Η ιστορία της οικογένειας Μητσοτάκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας. Μπορεί η πρώτη ανάμνηση των περισσοτέρων να αφορά τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, όμως στην πραγματικότητα η παρουσία μελών της οικογένειας σε θέσεις εξουσίας έχει αφετηρία τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο γενάρχης της οικογένειας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γεννημένος το 1845, υπήρξε δικηγόρος, πολιτικός και εκδότης εφημερίδας, παντρεμένος μάλιστα με μέλος της οικογένειας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Βουλευτές και υπουργοί έγιναν και οι δύο γιοι του Αριστομένης και Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βουλευτής και υφυπουργός χρημάτισε και ο εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Ο χρόνος κύλησε με μόνη σταθερά τη σύμφυση της Οικογένειας με την πολιτική και το κρατικό χρήμα, φτάνοντας στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (υιό του Κυριάκου και γνωστό ως «αποστάτη») που εκλέχτηκε πρωθυπουργός, τον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη που επίσης έγινε πρωθυπουργός, την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη που αρκέστηκε στη θέση της υπουργού αλλά διεκδίκησε δις την ηγεσία του κόμματος, τον εγγονό του Κώστα Μπακογιάννη, που σήμερα είναι δήμαρχος Αθηναίων (άραγε αύριο τι;), ενώ από το κάδρο δεν μπορεί να λείπει και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του σημερινού πρωθυπουργού και διευθυντής του πρωθυπουργικού του γραφείου.
Το σπιράλ οικογενειοκρατίας που κοντεύει τους δύο αιώνες θα μπορούσε να προκαλέσει φθόνο στις μεγαλύτερες βασιλικές οικογένειες σε Ευρώπη και Ανατολή. Κι αυτό γιατί, χωρίς ίχνος υπερβολής, όσο κι αν ψάξαμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε πουθενά αντίστοιχο παράδειγμα νεποτισμού. Ακόμη και η δυναστεία των Κιμ στη Βόρεια Κορέα υπολείπεται κατά έναν αιώνα!
Αν κάποιος προσπαθούσε να αναζητήσει τις αιτίες γι’ αυτή την αναλλοίωτη συνταγή πολιτικής επιτυχίας της Οικογένειας, το πρώτο και κύριο συμπέρασμα θα ήταν ότι παρά τις όποιες έριδες, ποτέ και κανένα μέλος της δεν αφήνεται στην τύχη του. Η Οικογένεια φροντίζει όχι μόνο να τοποθετεί σε καίριες θέσεις εξουσίας τα «παιδιά» της, αλλά και να τα παρουσιάζει σαν «άριστους», άσχετα από το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα με βιογραφικά πραγματικής αριστείας βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας.
Παράλληλα, το προφίλ των γόνων της Οικογένειας φιλοτεχνείται με μεράκι από πρόθυμα ΜΜΕ, ενώ κάθε ευκαιρία συμμετοχής σε επίσημα ταξίδια αξιοποιείται πάραυτα. Λόγου χάρη, πριν από λίγα χρόνια ο γιος της Ντόρας Μπακογιάννη έγινε σε ηλικία 25 χρόνων μέλος της αποστολής της χώρας στον ΟΗΕ, ο γιος του Κυρ. Μητσοτάκη συμμετείχε σε αποστολή στο Ισραήλ όπου συνέφαγε… οικογενειακά με τον πατέρα του, τη μητέρα του, το πρωθυπουργικό ζεύγος του Ισραήλ και τον συνομήλικό του γιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η σύζυγος του σημερινού πρωθυπουργού παρακάθισε στα εθνικά έδρανα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κάπως έτσι γίνονται οι… εκπαιδεύσεις.
Οι… απομιμήσεις της δυναστείας
Προφανώς η ροπή της «δυναστείας» Μητσοτάκη στον νεποτισμό δεν αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα, αφού δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί σε άλλες χώρες που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους για να «βολέψουν» μέλη των οικογενειών τους. Ο βαθμός επιτυχίας τους κρίνεται ωστόσο…
Το 2009 και ύστερα από τεράστιες πιέσεις ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε παραδεχτεί το λάθος του όταν είχε επιχειρήσει να τοποθετήσει τον 23χρονο γιο του στην προεδρία του πρακτορείου EPAD, το οποίο διαχειριζόταν το κτίριο όπου στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία 2.500 οικονομικών γιγάντων, όπως η πετρελαϊκή Total και η ασφαλιστική Société Générale. Η σκανδαλώδης πρόσληψη φυσικά δεν έγινε ποτέ.
Το Πενέλοπε-gate και η αργομισθία
Ενας άλλος Γάλλος πολιτικός όμως κατάφερε να διατηρήσει κρυφό το βόλεμα για αρκετά χρόνια. Το λεγόμενο Πενέλοπε-gate ταυτίστηκε με το όνομα του Γάλλου πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν όταν αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του Πενέλοπε έλαβε πάνω από 800.000 ευρώ για μια σκανδαλώδη αργομισθία που είχε
εξασφαλίσει όταν διορίστηκε στη θέση της βοηθού τού βουλευτή και πρώην συζύγου της Μαρκ Ζουλό. Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας για το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε επίσης ότι δύο από τα παιδιά του ζευγαριού, ο Σαρλ και η Μαρί, είχαν λάβει 84.000 ευρώ ως βοηθοί του… πατέρα τους που τότε ήταν γερουσιαστής. Το σκάνδαλο οδήγησε σε έρευνα των αρχών και τον Ιούνιο του 2020 ο Φιγιόν καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση κατηγορούμενος για απάτη, πλαστογραφία και παραποίηση εγγράφων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο παραλίγο καγκελάριος
Αλλεργικός στις συγγνώμες αποδείχτηκε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις πέρασε τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο περιτριγυρισμένος από πρόσωπα της οικογένειάς του, αφού η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ ήταν σύμβουλός του, ενώ ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ χρίστηκε επίσης βοηθός και ανώτερος σύμβουλός του.
Στην πανδημική Γερμανία, από την άλλη, μια υποψία νεποτισμού ίσως και να στοίχισε στον Αρμίν Λάσετ την καγκελαρία στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές. Κατηγορήθηκε ότι εξασφάλισε για έναν τοπικό οίκο μόδας συμβόλαια παραγωγής εξοπλισμού κατά της Covid-19 ύψους 42 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνδεόταν με τον 32άχρονο γιο του Γιοχάνες, καθώς τον πλήρωνε για να διαφημίζει τα προϊόντα της στο Instagram όπου είχε πάνω από 92.000 ακολούθους.
Αρκετοί πολιτικοί λοιπόν μπήκαν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους για να προετοιμάσουν την παράδοση των σκήπτρων στην επόμενη γενιά των οικογενειών τους. Σε μεγάλο βαθμό εμπόδιο σε αυτούς στάθηκαν η ερευνητική δημοσιογραφία που αποκάλυψε τα σκάνδαλα αλλά και η κοινωνική πίεση που τους υποχρέωνε να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και τις φιλοδοξίες τους. Οι λίγοι που τα κατάφεραν αναγκάστηκαν αργότερα να λογοδοτήσουν είτε στη Δικαιοσύνη είτε στους ψηφοφόρους τους. Κάπως έτσι λοιπόν αντιμετωπίζονται οι πρίγκιπες του νεποτισμού. Ολοι; Οχι όλοι. Μια (μεγάλη) ελληνική οικογένεια συνεχίζει να αντιστέκεται…