Η εισαγγελία δεν είδε παράβαση καθήκοντος από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου – Ο «εκλεκτός» του Μητσοτάκη έπεσε… στα μαλακά

Το βουνό εκεί στο Νότιο Πήλιο έχει φαγωθεί. Η διάσημη και πανάκριβη πηλιορείτικη πέτρα πωλήθηκε στα κρυφά. Τα κέρδη του κυκλώματος, που βέβαια δεν τιμολογήθηκαν ώστε να φορολογηθούν και υπολογίζονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, έχουν κάνει φτερά…

Είναι το μεγάλο θέμα που είχε αποκαλύψει το Documento πέρυσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τις δημοτικές εκλογές. Τώρα ήρθε η ώρα της απονομής δικαιοσύνης. Μέλη του κυκλώματος, μαζί και ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη δήμαρχος του Νοτίου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζικός, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο τελευταίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε υποβάθμιση περιβάλλοντος και σε εκμετάλλευση λατομείου χωρίς άδεια. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο ο νυν δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός, δικηγόρος στο επάγγελμα, παρείχε άμεση συνδρομή στην παράνομη λειτουργία του δημοτικού λατομείου σχιστολιθικών πλακών (πηλιορείτικη πέτρα) που βρίσκεται στη θέση Παλιομέλισσο Συκής και είναι ιδιοκτησία του δήμου, καθώς υπέγραψε την από 13.05.2022 σύμβαση μίσθωσης ανάθεσης εκμετάλλευσης του λατομείου συνολικής έκτασης 365.406 τ.μ. ενώ δεν υπήρχαν οι νόμιμες άδειες και συνεπώς επέτρεψε την παράνομη λειτουργία του λατομείου, καθώς δεν υπήρξε άδεια εξόρυξης και εκμετάλλευσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πόθεν προκύπτει τόση αλαζονεία;

Ομως ο Μιχ. Μιτζικός, παρότι δικηγόρος, το προχώρησε ακόμη περαιτέρω. Οπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, το οποίο είναι σε γνώση μας, αποτύπωσε εγγράφως τη θέση του Δήμου Πηλίου φτάνοντας στο σημείο να κατασκευάσει τον ισχυρισμό, παρερμηνεύοντας το άρθρο 68 του ν. 4512/2018, ότι δήθεν η από 13.05.2022 συμβολαιογραφική σύμβαση μίσθωσης επέχει (άκουσον άκουσον) θέση άδειας εκμετάλλευσης και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η αδειοδότηση από την οικεία υπηρεσία του ΥΠΕΝ.

Μάλιστα ο δικηγόρος Μιχ. Μιτζικός έθεσε αυτούς τους αβάσιμους και αστήριχτους ισχυρισμούς σε δύο έγγραφα του Δήμου Νοτίου Πηλίου που φέρουν ημερομηνία 28.06.2022 και 31.03.2023 και τα απέστειλε στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διορίσει ως υπουργό τον Κώστα Σκρέκα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πώς είναι δυνατόν το αρμόδιο υπουργείο που γνωρίζει άριστα τη νομοθεσία για τα λατομεία, που άλλωστε εκείνο αδειοδοτεί, να δέχεται τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς; Μήπως το διαγνωσμένο και επιβεβαιωμένο «ακούμπημα» του Μιχ. Μιτζικού στο σύστημα της «Μαξίμου ΑΕ» να επέφερε έστω πρόσκαιρη παύση των νόμιμων ενεργειών και ελέγχων από το ΥΠΕΝ που τελικά ενεργοποιήθηκε από τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν φορείς που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Νοτίου Πηλίου; Αλλωστε στο παρελθόν έχει υπάρξει πολιτευτής της ΝΔ και φέρεται ως προστατευόμενος του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ είχε την «ευλογία» του κατά την εκλογική αναμέτρηση για τις δημοτικές εκλογές του 2019 και την εν κρυπτώ στήριξη σε αυτές του 2023, δεδομένου ότι είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Συνέχιζε κανονικά την εκμετάλλευση

Αν μη τι άλλο, είναι θρασύτατο…

Να έχουν δημοσιευτεί στο Documento τα πεπραγμένα του κυκλώματος Μιτζικού ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023…

Να έχει από νωρίτερα γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν διαπιστώσει τις παράνομες ενέργειες…

Να βρίσκεται εν εξελίξει ο προεκλογικός αγώνας Μιτζικού για την εκ νέου επανεκλογή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξάγονταν στις 8 Οκτωβρίου 2023…

Οπως προκύπτει από την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που βαρύνει πέντε ανθρώπους και τον Μιχ. Μιτζικό για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και παράνομη εκμετάλλευση λατομείου χωρίς άδεια, όλα αυτά έγιναν στο διάστημα από 13.05.2022 έως και τον Νοέμβριο 2023.

