Ξεχάστε το check-up όπως το γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Χοληστερίνη, ζάχαρο και τριγλυκερίδια περνούν σε δεύτερη μοίρα όταν η φυσική κατάσταση είναι καλή.
Η φυσική κατάσταση η οποία μπορεί να μετρηθεί με αεροβική άσκηση και ηλεκτρονικά εργαλεία ή με το ειδικό τεστ κοπώσεως, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα μετρήσιμα ζωτικά σημεία και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ακριβώς όπως η θερμοκρασία του σώματος, η πίεση, οι καρδιακοί παλμοί και ο ρυθμός αναπνοής, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας (ΑΕΚ).
Όπως υπογραμμίζουν μερικοί από τους καλύτερους καρδιολόγους του κόσμου, η άσκηση μπορεί να είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για καρδιαγγειακή νόσο και πρόωρο θάνατο. Ίσως μάλιστα θα πρέπει να συνεκτιμάται με τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την υπέρταση.
Εξέταση προληπτικά
Οι επιστήμονες – συγγραφείς της πρότασης διατείνονται ότι ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει την εξέταση εκτίμησης φυσικής κατάστασης ως μέρος του προληπτικού ιατρικού τσεκ απ. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να ξεκινήσετε αερόβια άσκηση για βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι εάν ο καρδιολόγος σας δεν προτείνει να ελέγξετε τη φυσική σας κατάσταση, τότε θα πρέπει να του το ζητήσετε από μόνοι σας. Εάν δεν ξέρει, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε έγκριτα ηλεκτρονικά εργαλεία στο Ίντερνετ και να το κάνετε μόνοι σας.
Η αεροβική ή καρδιοαναπνευστική άσκηση ως ιατρικό εργαλείο καταμετρά πόσο καλά μπορεί ο οργανισμός να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Επειδή αυτή η διαδικασία δεν γίνεται σε ένα όργανο, αλλά σε ολόκληρο το σώμα, τα αποτελέσματα αντανακλούν τη συνολική φυσιολογική και λειτουργική κατάσταση της υγείας, ειδικά του καρδιαγγειακού συστήματος.
Χαμηλή αεροβική ικανότητα; Αυξημένος κίνδυνος
Σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι κάποιος που έχει σχετικά χαμηλή αεροβική ικανότητα έχει και αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει βρεθεί στατιστικά είναι ότι έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει εάν δεν είναι σε φόρμα, από αυτές που έχεις όταν είναι αυξημένη η χοληστερίνη, το ζάχαρο κ.ά. γνωστοί επιβαρυντικοί παράγοντες.
Το 2013 όταν η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας αποφάσισαν να δημιουργήσει μια ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα συνέλεγε και θα ανέλυε όλες τις μελέτες που αφορούν την άσκηση και την υγεία της καρδιάς σε συνάρτηση με τη διάρκεια ζωής. Δηλαδή να αποφασίσει εάν ο δείκτης φυσικής κατάστασης μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο μέτρησης κινδύνου για τη ζωή και την ποιότητά της, ένα ακόμη σημαντικό ζωτικό σημείο.
Συμπέρασμα
Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επιστημονικά δεδομένα που είχε στα χέρια της είναι αρκετά ώστε η αεροβική άσκηση να θεωρηθεί δείκτης γενικής και καρδιακής υγείας. Ωστόσο, ποτέ δεν έγινε επίσημα υποχρεωτική εξέταση και φυσικά δεν εντάχθηκε στο τσεκ απ ρουτίνας.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η πρόταση για τη φυσική κατάσταση δεν αλλάζει τις οδηγίες που ακολουθούν οι γιατροί για να καθορίζουν το προφίλ ενός υγιούς και τους κινδύνους που διατρέχει. Ωστόσο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε.
Προτείνουν δε το ηλεκτρονικό εργαλείο www.worldfitnesslevel.org ως έγκυρο μετρητή για όσους επιθυμούν να υπολογίσουν τη φυσική τους κατάσταση.