Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις απόψεις και τις εμπειρίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα.
Η εν λόγω νομοθετική πράξη, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την πρόεδρο κα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το Σεπτέμβριο του 2021, έχει ως στόχο να θεσπίσει κοινούς κανόνες κυβερνοασφάλειας για τα ψηφιακά προϊόντα και τις συναφείς υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν την πρόταση της Επιτροπής για νομοθεσία που αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα θα συμπληρώσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει την οδηγία για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (οδηγία NIS) και την πράξη για την κυβερνοασφάλεια, καθώς και τη μελλοντική οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση (NIS 2) που πρότεινε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020.
Η δημόσια διαβούλευση θα είναι διαθέσιμη για τις επόμενες 10 εβδομάδες και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου 2022. Επιπλέον, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής στοιχείων για την επισκόπηση των προβλημάτων που εντοπίζονται επί του παρόντος και των πιθανών τρόπων αντιμετώπισής τους. Παράλληλα με τη δημόσια διαβούλευση θα μπορούν να υποβληθούν παρατηρήσεις στο πλαίσιο πρόσκλησης υποβολής στοιχείων, η οποία επίσης θα διαρκέσει 10 εβδομάδες.
Ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά: «Για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές διαφοροποιημένες και εξελιγμένες κυβερνοεπιθέσεις, χρειαζόμαστε προηγμένη τεχνολογία, ασφαλείς υποδομές και αυξημένη επιχειρησιακή συνεργασία, καθώς και μια κοινή προσέγγιση των δεικτών αναφοράς για την κυβερνοασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών. Προσβλέπουμε στις απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών και οργανισμών που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε τη νέα πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα, η οποία θα αποτελέσει βασικό μέρος του ευρωπαϊκού στρατηγικού, πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.».