Το θράσος λοιπόν του νυν δημάρχου Νοτίου Πηλίου απροσμέτρητο! Ο Μιχ. Μιτζικός συνέχιζε ακάθεκτος μαζί με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του να «ροκανίζει» το βουνό στη θέση Παλιομέλισσο Συκής!

Παρ’ όλα αυτά, οι δημότες στις 8 Οκτωβρίου 2023 τον ανέδειξαν εκ νέου δήμαρχο.

Eκείνος συνέχισε μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023 να απογυμνώνει τα βουνά (περιουσία του δήμου) από την πηλιορείτικη πέτρα.

Πώς το κύκλωμα «έφαγε» το βουνό

Το βουνό «τρωγόταν» εδώ και μια εξαετία, ήδη από το 2018. Διάφοροι τοπικοί φορείς πάλευαν ώστε να σταματήσει ο βιασμός του φυσικού κάλλους του Νoτίου Πηλίου με σκοπό το παράνομο και αφορολόγητο κέρδος κάποιων γνωστών αγνώστων. Κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο στο τέλος του 2022 ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε και τα γεγονότα έγιναν κατακλυσμιαία πλημμυρίδα. Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός Λατόμων Νεοχωρίου στη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το 2023 και ουσιαστικά οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων ανέγραφε: «Τα τελευταία χρόνια και δη το τελευταίο διάστημα των πέντε ετών έχει διαπιστωθεί παράνομη εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε έκταση 54.971,14 τ.μ.». Αυτήν ακριβώς την παράνομη εξόρυξη εντόπισαν οι ελεγκτές της Περιφέρειας Μαγνησίας στις 12.12.2022 όταν διενέργησαν έλεγχο και διαπίστωσαν τα εξής:

  • Υπαρξη ποσοτήτων πλακών συσκευασμένων σε παλέτες σε διάφορα σημεία του λατομείου.
  • Υπαρξη μηχανημάτων έργου εντός του λατομείου καθώς και ίχνη αυτών στο έδαφος (ροδιές).
  • Υπαρξη μεγάλων ποσοτήτων στείρων υλικών στα πρανή του ρέματος που βρίσκεται στα Α-ΒΑ του λατομείου.
  • Υπαρξη μεγάλων ποσοτήτων στείρων και άλλων εξορυκτικών υλικών στη Β-ΒΔ πλευρά του λατομείου, με αποτέλεσμα το πλήρες μπάζωμα του ρέματος (ρέμα Γρανίτσα, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου) σε αρκετά σημεία και σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων. Σε τμήματα δε του ρέματος το μπάζωμα επεκτείνεται και στο πρανές του ρέματος έναντι του λατομείου.
  • Μη ύπαρξη βαθμίδων εξόρυξης, μη ύπαρξη συγκεκριμένων κλίσεων πρανών, μη ύπαρξη αποκατεστημένων βαθμίδων, μη ύπαρξη φυτεύσεων.
  • Δημιουργία έγκοιλων μεγάλου βάθους σε τμήματα του λατομείου, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους ατυχήματος.
  • Μη ύπαρξη περίφραξης σε καμία πλευρά του λατομείου.
  • Απουσία εργαζομένων στον χώρο.
  • Ο χώρος βρίσκεται σε λειτουργία (αυτό επιβεβαιώθηκε και από τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους ελεγκτές στην αυτοψία).
  • Δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη από τη νομοθεσία άδεια εξόρυξης (έγκριση τεχνικής μελέτης ύστερα από σύμφωνη γνώμη του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας). Ο συνεταιρισμός ο οποίος θα λειτουργήσει το λατομείο είναι υπό σύσταση, ενώ υπάρχει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Νοτίου Πηλίου για παραχώρηση του χώρου προς λειτουργία στον υπό σύσταση συνεταιρισμό μετά την έκδοση της απαιτούμενης άδειας.

