H E.E επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία – Μπορέλ: «Θα πονέσουν πολύ»

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας καθώς σε μια σειρά κυρώσεων προχωρούν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της Άμυνας ενώ πρόκειται επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν από το Παρίσι όπου διεξάγεται το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης «τo πακέτο των κυρώσεων θα πληγώσει πολύ τη Ρωσία».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε από πλευράς του ότι οι «σοβαρές παραβιάσεις» της Ρωσίας δεν θα «μείνουν αναπάντητες».

Διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα στοχεύουν τη Ρωσία και την κυβέρνησή της και θα εμποδίσουν τη χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και της ΕΕ. «Υπάρχουν 27 άτομα και άλλες οντότητες που θα αποτελέσουν στόχο κυρώσεων» πρόσθεσε ο Μπορέλ.

«Το πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. θα χτυπήσουν 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας που ψήφισαν για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης ΛΔΛ και ΛΔΝ (σ.σ.: Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ).

27 άτομα και οντότητες που υποσκάπτουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία.

Αυτές (σ.σ.: οι κυρώσεις) θα καλύψουν τους πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματικούς και εκδοτικούς τομείς.

Στοχεύουν στις οικονομικές σχέσεις των αποσχισθεισών περιοχών και την Ε.Ε.

Στοχεύουν την ικανότητα πρόσβασης του Ρωσικού κράτους στις κεφαλαιαγορές.

Αυτές οι δράσεις λαμβάνονται σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους και συμμάχους.

Όχι πια: Ψώνια στο Μιλάνο, Πάρτι στο Σαιν-Τροπέ, Διαμάντια στην Αντβέρπη, Αυτό είναι το πρώτο βήμα.» ανέφερε.

 

«Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου, θα πληγούν από κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησαν για τις «ανατριχιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ προαναγγέλλοντας νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.

Φον ντερ Λάιεν: «Είμαστε έτοιμοι για επιπλέον δράσεις»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση της έντασης, είμαστε έτοιμοι για επιπλέον δράσεις». «Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει των πυρήνα των αρχών του διεθνούς δικαίου», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ρωσία προκάλεσε αυτή την κρίση και ευθύνεται για την τρέχουσα κλιμάκωση».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον- Μακρόν για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για να στοχοποιήσουν εκείνους που υποστήριξαν την «επιθετική προσέγγιση» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τη Ντάουνιγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα για να στοχοποιήσουν ιδιώτες και οντότητες στη Ρωσία που χρηματοδοτούν την επιθετική προσέγγιση του προέδρου Πούτιν», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός με τον γάλλο πρόεδρο.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν απειλούν απλά την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά αποτελούν μία κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία και στη δημοκρατία» συμφώνησαν Τζόνσον και Μακρόν.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβς λε Ντριάν ακύρωσε την συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Guardianο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβς λε Ντριάν ακύρωσε την συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Στόχος της συνάντησης θα ήταν η αναζήτηση μιας φόρμουλας αποκλιμάκωσης έστω και την ύστατη στιγμή.

Σε ανακοίνωση του μετά το πέρας της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν τιμά την Ρωσική υπογραφή».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έγραψε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά τις δεσμεύσεις του, γιατί δήλωσε δημόσια ότι η ιδέα μιας ψηφοφορίας της Δούμας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση των δύο δημοκρατιών… δεν ήταν στην ατζέντα.»

Η συμφωνία του Μινσκ είχε επίσης την Ρωσική υπογραφή, του ίδιου του Πούτιν, ανανεωμένη στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1919.»

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο εάν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραπλανήθηκε από τον Ρώσο ομόλογο του ανέφερε ότι Μακρόν «γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα και τον κυνισμό» του Πούτιν.

Συμμετοχή της Νορβηγίας στις κυρώσεις της ΕΕ

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία (…) βρίσκεται σε ένα επίπεδο που είναι δραματικό», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Όσλο. «Χθες ήταν ένα σημείο καμπής», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, Δευτέρα, να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η Ρωσία απαντώντας στις κυρώσεις της Ε.Ε δήλωσε δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως θα τις αναλύσει πρώτα, προτού λάβει απαντητικά μέτρα, σύμφωνα με το TASS.