Η ΕΕ στέλνει στην Ουκρανία 1,5 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Volodymyr Zelenskyy και Ursula von der Leyen (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μεταβιβάσει 1,5 δισ. ευρώ από τα έσοδα που προέρχονται από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

«Σήμερα μεταφέρουμε 1,5 δισ. ευρώ από έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καλύτερο σύμβολο ή χρήση για τα χρήματα του Κρεμλίνου από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες, όπως είχαν δεσμευτεί, χρησιμοποιούν τα έκτακτα έσοδα που προέκυψαν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία παραμένουν ακινητοποιημένα στο πλαίσιο των εκτεταμένων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, περίπου 210 δισ. ευρώ που ανήκουν στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχουν «παγώσει» από την ΕΕ. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει εισπράξει περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους το 2023.

Τον Μάρτιο, η φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ πρότειναν την έμμεση χρήση ρωσικών κονδυλίων για την Ουκρανία στις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Η πρόταση ορίζει ότι το 90% του χρησιμοποιήσιμου εισοδήματος από τα συμφέροντα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας θα διοχετεύεται στο ταμείο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση στρατιωτικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού.

Το υπόλοιπο 10% θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για άμεση οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση χρήση των κεφαλαίων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας μέσω απόφασης απαλλοτρίωσης. Ο λόγος: νομικές ανησυχίες και πιθανά αντίποινα. Η Μόσχα είχε ήδη προειδοποιήσει την ΕΕ πέρυσι να μην κατάσχει την περιουσία του ρωσικού κράτους ή των Ρώσων πολιτών.

«Η Ρωσία θα επανεξετάσει τα επόμενα βήματά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Φυσικά, τέτοια μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μείνουν αναπάντητα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

NASA: Ίχνη πιθανής εξωγήινης ζωής στον πλανήτη Άρη – «Κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί»

Γερμανία: Ο ρόλος της Τουρκίας για την τρομοκρατία στο επίκεντρο δίκης επτά μελών του Ισλαμικού Κράτους

Λίβανος: Αναστέλλονται πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού – Φόβοι για επικείμενη ισραηλινή επίθεση