Η Δύση παίζει πάλι με τη φωτιά στην Ουκρανία – ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν να επιτρέψουν στο Κίεβο πλήγματα με δυτικούς πυραύλους

Η Δύση παίζει πάλι με τη φωτιά στην Ουκρανία – ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν να επιτρέψουν στο Κίεβο πλήγματα με δυτικούς πυραύλους

Καθώς η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση συνεχίζεται με ένταση τόσο στο μέτωπο του Κουρσκ και στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν σταθερά προς δυσμάς, όσο και με εκατέρωθεν ανταλλαγές πληγμάτων εκ του μακρόθεν με στόχο κυρίως τις υποδομές, όλες οι πλευρές ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη φάση της σύγκρουσης.

Το… παιχνίδι σχετικά με την επόμενη μέρα έχει αρχίσει να παίρνει σημαντικές διαστάσεις καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εμφανίζονται έτοιμοι να πατήσουν (άλλη) μια κόκκινη γραμμή της Μόσχας δίνοντας στο Κίεβο το πράσινο φως για πλήγματα εντός της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελεί ξεκάθαρα κλιμάκωση και θα επιφέρει σκληρή απάντηση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Πούτιν θα τη θεωρήσει άμεση εμπλοκή των δυτικών χωρών και του ΝΑΤΟ, τα αιτήματα του Ζελένσκι όχι μόνο έχουν βρει ευήκοα ώτα, αλλά φαίνεται ότι γίνεται και διπλωματική δουλειά για να ικανοποιηθούν.

Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στην Ουάσινγκτον και η κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας Αντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι στο Κίεβο σε συνδυασμό με τη στρατηγική των συμμάχων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατηγορήσουν το Ιράν ότι προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία και να ανακοινώσουν κυρώσεις, δημιουργούν το υπόβαθρο για μια τέτοια απόφαση.

 

Μπάιντεν: «Το εξετάζουμε»

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε πρώτος ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι «εξετάζουμε αυτήν τη στιγμή (σ.σ.: οι ΗΠΑ)» το αίτημα της Ουκρανίας, ενώ η Βρετανία επέτρεψε μονομερώς τη χρήση πυραύλων Storm Shadow. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου ο Μπλίνκεν δήλωσε σχετικά με το να δοθεί το ελεύθερο στο Κίεβο για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς: «Δεν το αποκλείουμε, αλλά όταν το κάνουμε θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι γίνεται με τρόπο που προωθεί τους στόχους που προσπαθούν να επιτύχουν οι Ουκρανοί». Για να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στους στόχους της ουκρανικής ηγεσίας, οι δύο επικεφαλής της αμερικανικής και της βρετανικής διπλωματίας ανακοίνωσαν πακέτα οικονομικής ενίσχυσης τα οποία φτάνουν συνολικά το 1 δισ. δολάρια.

Εκτός από σχέδια επίθεσης εντός της ρωσικής επικρατείας και επιθέσεις με drones ακόμη και στη Μόσχα, όπως αυτή που σημειώθηκε μέσα στην εβδομάδα, μεταξύ των… στόχων του Κιέβου περιλαμβάνονται βέβαια και οι προτάσεις Ζελένσκι για μια συνθήκη ειρήνης. Η επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι ήρθε καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας πέρα από τα διάφορα αιτήματα που διατύπωσε υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιό του πριν από την ειρηνευτική σύνοδο στο τέλος του έτους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς ζήτησε την επιτάχυνση των προσπαθειών ειρήνευσης και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διευθέτηση της σύγκρουσης με παραχώρηση εδαφών.

Η χρονική στιγμή που λαμβάνουν χώρα αυτές οι κινήσεις κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Η ρωσική πίεση στα ανατολικά αλλά και η σφοδρή αντεπίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις στο Κουρσκ έχουν βάλει τον Ζελένσκι στο στόχαστρο κριτικής και ο ανασχηματισμός που έκανε με ακόμη πιο έμπιστα πρόσωπα δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Η στάση της Μόσχας

Πάντως η ρωσική πλευρά με δηλώσεις, τοποθετήσεις αλλά και πράξεις έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και την απάντησή της σε όλες τις παραπάνω κινήσεις. Η Μόσχα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί την παραβίαση της κόκκινης γραμμής της όσον αφορά τα ουκρανικά πλήγματα με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ ετοιμάζεται μέχρι και για πλήρη αλλαγή πυρηνικού δόγματος.

Την πιο ηχηρή παρέμβαση (casus belli) για το θέμα έκανε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που δήλωσε: «Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτε λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν: «Η Ουάσινγκτον και άλλα ευρωπαϊκά κράτη γίνονται μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Ολο αυτό θα οδηγήσει στο ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να απαντήσει χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά και καταστροφικά όπλα για να προστατεύσει τους πολίτες της».

Οσον αφορά το θέμα των ιρανικών πυραύλων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το Ιράν διέψευσαν ότι έχουν μεταφερθεί βαλλιστικοί πύραυλοι από την Τεχεράνη. Επιπλέον, στο ζήτημα ενδεχόμενης συμφωνίας ειρήνης το Κρεμλίνο απέρριψε κάθε συζήτηση για ταχεία επίλυση του ουκρανικού και παράλληλα απέλασε έξι Βρετανούς διπλωμάτες.

Τα παραπάνω έρχονται την ώρα που οι δύο πλευρές εντείνουν τους βομβαρδισμούς ενεργειακών υποδομών εκατέρωθεν. Παράλληλα, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν ισχυρή αντεπίθεση στην περιφέρεια του Κουρσκ και έχουν ήδη αποσπάσει πάνω από δέκα οικισμούς από τον ουκρανικό έλεγχο, σκοτώνοντας σύμφωνα με αναφορές πάνω από 12.000 στρατιώτες.

Διαβάστε επίσης

«Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη»: Εκδήλωση με ομιλητές Μαρία Καρυστιανού – Παύλο Ασλανίδη

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

Νάντια Γιαννακοπούλου: Αποτυχημένος ο Ανδρουλάκης – Αν αισθάνεται βασιλιάς, λογικό να φαντασιώνεται βαρόνους (Video)

Πρόκληση: Παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο στην «Αυτής Μεγαλειότητα(!) Άννα Μαρία»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter