Η ΕΕ πιέζει πάλι την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την άμεση ενσωμάτωση της οδηγίας περί προστασίας πληροφοριοδοτών

Η ΕΕ πιέζει πάλι την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την άμεση ενσωμάτωση της οδηγίας περί προστασίας πληροφοριοδοτών

Νέο «καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη… συμμόρφωση της Ελλάδας στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα ούτως ώστε να πιέσουν τόσο την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και τις κυβερνήσεις άλλων 14 κρατών – μελών, καθώς διαπιστώνεται εκ νέου ότι δεν έχει μεταφερθεί στα εγχώρια δίκαια η πλήρης μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Η Ε.Ε είχε ορίσει ως προθεσμία μεταφοράς της οδηγίας την 17η Δεκεμβρίου του 2021, έχοντας αποστείλει τις πρώτες προειδοποιήσεις τον περασμένο Ιανουάριο σε 24 κράτη – μέλη, επειδή δεν μετέφεραν και κοινοποίησαν τα μέτρα που έλαβαν για την προστασία των whistleblowers. Από τα 24 κράτη – μέλη της Ένωσης, τα 15 (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) δεν έχουν θεσπίσει ακόμη μέτρα και τους δίνεται προθεσμία δύο μηνών για να… δικαιολογηθούν στην Επιτροπή. Σε περίπτωση που οι απαντήσεις δεν ικανοποιήσουν την Κομισιόν, τότε εμφανίζεται ως σοβαρή πιθανότητα η παραπομπή τους στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η νέα οδηγία καθορίζει υψηλά πρότυπα προστασίας σε επίπεδο ΕΕ και καλύπτει πολλούς βασικούς τομείς του ενωσιακού δικαίου, από την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την προστασία των δεδομένων έως την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, την ασφάλεια των τροφίμων και των προϊόντων, τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την πυρηνική ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η οποία έφερε ακόμη ένα «χτύπημα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις ακολουθούμενες πρακτικές της πάνω στο εν λόγω ζήτημα, γίνεται αναφορά για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην οδηγία περί προστασίας των πληροφοριοδοτών.

Πλην της Ελλάδας, η επιστολή της Επιτροπής αφορούσε και τις Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία και Ισπανία.

Αρβανίτης: O Μητσοτάκης Φοβάται τους Προστατευόμενους Μάρτυρεςκαι Εκθέτει την Ελλάδα Διεθνώς

Δήλωση σχετικά με την λήψη επιπλέον μέτρων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Αριστεράς, Κώστας Αρβανίτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «πρόκειται φυσικά για μια ακόμη πολιτική απάτη μιας κυβέρνησης που στελέχη της απειλούσαν ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis και σημειώνοντας πως «για το καλό της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και του κύρους της χώρας μας πρέπει να είναι η τελευταία αυτής της κυβέρνησης».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη:

O Μητσοτάκης Φοβάται τους Προστατευόμενους Μάρτυρες και Εκθέτει την Ελλάδα Διεθνώς.

«Μια ακόμη ολιγωρία – ομολογία ενοχής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη βάζει σε περιπέτειες τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί και την Ελλάδα για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην εθνική νομοθεσία. Πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση που είχε έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποσύρθηκε κακήν κακώς και έκτοτε… αγνοείται.

Πρόκειται για τη ρύθμιση για την οποία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε πει ότι θα έρθει «στην ώρα της». Πρόκειται για τη ρύθμιση που ο ΓΓ του Υπ. Δικαιοσύνης είχε προαναγγείλει πως κατατίθεται προς διαβούλευση…«αύριο», πριν από 78 ημέρες απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται φυσικά για μια ακόμη πολιτική απάτη μιας κυβέρνησης που στελέχη της απειλούσαν ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες της NOVARTIS.

Μια πολιτική απάτη που βάζει τη χώρα μας στο στόχαστρο για ένα ακόμη θέμα που αφορά τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έκθεση – κόλαφο της Κομισιόν. Μια πολιτική απάτη που για το καλό της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, αλλά και για το κύρος της χώρας μας, πρέπει να είναι η τελευταία αυτής της κυβέρνησης.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter