Η διοίκηση έβγαλε λάδι τους «Κόπερφιλντ» του ΟΛΘ

Η διοίκηση έβγαλε λάδι  τους «Κόπερφιλντ» του ΟΛΘ

Πολλά ερωτήματα εγείρει η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένων Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) αναφορικά με τις πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων του Οργανισμού σχετικά με υπόθεση εξαφάνισης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων.

 Οπως αποκαλύπτει το Documento, το ΔΣ του Οργανισμού με απόφασή του απάλλαξε σχεδόν όλους τους υπαλλήλους από τις πειθαρχικές ευθύνες και επέβαλε ποινή «χάδι» σε έναν μόνο υπάλληλο του Οργανισμού. Την ίδια ώρα οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δύο υπαλλήλων του Οργανισμού και ακόμη τριών προσώπων.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η τότε διοίκηση του ΟΛΘ ενημερώθηκε για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση. Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων η οποία φυλασσόταν στις αποθήκες του ΟΛΘ έκανε «φτερά». Επρόκειτο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ενημερωτικό του ΔΣ του ΟΛΘ με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2015, για 2.078 χαρτοκιβώτια τα οποία περιείχαν 1 εκατ. λαθραία τσιγάρα. Είχαν κατασχεθεί από το ΣΔΟΕ το 2000 και έκτοτε φυλάσσονταν στις αποθήκες του ΟΛΘ και συγκεκριμένα στην αποθήκη 24 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2015 επιδόθηκε στον ΟΛΘ μια καταλογιστική πράξη του διευθυντή του Β΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτή, ο ΟΛΘ θα έπρεπε να καταβάλει ποσό 3,5 εκατ. ευρώ ως αναλογούντες δασμούς και λοιπούς φόρους για το εξαφανισμένο φορτίο.

Στο εσωτερικό του ΟΛΘ κινήθηκαν διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί τι είχε συμβεί. Η τότε διοίκηση έδωσε εντολή να διενεργηθεί ΕΔΕ προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος και οι συνθήκες με τις οποίες εξαφανίστηκε το ογκώδες φορτίο, όπως επίσης και τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του Οργανισμού. Παράλληλα κατατέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Την ίδια περίοδο ο ΟΛΘ κατέβαλε το ποσό που του είχε καταλογισθεί από τις τελωνειακές αρχές. Ο Οργανισμός είχε μόλις ζημιωθεί με 3,5 εκατ. ευρώ από μια περίεργη εξαφάνιση φορτίου λαθραίων τσιγάρων. Η ΕΔΕ διαπίστωσε ευθύνη τεσσάρων υπαλλήλων του ΟΛΘ, ενώ παράλληλα ζητήθηκε να διενεργηθεί και συμπληρωματική ΕΔΕ αναφορικά με τον χρόνο που διετέλεσε προϊστάμενος διεύθυνσης συμβατικού λιμένα ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού.

Την πλήρωσε μόνο ο αποθηκάριος

Τον Νοέμβριο του 2015 η νέα διοίκηση του ΟΛΘ αποφάσισε να διενεργήσει νέα ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστώσει τι είχε συμβεί. Η νέα ΕΔΕ κράτησε πέντε μήνες σε αντίθεση με την πρώτη που δεν κράτησε πάνω από 20 μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento εξετάστηκε πλήθος μαρτύρων και κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα. Τον περασμένο Οκτώβρη το ΔΣ του ΟΛΘ συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει για την πειθαρχική δίωξη ή όχι των υπαλλήλων που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η συνεδρίαση βασίστηκε πάνω στα αποτελέσματα της νέας ΕΔΕ τα οποία ωστόσο εγείρουν πολλά ερωτήματα. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή τριών εκ των τεσσάρων υπαλλήλων από όσα τους καταλόγιζε η πρώτη ΕΔΕ. Κατέληξε μόνο να τιμωρήσει έναν υπάλληλο του ΟΛΘ ο οποίος απασχολούνταν στις αποθήκες του Οργανισμού με πειθαρχική ποινή η οποία όριζε την «υποχρεωτική αποχή από την εργασία για χρονικό διάστημα 60 ημερών». Με λίγα λόγια για μια υπόθεση από την οποία ένας δημόσιος οργανισμός ζημιώθηκε με 3,5 εκατ. ευρώ, η διοίκηση του Οργανισμού έκρινε ότι ευθύνη φέρει μόλις ένας αποθηκάριος και κανείς άλλος στον οποίο μάλιστα επεβλήθη ποινή «χάδι». Ο συγκεκριμένος υπάλληλος μάλιστα άσκησε ένσταση σε βάρος της συγκεκριμένης απόφασης.

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση διαφώνησε ο εκπρόσωπος των λιμενεργατών στο ΔΣ, ενώ τρία ακόμη μέλη απείχαν από τη διαδικασία.

Το Documento επικοινώνησε με τον ΟΛΘ και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα. Η απάντηση που λάβαμε ήταν πως επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δύο διαδικασίες, δηλαδή η εισαγγελική έρευνα όσο και η πειθαρχική δίωξη του υπαλλήλου, δεν μπορούν να γίνουν δηλώσεις. Μας διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι από την πλευρά του ΟΛΘ έγινε διεξοδική έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ποινικές διώξεις σε βάρος πέντε ατόμων

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι λίγο πριν από αυτήν την απόφαση του ΔΣ, ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος πέντε ατόμων για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πρόκειται για δύο εκπροσώπους εταιρειών, έναν εκτελωνιστή εταιρείας και δύο υπαλλήλους του ΟΛΘ, οι οποίοι βαρύνονται κατά περίπτωση με τις κατηγορίες της κακουργηματικής κλοπής σε βάρος του δημοσίου, λαθρεμπορία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο εισαγγελέας, τα κατασχεμένα έφυγαν από το λιμάνι μέσα σε άλλα φορτία τσιγάρων (περίπου 36.000 χαρτοκιβώτια), τα οποία αγόρασε εταιρεία, πλειοδοτώντας σε διαγωνισμό το 2012, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εκτός της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού μέσα σε κοντέινερ, τα οποία εξήχθησαν νόμιμα. Συγκεκριμένα επρόκειτο για διαγωνισμό ο οποίος διενεργήθηκε το 2012 και αφορούσε την πώληση 36.000 χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα τα οποία είχαν κατασχεθεί το 2001. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ασχοληθεί μάλιστα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταπολέμησης της Απάτης OLAF έπειτα από καταγγελία. 

Ετικέτες

Documento Newsletter