Η ΕΕ εξετάζει την έκτακτη φορολόγηση των εταιριών ενέργειας ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί τα διυλιστήρια

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί τα διυλιστήρια και τους επιχειρηματίες αντί να μειώσει φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να ελαφρύνει την τσέπη των καταναλωτών, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως στα κράτη-μέλη για την επιβολή προσωρινής φορολόγησης στα έκτακτα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών από την αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, η Κομισιόν αναμένεται να συζητήσει μία σειρά τρόπων για τη μείωση του αντίκτυπου από την αύξηση των τιμών, μεταξύ των οποίων και ένα νέο πλαίσιο για τους κανόνες κρατικής βοήθειας, σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης που επικαλείται το Bloomberg.

Η Κομισιόν πρότεινε την επιβολή ενός τέτοιου φόρου τις περασμένες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι τα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες δεν εξαρτώνται από το φυσικό αέριο – και συνεπώς δεν αντιμετωπίζουν ακραία υψηλό κόστος παραγωγής – μπορούν να υποβληθούν σε ειδικά μέτρα, με τα έσοδα των οποίων θα στηριχθούν οι καταναλωτές. Επιπλέον, η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη επιβολής πλαφόν και στην λιανική τιμή, αφού προβλέπει αποζημιώσεις και για τους προμηθευτές.

Στα 200 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη

Με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών μπορεί να ανέλθουν στα 200 δισ. ευρώ στην ΕΕ το 2022 από αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ΑΠΕ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν την παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, ζητώντας από τους υπουργούς Ενέργειας να αναλύσουν επειγόντως βραχυπρόθεσμα μέτρα, ιδιαίτερα αυτό που αφορά στην αποσύνδεση των τιμών ρεύματος από τις τιμές αερίου.

Είναι, επίσης, πιθανόν να δεσμευθούν για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου το συντομότερο δυνατόν.

Για τον σκοπό αυτό, οι χώρες της ΕΕ θα δεσμευτούν να συνεργαστούν με την Κομισιόν για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, υγροποιημένου αερίου (LNG) και υδρογόνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο χρόνο σύστημα για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λύση που είχε προταθεί από ορισμένα κράτη μέλη ως τρόπος για την δημιουργία αποθέματος ασφαλείας κατά πιθανής διατάραξης των προμηθειών.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τις χώρες της Ένωσης να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα κάθε χρόνο. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την κάλυψη των αποθεμάτων και αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν».