Η εικονική πραγματικότητα του Λευτέρη Αυγενάκη

Η εικονική πραγματικότητα του Λευτέρη Αυγενάκη

Το μαύρο άσπρο έκανε ο υφυπουργός για να υποστηρίξει ότι έχει προσφέρει στον αθλητισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 Νίκος Τζώρτζογλου στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΠΟ περιέγραψε τον «αχταρμά» της πολιτικής Αυγενάκη στο ποδόσφαιρο λέγοντας ότι «… κάθε εβδομάδα περνάει και μια τροπολογία και την άλλη εβδομάδα βάζει νέα, μετά κάνει πάλι το ίδιο. Δεν αποκλείεται αν τον αφήσετε την άλλη εβδομάδα να δείτε μια τροπολογία που να λέει “στα τρία κόρνερ, πέναλτι”! Είναι δυνατόν να αποφασίζει για τα σωματεία που θα ψηφίζουν; Δεν τα βλέπετε φίλοι μου της FIFA και της UEFA; Μαζέψτε τον, αν τον αφήσετε, δεν θα μείνει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα»! Και ο Τζώρτζογλου κατέληξε: «Πρέπει να του τραβήξετε λίγο το αυτί αυτού του κυρίου. Ποδόσφαιρο δεν είναι οι φωτογραφίες και η λεζάντα. Δεν είναι κάθε εβδομάδα να βγάζουμε μια φωτογραφική διάταξη. Αυτός δεν είναι υφυπουργός, αλλά φωτογράφος…».

Ο υφυπουργός-φωτογράφος, κατά τον Ν. Τζώρτζογλου, παρά τις αντιδράσεις της αθλητικής οικογένειας συνεχίζει απτόητος το καταστρεπτικό του έργο. Ο ίδιος, ωστόσο, όταν έκανε τον απολογισμό της διετούς παρουσίας του στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού αυτοαποθεώθηκε. Το Documento με αφορμή τον απολογισμό Αυγενάκη καταγράφει τι έχει συμβεί στον ελληνικό αθλητισμό από τον Ιούλιο του 2019:

Ο Αυγενάκης: «Η χώρα μας απέκτησε ισχυρή διπλωματική φωνή».

H πραγματικότητα: Η αθλητική διπλωματική φωνή που αφορά και τον υφυπουργό είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό αναδείχτηκε στο Euro2020, στο οποίο η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας αγωνίστηκε και στα τρία παιχνίδια του ομίλου ως «Μακεδονία».

Ο Αυγενάκης: «Στο χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού βασίλευαν η αταξία και η προχειρότητα μέχρι να αναλάβουμε, καθώς κανένας δεν γνώριζε πόσα νόμιμα και ενεργά σωματεία διαθέτει ο ελληνικός αθλητισμός».

Η πραγματικότητα: Το μητρώο σωματείων της ΓΓΑ που θέσπισε ο Αυγενάκης στο ποδόσφαιρο ακυρώθηκε με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ. Οι αρεοπαγίτες δικαστές έκαναν δεκτή την προσφυγή τεσσάρων ομάδων που δεν είχαν πάρει το ΟΚ από τη ΓΓΑ προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση της ΕΠΣ Δωδεκανήσου, επειδή δεν είναι στο κρατικό μητρώο σωματείων. Μετά τη δικαίωσή τους τα σωματεία θα συμμετάσχουν κανονικά στη ΓΣ της ένωσής τους.

Ο Αυγενάκης: «Οι αθλητικές ομοσπονδίες βρίσκονταν σε βαθιά στασιμότητα υπό το καθεστώς ισόβιων διοικήσεων».

Η πραγματικότητα: Σχεδόν όλες οι παρατάξεις που υποστήριξε ο υφυπουργός Αθλητισμού ηττήθηκαν στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών. Αποχώρησαν κάποιοι ισόβιοι πρόεδροι, αλλά ελέγχουν από άλλο πόστο την ομοσπονδία τους, όπως για παράδειγμα ο Σπύρος Ζαννιάς στο τένις.

Ο Αυγενάκης: «Αθλητικά γεγονότα ύποπτα προς χειραγώγηση έμπαιναν στο αρχείο χωρίς έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό αξιολόγησης».

Η πραγματικότητα: Από τα πεπραγμένα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ προκύπτει ότι οι δικαστές της από την 1η Ιουνίου 2020 επιλήφθηκαν 44 υποθέσεων που αφορούν χειραγώγηση και παράνομο στοιχηματισμό κατόπιν αναφορών της UEFA. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μπουν στο αρχείο κι αυτό διότι δεν μπορούν να επιβληθούν ποινές αν δεν αλλάξει η κείμενη νομοθεσία. Και ο Αυγενάκης δεν την άλλαξε προκειμένου οι δικαστές να επιβάλλουν ποινές με ισχυρές ενδείξεις.

Στον απολογισμό του ο Λ. Αυγενάκης ανέφερε ακόμη ότι «μέσα από την ψήφιση τεσσάρων νόμων και με δεκάδες καινοτόμες πρωτοβουλίες έχουμε αλλάξει ολοκληρωτικά το αθλητικό οικοδόμημα». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Φυσικά και δεν είναι…

Ο Αυγενάκης: «Είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ συστήνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), έναν σύγχρονο οργανισμό που θα πρωτοπορήσει στον τομέα της αντιμετώπισης της φαρμακοδιέγερσης».

Η πραγματικότητα: Το ΕΣΚΑΝ «βαπτίστηκε» ΕΟΚΑΝ, αλλά ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ υπολειτουργεί εδώ και επτά μήνες. Εχει μόλις δύο υπαλλήλους, ενώ λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων παραιτήθηκε ο πρόεδρός του Π. Σκανδαλάκης προφανώς γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά. Για παράδειγμα οι δειγματολήπτες είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Ο Αυγενάκης: «Με τον τελευταίο μας νόμο ενισχύουμε περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο ενάντια στην οπαδική βία και παράλληλα εξορθολογίζουμε την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τις λέσχες φιλάθλων τους».

Η πραγματικότητα: Η κατάσταση στην οπαδική βία είναι εκτός ελέγχου και ειδικά στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους επτά μήνες έχουν γίνει σοβαρά επεισόδια, «έπεσε» μέχρι και πιστολίδι και από τύχη δεν υπήρξε νεκρός.

Ο Αυγενάκης: «Εισαγάγαμε φορολογικά κίνητρα, όπως η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των μετεγγραφών (από 55% που ίσχυε) των επαγγελματιών αθλητών και φοροαπαλλαγές των δωρεών και χορηγιών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία».

Η πραγματικότητα: Οι φοροελαφρύνσεις έγιναν επειδή αυτό ζήτησαν οι μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τους δόθηκε και 1,5 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα λόγω της πανδημίας.

Ο Αυγενάκης: «Αντιμετωπίσαμε την πανδημία με σχέδιο και αποφασιστικότητα, πετύχαμε την ασφαλή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας».

Η πραγματικότητα: Για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους έγινε διαδήλωση (στο Σύνταγμα) με αίτημα την επανέναρξη των πρωταθλημάτων! Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Ο αθλητισμός είναι ζωή, στήριξέ τον τώρα», με τους αθλητές από διάφορους χώρους να βγάζουν κραυγή αγωνίας καθώς στερήθηκαν για πολλούς μήνες όχι μόνο αυτό που αγαπούν, αλλά και μια βασική πηγή εσόδων για την οικογένειά τους.

Documento Newsletter