Η Δύση στήνει μεγγένη γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα

Η Δύση στήνει μεγγένη γύρω από τη Ρωσία και την Κίνα

Οι κινήσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανίας στα μέτωπα της ανατολικής Ευρώπης και του Ειρηνικού

Σε μια τεράστιων διαστάσεων κίνηση-επίδειξη δύναμης απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, τόσο στο ευρωατλαντικό μέτωπο όσο και σε αυτό του Ειρηνικού, επιδίδονται ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο, οι προεδρικές στις ΗΠΑ το φθινόπωρο και οι εκλογές στη Βρετανία στις αρχές του 2025 το αργότερο.

Η αναφορά στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις δεν είναι καθόλου τυχαία. Ολες μαζί συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο σχεδιάζονται οι κινήσεις, ο χρόνος που αυτές γίνονται και το επείγον του θέματος. Επιπλέον οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στα στενά της Ταϊβάν και στη Νότια Σινική Θάλασσα, ωθούν την ΕΕ να ανακαλύψει την αμυντική αυτονομία της με το βλέμμα στη Ρωσία, τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να «επενδύσουν» παράλληλα στο ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα και τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να ενισχύσουν το μέτωπο του Ειρηνικού απέναντι στην Κίνα (μέσω της αμυντικής συμμαχίας με την Αυστραλία με το ακρωνύμιο AUKUS).

Στις ευρωεκλογές όλοι αναμένουν την κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς και την ενίσχυσή της εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή πολιτική συνολικά, δεδομένων των αισθημάτων συμπάθειας των ακροδεξιών προς τον… αυταρχισμό.

Οι προεδρικές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, όπου το φάντασμα μιας επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ανατριχίλα σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και αλλού, είναι αυτές που προσφέρουν την αίσθηση του κατεπείγοντος για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα δυσκολέψουν και θα δεσμεύσουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα οι εκλογές στη Βρετανία, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει και τελικά οι Εργατικοί ξανάρθουν στην εξουσία, θα συμβάλουν στον σφιχτότερο εναγκαλισμό του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ (αντίθετα δηλαδή από το Brexit) και θα δράσουν καταλυτικά στο να κλείσουν οι ρωγμές που άνοιξαν ο Μπόρις Τζόνσον και η παρέα του στο κοινό μέτωπο της Δύσης και στον ανταγωνισμό της με τη Ρωσία και την Κίνα.

Χτίζουν συμμαχίες

Με αυτά ως δεδομένα, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ – Βρετανία εστιάζουν στην ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται πιο σοβαρά σε σχέση με το παρελθόν για να αναπτύξουν μιας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία στο κομμάτι της άμυνας (με τη λογική της αύξησης της χρηματοδότησης από κοινού σε επίπεδο ΕΕ). Παράλληλα ΗΠΑ και Βρετανία μαζί με την Αυστραλία, με πρωτοβουλία κυρίως του Τζο Μπάιντεν, προωθούν με ιδιαίτερη βιασύνη την είσοδο του Καναδά αλλά και της Ιαπωνίας στην τριμερή αμυντική συνεργασία AUKUS και τη συνεργασία τους σε επίπεδο ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας.

Καναδάς και Ιαπωνία αναμένεται να μπουν στη συμφωνία, και συγκεκριμένα σε αυτό που είναι γνωστό ως δεύτερος πυλώνας, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024, όμως ο Μπάιντεν πιέζει αυτό να συμβεί αρκετά νωρίτερα, ούτως ώστε ο Τραμπ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές να μην μπορεί εύκολα να «παροπλίσει» την πενταμερή. Ενώ ο πρώτος πυλώνας εστίαζε κυρίως σε τεχνολογίες που σχετίζονταν με πυρηνικά υποβρύχια, ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη στρατιωτικών τεχνολογιών στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των υπερηχητικών πυραύλων –η Δύση έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι, με πρόσφατα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι η Κίνα έχει πάρει τα πρωτεία– και στις κβαντικές τεχνολογίες.

Αμυντικό πλαίσιο

Διεργασίες για να ενταχθούν τάχιστα Καναδάς και Ιαπωνία στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας στον Ειρηνικό. Την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της προωθεί η ΕΕ

Παράλληλα με τα παραπάνω, ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται γοργά να δημιουργήσουν ένα αμυντικό πλαίσιο απέναντι στη Ρωσία και την πιθανότητα εκλογής Τραμπ όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικό στους πολιτικούς και γεωπολιτικούς… κραδασμούς. Ο Τραμπ έχει ήδη πει ότι εφόσον εκλεγεί θα το σκεφτεί αν το ΝΑΤΟ θα προστατεύει την Ευρώπη, ενώ οι επιτυχίες της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν ξυπνήσει φόβους ότι τα επόμενα χρόνια η Μόσχα μπορεί και να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του άρθρου 5 για τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα μάλιστα με αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε μια επίθεση εναντίον κάποιας χώρας της ΕΕ από το 2026 και μετά.

Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο να δοθούν άμεσα χρήματα τόσο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και κατά συνέπεια την ενίσχυση της άμυνας των κρατών-μελών όσο και για την Ουκρανία. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα μηχανισμό για κοινή χρηματοδότηση, ενώ είναι βέβαιο ότι για τους σκοπούς αυτούς θα χρησιμοποιήσουν και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια που ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο στόχος, όπως έχουν δηλώσει ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πιο πρόσφατα, είναι ότι «αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο», όπερ σημαίνει πως η ΕΕ εστιάζει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της τόσο απέναντι στην ακροδεξιά και στον Τραμπ όσο και απέναντι στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Μετά από πέντε μήνες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της «άμεσης κατάπαυσης του πυρός»

Ο βρόμικος εκλογικός στρατός του Μητσοτάκη

Το βρόμικο 41%

Αφιέρωμα 1821: Η Ελλάδα του 19ου αιώνα μέσα από τα μάτια των περιηγητών

Ζαχάροβα: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Έγκλημα Τέμπη: Η διαμαρτυρία της Ευδοκίας στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης (Video)

 

Ετικέτες

Documento Newsletter