Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ λέει ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι όλοι έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε στο BBC ότι «για να καθησυχάσουν οι ανησυχίες όλων, ο μόνος τρόπος είναι να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε».
Απευθυνόμενος σε μια βασική ρωσική ανησυχία -την πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ- ο Μπορέλ λέει ότι η χώρα δεν είναι ακόμη μέλος. «Είναι μια πιθανότητα», λέει, «αλλά πρακτικά σήμερα η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα, ουκρανοί αξιωματούχοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν την πιθανότητα να μην ενταχθεί η χώρα στη βορειοατλαντική συμμαχία εάν αυτό αποτρέψει μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση.
Επεσήμανε επίσης ότι σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 δεν θα τεθεί σε λειτουργία. Ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Γερμανία. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε επίσκεψή του στο Κίεβο τη Δευτέρα επανέλαβε την ετοιμότητα της Γερμανίας για επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε την διαφορά στην οπτική με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκυ, για την γεωπολιτική σημασία του έργου.
Θριαμβολογίες από τη Ρωσία, επιφυλάξεις από Ουκρανία
Καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο Telegram: “Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα. Έχουν ντροπιαστεί και καταστραφεί χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός”. Από την περασμένη εβδομάδα, αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μια ρωσική εισβολή μπορεί να γίνει τις επόμενες μέρες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, είπε ότι “γίνονται συνεχώς διαφορετικές δηλώσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία, επομένως έχουμε έναν κανόνα: πρώτα θα δούμε και έπειτα θα πιστέψουμε”, αναφερόμενος στην αποχώρηση στρατευμάτων της Ρωσίας από τα σύνορα.
Τόνισε επίσης ότι σε περίπτωση απόφασης της ρωσικής Δούμας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ, η Ρωσία θα αποχωρήσει de facto και de jure από τις συμφωνίες του Μινσκ με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες.
Βρετανικές επιφυλαξεις για την αποχώρηση
Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ρωσικές μονάδες των δυτικών και νότιων στρατιωτικών περιοχών επιστρέφουν στην βάση τους μετά το πέρας των ασκήσεων. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, λέει ότι για να πιστέψει ότι η Ρωσία ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, πρέπει να απομακρύνει όλα τα στρατεύματά της που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορά της με τη χώρα, είπε στο ραδιόφωνο LBC το πρωί της Τρίτης.
Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση περιμένει να δει το μέγεθος της αναφερόμενης ρωσικής αποχώρησης, με μια πηγή να λέει ότι θα πρέπει να κάνει τη διαφορά στην ικανότητα εισβολής για να έχει νόημα. Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης την Τρίτη για να συζητήσει την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην κρίση.