Οπως σημειώνουν στην αυτοψία τους οι ελεγκτές: «Δεν φάνηκε η τήρηση οποιουδήποτε μέτρου σχετικού με τη διαχείριση των αποβλήτων εκτός των εξορυκτικών (στερεά απόβλητα, έλαια, υγρά απόβλητα, άλλα ρεύματα αποβλήτων) ούτε ως προς την αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς». Υπό το κράτος όλων αυτών, οι ελεγκτές της Περιφέρειας Μαγνησίας καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα:

  • Ο λατομικός χώρος βρίσκεται σε λειτουργία.
  • Ως προς την τήρηση του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν βαθμίδες (ενεργές ή/και αποκατεστημένες) ούτε η διάθεση των στείρων υλικών γίνεται τηρώντας κάποιο πλάνο.
  • Από τις ποσότητες και τον τρόπο απόρριψης των εξορυκτικών υλικών είναι εμφανές ότι παρεμποδίζεται η ομαλή παροχέτευση των ρεμάτων και μισγαγγειών στα ΝΑΑ-ΒΑ-Β του λατομικού χώρου. Γενικά προκύπτει η μη τήρηση της ΑΕΠΟ του έργου, παρόλο που έχει παρέλθει ένα έτος από την έκδοσή της, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την πιθανή ρύπανσή του.

Ακολούθησε το καλοκαίρι νέα καταγγελία, που συνοδευόταν από φωτογραφίες όπου καταγγέλθηκαν τα εξής:

  • Οι εργασίες εξόρυξης εκτελούνται με το μηχάνημα Liebherr 914 που ανήκει σε ιδιώτη εργολάβο και είναι χωρίς πινακίδες και βρίσκεται στον χώρο.
  • Δεν πληρούται κανένα μέτρο ασφάλειας και πυροπροστασίας.
  • Η εκρίζωση και οι εκσκαφές απαγορεύονται διότι δεν προβλέπονται σε καμία σχετική άδεια.
  • Ολα αυτά μάλιστα γίνονταν ήδη από το 2022 με την προστασία ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης που είχε αναλάβει την εποπτεία του παράνομου λατομείου.

 

Τι δεν διαπίστωσαν οι δικαστικές αρχές Βόλου

Μπορεί ο Μιχ. Μιτζικός να μην έχει διατελέσει υπουργός της ΝΔ ή έστω του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τυγχάνει δήμαρχος με την υποστήριξη του Κυρ. Μητσοτάκη και αυτό φαίνεται ότι… κοιμίζει τα αντανακλαστικά της βαλλόμενης πανταχόθεν ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στον Βόλο δεν διαπίστωσαν την καταφανή, τουλάχιστον σε επίπεδο ενδείξεων, παράβαση καθήκοντος του Μιχ. Μιτζικού. Ετσι τον έστειλαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις κατηγορίες της συνέργειας σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σε εκμετάλλευση λατομείου χωρίς άδεια.

Εδώ εισέρχονται τα ρητορικά ερωτήματα:
•Είναι ο Μιχ. Μιτζικός δημόσιος υπάλληλος ως δήμαρχος Νοτίου Πηλίου με την έννοια που επιτάσσει ο Ποινικός Κώδικας;
•Η δράση του ήταν παράνομη;
•Με τις πρακτικές που υιοθέτησε και την παράνομη λειτουργία ενός λατομείου προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό κράτος όσον αφορά τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος;
•Η ζημιά αυτή υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ;

Σε αυτό το σημείο δεν μπορεί παρά να παρατεθεί επί λέξει το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα: «Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη». Το ερώτημα πλέον τίθεται ευθέως: Ποιο χέρι υψώνει ασπίδα προστασίας στον Μιχ. Μιτζικό και διά του κατηγορητηρίου πέφτει στα μαλακά, ενώ τα κέρδη του κυκλώματος, που βέβαια δεν τιμολογήθηκαν ώστε να φορολογηθούν, υπολογίζονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ;

Διαβάστε περισσότερα:  Σκάνδαλο Νovartis – Στίβεν Κον: Να σταματήσει ο εκφοβισμός των μαρτύρων (συνέντευξη)

Σκάνδαλο Novartis: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχο αίτημα Σαμαρά να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

«Εξαφάνισε» τη μετωπική Μητσοτάκη – Σαμαρά ο Άδωνης: «Αυτές είναι δικές σας ερμηνείες» (Video)

Κακλαμάνης για πόλεμο Μητσοτάκη-Σαμαρά: Υπάρχουν «κακές διαπροσωπικές σχέσεις» – Να πάρει πρωτοβουλία για επικοινωνία ο πρωθυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει από τη χυδαιότητα και την πραγματικότητα