Η Εισαγγελία ζητά τις διατάξεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ μετά και τις αποκαλύψεις του Documento

Έγγραφο αίτημα προς την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει αποστείλει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά και τις αποκαλύψεις του Documento σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Με το αίτημα τους οι εισαγγελείς ζητούν μεταξύ άλλων τις διατάξεις για τις επισυνδέσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΕΥΠ, αλλά και επίσημες απαντήσεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Όπως αποκάλυψε το Documento της Κυριακής, μεταξύ των όσων παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ήταν και ο νυν υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επί δύο ολόκληρα χρόνια. Ο υπουργός Χατζηδάκης χαρακτηριζόταν μάλιστα στα δελτία παρακολούθησης που συνέτασσε ο υπάλληλος της ΕΥΠ, ως «στόχος» με τον κωδικό «5046c». Το Documento αποκάλυψε καταγεγραμμένες συνομιλίες του Χατζηδάκη με διάφορα πρόσωπα, όπως οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Τάκης Χατζής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον υπουργό που είχε καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ.

Διαβάστε επίσης: Επί δύο χρόνια παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ο «στόχος 5046c Κωστής Χατζηδάκης»

Δύο ακόμη πρόσωπα τα οποία, όπως είχε αποκαλύψει το Documento είχε τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αµυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαµπος Λαλούσης. Κάτι που αποτελεί σοβαρότατη θεσμική εκτροπή με την υπηρεσία πληροφοριών να λειτουργεί στα πρότυπα της παλιάς ΚΥΠ.

Διαβάστε επίσης: Μέσω ΕΥΠ άκουγε αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων

Στο «κάδρο» των ερευνών προφανώς και θα πρέπει να μπει και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, η οποία ενέκρινε τις παρακολουθήσεις κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών προσώπων ακόμη και αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε δουλειά του εκάστοτε εισαγγελέας της ΕΥΠ δεν είναι υπογράφει τυπικά κάθε, ή σχεδόν κάθε, αίτημα για παρακολούθηση, νομιμοποιώντας εκ των προτέρων και χωρίς έλεγχο τις πρακτικές του κράτους ή των μυστικών υπηρεσιών, αλλά να ελέγχει επί της ουσίας αν το αίτημα που έχει κατατεθεί είναι νόμιμο και αν πρέπει πράγματι να γίνει η παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης: Νομιμοποίηση της εκτροπής με εισαγγελική έγκριση