H E.E. ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

H E.E. ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Εν μέσω πανδημίας η Ε.Ε. αποφάσισε τελικά να ξεμπλοκάρει τη λεγόμενη διαδικασία διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων με χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία κ.α. να άρουν όπως φαίνεται τις όποιες επιφυλάξεις τους.

Για το ρεπορτάζ έχει σημασία να δούμε τι πήραν οι χώρες αυτές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά μια πρώτη εκτίμηση από κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι ότι η οικονομική κρίση λόγω πανδημίας και η συνακόλουθη άρση των δημοσιονομικών περιορισμών έχει μια σειρά από επιπτώσεις ακόμη και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής όσο κι αν αυτό σε ορισμένους ακούγεται περίεργο.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David McAlister (ΕΛΚ Γερμανία) χαιρέτισε την απόφαση των κρατών μελών να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

«Εν μέσω κρίσης, η ΕΕ ξεπέρασε τις διαφωνίες και έδειξε πνεύμα ειλικρινούς αλληλεγγύης με τους φίλους και εταίρους μας. Χαιρετίζω την, έστω και με καθυστέρηση, απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αν και δυστυχώς έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τώρα για να πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό βήμα.

Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεθοδολογίας για τη διεύρυνση και να κυνηγήσουμε τον ευρύτερο στόχο της ενοποίησης της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει κατάλληλη, ευέλικτη και αποτελεσματική στήριξη στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA).

Όσον αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του COVID-19, επικροτώ τις προτάσεις για την επέκταση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε ώστε να καλύπτει μεγάλης κλίμακας περιστατικά στον τομέα της δημόσιας υγείας, ενώ προτείνω να δοθεί πρόσβαση στο Ταμείο σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Θα πρέπει να αναλάβουμε δράση όπου απαιτείται για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και για να μετριάσουμε τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στην περιοχή».

θυμίζουμε ότι στη σύνοδό στις 17-18 Οκτωβρίου 2019 το Ε.Κ. είχε αποτύχει να βρεί έναν κοινό τόπο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την αναθεωρημένη μεθοδολογία για τη διεύρυνση, η οποία σκόπευε να καταστήσει τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. πιο ομαλή αλλά και αναστρέψιμη αν οι υποψήφιες χώρες δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι χώρες τις Ε.Ε. που εναντιώθηκαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων έλαβαν επίσης περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι θεμελιώδεις τομείς όπως η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, η ελευθερία του Τύπου, η χρηστή διακυβέρνηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα λάβουν την προσοχή που τους αρμόζει.

Θυμίζουμε επίσης ότι το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι πιθανές υποψήφιες χώρες.

Μετά τη συμφωνία αυτή στην οποία κατέληξαν χθες Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε., η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών αύριο Πέμπτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter