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2016-2019), υπήρξε αύξηση της ιδιοκατοίκησης από το 73,9% στο 75,4% λόγω της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αντιθέτως από το 2019 έως το 2021 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης πέφτει ραγδαία, στο 73,3%. Αυτό σημαίνει ότι έγινε κυβέρνηση η ΝΔ και, σε απόλυτα νούμερα, χάθηκαν 82.947 σπίτια μέσα σε μόλις τρία χρόνια! Η Ελλάδα του Μητσοτάκη βρέθηκε στη 19η θέση ανάμεσα σε 33 χώρες της Ευρώπης, πέφτοντας δύο θέσεις από την 17η που βρισκόταν το 2019.

Από το 2005, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 84,5% και μετά τη μνημονιακή κρίση από το 2010 έως το 2016 όταν είχε χαθεί διπλάσιος αριθμός σπιτιών, (από το 77,2% το 2010 βρεθήκαμε με ιδιοκατοίκηση στο 73,9% το 2016), ακολούθησε η περίοδος ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ που διακόπηκε από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Η εικόνα δεν θα αντιστραφεί εάν δεν εφαρμοστεί μια διαφορετική κοινωνική πολιτική στο θέμα της

στέγασης και της πρώτης κατοικίας και εάν συνεχιστούν οι ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με τις ισχύουσες αντιλήψεις περί “απελευθέρωσης” των πλειστηριασμών, ακόμα και για οφειλές κάτω των 30.000 ευρώ, αλλά και λόγω της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τις οφειλές των κόκκινων δανείων και να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται σήμερα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

H Όλγα Κεσίδου είναι γιατρός, μέλος Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικού Τομέα Αθήνας (Β2).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter