Από το μακρινό 2002 είχε να νικήσει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ρωσία και το πέτυχε με το πλέον εκκωφαντικό τρόπο στην πρεμιέρα του Μουντιάλ απέναντι στην αδύναμη και -υπέρ το δέον- αγχωμένη Σαουδική Αραβία.
Χωρίς νίκη στα επτά τελευταία παιχνίδια ήταν οι Ρώσοι και το τελικό 5-0 στην πρεμιέρα του Μουντιάλ επί των Αράβων σίγουρα δεν το περίμενε ούτε ο… Πούτιν, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες βλέποντας το μαύρο χάλι της ομάδας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου…
Η ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ, όσο κι αν η αντίπαλος της, δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης, ήταν σοβαρή κι έδειξε ότι δεν είχε όρεξη για αστεία. Παρά το γεγονός ότι έχασε νωρίς τον πιο ποιοτικό της παίκτη τον Τζαγκόεφ (απώλεια που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της διοργάνωσης), εντούτοις έφθασε σε μια μεγάλη σε έκταση νίκη και τα πέντε τέρματα ίσως αποδειχθούν σημαντικά σε περίπτωση ισοβαθμιών στον Α’ όμιλο.
Από την άλλη πλευρά, οι Σαουδάραβες προδόθηκαν από το μεγάλο τους ατού, την άμυνα τους. Αυτή που τους κράτησε αήττητους στα τρία τελευταία φιλικά προετοιμασίας με Ιταλία, Περού και Γερμανία! Μπήκαν τρακαρισμένοι στο «Λουζνίκι», δέχθηκαν γρήγορα το πρώτο γκολ και κατέρρευσαν. Ίσως να έπαιξε ρόλο και το… Ραμαζάνι, αφού οι παίκτες της φάνηκε στο β’ μέρος να ξεμένουν από δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι δέχθηκαν τα δύο τελευταία γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα…
Πολλά τα κέρδη
Πέρα όμως, από το καλό ποδαρικό της εθνικής τους ομάδας, οι Ρώσοι έχουν κι άλλους πολύ πιο σοβαρούς λόγους να πανηγυρίζουν. Κι αυτό γιατί η διοργάνωση υπολογίζεται πως θα αποφέρει στη χώρα αύξηση του ΑΕΠ, εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και φυσικά τεράστια κέρδη! Σύμφωνα με την ισπανική «Marca». οι συνολικές δαπάνες για το 21ο Μουντιάλ θα φθάσουν τα 9,1 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 55% προέρχεται απευθείας από τη ρωσική κυβέρνηση. Ένα ποσό της τάξης των 2,8 δις προέρχεται από ιδιώτες και άλλα 1,2 δις. έχουν εκταμιευθεί από τις 11 πόλεις που φιλοξενούν τους 65 αγώνες. ¨όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, οι δαπάνες κατανέμονται 50% για ξενοδοχεία, μεταφορές και υποδομές και άλλα 33% για την κατασκευή γηπέδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Πέρα από την «Marca», η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωση συνέβαλε στην αύξηση του 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Βραζιλία το 2014, ήταν μόλις 0,6 %. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία ξεπερνά σε απόλυτους αριθμούς τους διοργανωτές των τελευταίων τεσσάρων Μουντιάλ (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Γερμανία, Ν.Κορέα/Ιαπωνία).