Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία και τα 197 χρόνια από την καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκου Οθωμανούς, η Δόξα των Ψαρών, επέστρεψε στην ηρωική νήσο για να λάβει τη θέση που της αρμόζει στη Μαύρη Ράχη.
Η δημιουργία του αγάλματος της Δόξας των Ψαρών ανήκει στον γλύπτη Νίκο Γεωργίου ο οποίος, με εντολή του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, κατάφερε να συμπορευτεί με τον Διονύσιο Σολωμό και τον Νικόλαο Γύζη, αποτυπώνοντας το ιδεώδες της Αθάνατης Δόξας.
Η Δόξα με κατάλευκο χιτώνα καταγράφει τα ονόματα των ηρώων μετά την καταστροφή των Ψαρών. Ο Νικόλαος Γύζης εμπνεύστηκε από το επίγραμμα του Σολωμού.
Στο επίγραμμα αυτό, που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1825 με αφορμή το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Ψαρών από τους Τούρκους, η μορφή της προσωποποιημένης Δόξας τιμά τους νεκρούς Έλληνες μέσα σε ένα τοπίο απόλυτης καταστροφής.
“Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η Δόξα μονάχη
Μελετά τα λαμπρά παλικάρια
Και στην κόμη στεφάνι φορεί
Γεναμένο από λίγα χορτάρια
Που είχαν μείνει στην έρημη γη.”
Το άγαλμα έφθασε στην ηρωική νήσο των Ψαρών το πρωί του Σαββάτου, γεμίζοντας ενθουσιασμό και εθνική υπερηφάνεια τους κατοίκους της ακριτικής νήσου και τοποθετήθηκε στη βάση του, στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης.
Μάλιστα ο χώρος περιμετρικά του αγάλματος αναμένεται να διαμορφωθεί κατάλληλα αναδεικνύοντας το ιστορικό μεγαλείο ενός χώρου στον οποίο γράφτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες του αγώνα για την εθνική μας παλιγγενεσία.
Πηγή: Πολίτης Χίου