Η Ε.Ε. απαγορεύει στο προσωπικό να δέχεται «δωράκια» εισιτήρια και φιλοξενίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ε.Ε. απαγορεύει στο προσωπικό να δέχεται «δωράκια» εισιτήρια και φιλοξενίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στον απόηχο αρκετών σκανδάλων, το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής δέχθηκε ένα e-mail σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι προειδοποιούνται να μην αποδέχονται και δελεάζονται με δωρεάν εισιτήρια ή φιλοξενίες από διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η υπενθύμιση έρχεται ενώ είναι νωπά αρκετά σκάνδαλα που «εγείρουν ζητήματα συμμόρφωσης με την αναμενόμενη ηθική συμπεριφορά των μελών και του προσωπικού ή μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη φήμη για την επιτροπή και τα ενδιαφερόμενα άτομα».

Όπως αναφέρει το Politico ο αρχικός αποστολέας είναι άγνωστος ενώ στις απαγορεύσεις συμπεριλαμβάνονται τόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες όσο και το Euro 2024 αλλά και ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

«Ο κίνδυνος φήμης από την αποδοχή ενός εισιτηρίου είναι υψηλός όταν το ευρύ κοινό αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση εισιτηρίων», ανέφερε το email από νωρίτερα τον Ιούλιο.

Οι ίδιοι οι επίτροποι — στους οποίους επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις να δέχονται δώρα αξίας έως και 150 € — θα πρέπει «κανονικά» να αρνούνται εισιτήρια ακόμη και αν είναι κάτω από αυτό το όριο, ενώ το προσωπικό θα πρέπει να αρνείται εισιτήρια ακόμη και αν η αξία τους είναι κάτω από το όριο των 50€, ανέφερε το email.

Το email ανέφερε ότι τα εισιτήρια μπορούν να γίνουν δεκτά «σε εξαιρετική βάση» εάν εκπροσωπούν επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια εκδήλωση ή εάν το εισιτήριο μπορεί να θεωρηθεί «διπλωματική και ευγενική χρήση», όπως προσφέρεται από την κυβέρνηση μιας χώρας της ΕΕ.

Αλλά οι αξιωματούχοι σε επίπεδα χαμηλότερα από τον Επίτροπο δεν είναι τόσο τυχεροί. Η παρουσία μελών του υπουργικού συμβουλίου των επιτρόπων ή άλλων στελεχών «συνήθως δεν δικαιολογείται σε τέτοιες αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις», ανέφερε το email.

Σημειώνεται πως ο ανώτατος αξιωματούχος Henrik Hololei, ο οποίος διηύθυνε το τμήμα μεταφορών της Επιτροπής, παραιτήθηκε πέρυσι αφού αποκαλύφθηκε ότι δεχόταν δωρεάν πτήσεις με την Qatar Airways ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Την ίδια χρονιά, το Politico ανέφερε ότι ανώτερα στελέχη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου διπλωμάτη του μπλοκ Josep Borrell, του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Frans Timmermans δέχτηκαν δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία σε ταξίδια εργασίας από κυβερνήσεις εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, του Μαρόκου και του Ισραήλ και η Ιορδανία. Όλα τα γραφεία των επιτρόπων είπαν ότι οι προσφορές διαμονής ήταν σύμφωνες με τον κώδικα δεοντολογίας της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

Η βία και ο διχασμός σημάδεψαν τη θητεία Μπάιντεν – Η πρωτοφανής αποχώρηση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Φόβοι για γενίκευση της σύρραξης – Το Ιράν απειλεί με «βαριά τιμωρία»

Παγκόσμια ανησυχία μετά τη δολοφονία Χανίγιε – Έκτακτη συνεδρίαση στον ΟΗΕ

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε Μαρόκο και Τυνησία μετά τον θάνατο του Χανίγιε

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Απόστολος Χρήστου προκρίθηκε στον τελικό των 200 μέτρων ύπτιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter