Το προτεινόμενο νομοθέτημα θα εξασφαλίζει την πλήρη ιχνηλάτηση των κρυπτονομισμάτων και θα σταματήσει την χρήση τους για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.
Οι εταιρείες που μεταφέρουν Βitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να διατηρούν πληροφορίες σχετικά με τον αποστολέα και τον παραλήπτη των ψηφιακών χρημάτων, προκειμένου να σταματήσουν τη χρήση τους σε εγκληματικές ενέργειες βάσει ενός νέου κανόνα της ΕΕ.
Ο νέος νόμος που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών και δραστηριοτήτων, κάτι που πάντα περιβάλλει την κρυπτογράφηση λόγω της ανωνυμίας των ψηφιακών πορτοφολιών.
Η νομοθεσία επικεντρώνεται σε μια νέα κεντρική αρχή, την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία θα καθιερώσει μια ενιαία ολοκληρωμένη εποπτεία συστήματος στις 27 χώρες.
«Θα εξασφαλίσει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των μεταφορών κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, και θα επιτρέψει την πρόληψη και τον εντοπισμό της πιθανής χρήσης τους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωση. «Απαγορεύονται τα ανώνυμα πορτοφόλια κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή έχει επίσης θέσει όριο 10.000 ευρώ σε μεγάλες πληρωμές σε μετρητά, προκειμένου να καταστήσει δυσκολότερο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με μεγάλα ποσά.
Οι εταιρείες που διαχειρίζονται κρυπτονομίσματα θα πρέπει τώρα να ζητήσουν το όνομα, τη διεύθυνση, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό λογαριασμού ενός πελάτη, καθώς και τα άτομα που λαμβάνουν τα ψηφιακά χρήματα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν τις προτάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για την εφαρμογή τους.