«Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή περνά μέσα από τη συνεργασία της Δύσης με τη Ρωσία»

Η κοινωνική δικαιοσύνη και οι μεταρρυθμίσεις είναι το «κλειδί» που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμες λύσεις, μεταπολεμικά, την σπαρασσόμενη, από τον ακήρυκτο πόλεμο στη Συρία και το βόρειο Ιράκ, Μέση Ανατολή.

 Όμως αυτή η προοπτική περνά μέσα από την συνεργασία των δυνάμεων της Δύσης, οι οποίες επιχειρούν στρατιωτικά στην περιοχή υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, και την Ρωσική Ομοσπονδία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτή την εκτίμηση εκφράζει, μιλώντας αποκλειστικά στο Documentonews o Ταλχά Αμπντουλραζάκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία.

«Δεν είναι μόνο το ISIS που πρέπει να σταματήσει, αλλά ο εξτρεμισμός στο σύνολο του. Χωρίς πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν με ειλικρινή προσέγγιση από τις δυτικές δυνάμεις και τη Ρωσία με τους εκπροσώπους των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής, απειλές όπως το ISIS θα υπάρχουν πάντα, έστω και με διαφορετικές μορφές», μας λέει ο κ. Αμπντουλραζάκ, απαντώντας στην ερώτηση «τι θα πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι σφαγές, όπως αυτές των τελευταίων ημερών»

Από την άποψη των πολιτικών επιλογών, πέρα ​​από την στρατιωτική διάσταση, ο κ. Αμπντουλραζάκ εκτιμά ότι «το ISIS έχει ήδη χάσει οπαδούς, ακόμα και μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ του εξτρεμισμού. Αυτό έγινε λόγω των επιχειρησιακών αποτυχιών του, οι οποίες ήταν συνέπεια της απώλειας του κύρους στην ιδέα ίδρυσης ενός χαλιφάτου, το οποίο θα διοικούν άνθρωποι σαν αυτούς που διοικούν σήμερα το ISIS»

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον Τυνήσιο Ανίς Αμρί, φυσικό αυτουργό της πρόσφατης πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Μιλάνο, είπε ότι «φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς καμία επίσημη βοήθεια από τον ISIS».

Αυτό, κατά τον συνομιλητή μας, «σημαίνει ότι ποτέ δεν ήταν επίσημο μέλος, αλλά ήταν απλά γοητευμένος με την εξτρεμιστική οργάνωση και υπάκουσε στα λόγια κάποιου “χαλίφη” που καλεί τους πιστούς να κάνουν επιθέσεις σε δυτικούς στόχους. Είναι πιθανό να ήταν ένας μοναχικός λύκος και όχι ένα άμεσα συνδεδεμένο μέλος».

Ο Ταλχά Αμπντουλραζάκ έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο έρευνας του ειδησεογραφικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και αρθρογραφεί ως αναλυτής στον ιστότοπο middleeasteye.net

Ετικέτες