Η Δημοκρατία δεν έχει οξυγόνο

Τέμπη: Η αναποτελεσματικότητα του κράτους και η αποτελεσματικότητα του παρακράτους να θαφτούν στα Τέμπη. Ο παλαιοκομματισμός το κομματικό κράτος και παρακράτος.

Δυο τρένα κατευθύνονταν το ένα ενάντια στο άλλο, στην ίδια γραμμή για πολλά χιλιόμετρα και αρκετά λεπτά της ώρας,  χωρίς κανένας να το έχει καταλάβει.

Το πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας εξαφανίστηκε, το δεύτερο έγινε στάχτη από τη φωτιά και το τρίτο και το τέταρτο εκτροχιάστηκαν.

Ζούμε σε μια εποχή που κάνεις  tracking (διαδικασία προσδιορισμού της τρέχουσας και της προηγούμενης θέσης ενός μοναδικού αντικειμένου) μέχρι και στη γάτα σου αν την χάσεις . Όμως μαθαίνουμε ότι η ασφάλεια των τρένων επαφίεται στην χειροκίνητη λειτουργία μιας χούφτας ανθρώπων που πρέπει να γυρνάνε κάποια «κλειδιά«. Δεν υπάρχουν αυτόματα συστήματα και τα φανάρια δεν λειτουργούν.

Πριν δυο χρόνια αποδείχτηκε ότι ο Σταθμάρχης της Λάρισας έκανε ένα τραγικό λάθος  και όντως έβαλε το ένα τρένο στην τροχιά καθόδου αντί για την σωστή ανόδου.

Όλα στον μπάρμπα που έσφαλε λοιπόν. Τίποτα για αυτόν που τον επέλεξε, τον προσέλαβε, τον εκπαίδευσε, τον άφησε χωρίς έλεγχο, χωρίς συστήματα ασφάλειας, ασφαλιστικές δικλίδες, χωρίς φανάρια. Παρ όλα τα δισεκατομμύρια που έχουν κατασπαταληθεί και του είπε «μεγάλε από εσένα εξαρτώνται οι ζωές των ανθρώπων».

Οι ίδιοι που τον πήραν από αχθοφόρο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον έκαναν μόνιμο σταθμάρχη στο κεντρικότερο σημείο του δικτύου στα 59 του ενώ το όριο είναι 42 και τον άφησαν μόνο του σε βάρδια με υπερβολικό φορτίο τον δείχνουν ως μοναδικό υπεύθυνο. Μια μεταχείριση που βρομάει ρουσφέτι αλλά που δεν ήξερε ότι μπορεί να τον μεταμορφώσει σε αποδιοπομπαίο τράγο .

Ο φτωχός συγγενής στον τομέα των μεταφορών

«Για δεκαπέντε χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην συντήρηση του δικτύου» είπε ο τότε παραιτηθείς υπουργός Κ. Καραμανλής.

«Δαπανούμε το 1/10 των απαιτούμενων πόρων για την ετήσια συντήρηση του δικτύου , δηλαδή 5 εκατομμύρια αντί για 45» είπε ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας. Εκτός από την υποχρηματοδότηση του έχει αφαιρεθεί και η ακίνητη περιουσία η οποία αποτελείται από ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο χιλιάδων ακινήτων .

Μετα το σπάσιμο του ομίλου σε μικρότερες εταιρείες, που έγινε το 2010 επι Δ. Ρέππα, με τον νόμο 3891, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΓΑΙΟΣΕ, που είχε τη διαχείριση της σιδηροδρομικής περιουσίας, αυτονομήθηκε και το 2018 πέρασε στο Υπερταμειο.

Από τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας ο ΟΣΕ δεν βάζει τίποτα στο ταμείο του, πληρώνει όμως τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων του.

Το τίμημα πώλησης της τότε δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι η μητρική, κρατική ιταλική εταιρεία, ήταν έναντι 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρότερου και από την ετήσια επιδότηση για τα άγονα δρομολόγια που θα παίρνει η Ιταλική εταιρεία για την επόμενη δεκαπενταετία.

πλούσιος συγγενής

Ο ΟΣΕ είναι ο μοναδικός οργανισμός παγκοσμίως που δεν έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της ακίνητης και κινητής περιουσίας του.

Η ΓΑΙΟΣΕ εκμισθώνει σήμερα 500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει πάνω από 4500 κτίρια επιφάνειας 540.000 τ.μ. και γεωτεμαχια έκτασης 100.000 στρεμμάτων. Διαχειρίζεται επίσης το σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό , το οποίο αποτελείται από 3.752 οχήματα που είναι κινητήριες μονάδες,  εμπορευματικά και επιβατικά σιδηροδρομικά οχήματα. Έχει έσοδα  επίσης από την μίσθωση αυτού του υλικού, καθώς ένα μεγάλο μέρος το εκμισθώνει στην Hellenic Train .

Σε όλο τον κόσμο ακόμα και αν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες έχουν εξαιρετικές επιδόσεις παρουσιάζουν ελλείματα . Προτάσσεται όμως πάντα το Κοινωνικό όφελος των σιδηροδρόμων, της φθηνής και αξιόπιστης μεταφοράς των πολιτών.

Εκτός από την κρατική χρηματοδότηση όλοι οι σιδηροδρομικοί φορείς εξισορροπούν τα ελλείματα τους έχοντας την δυνατότητα να παράγουν έσοδα από την εκμετάλλευση της περιουσίας τους κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα .

Το «γρήγορο τρένο» που θα έκανε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τόσο πολύ μας διαφήμιζαν οι πολιτικοί όλων των κομμάτων ήταν μια κοροϊδία προς τους πολίτες, αφού απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν η ύπαρξη του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοικησης, που δεν υπήρχε και δεν φαινόταν καν στον ορίζοντα η ολοκλήρωση του. Το 2019 παραδόθηκαν τρένα που είχαν δυνατότητα να τρέχουν 200 χιλιόμετρα, αλλά δεν έτρεξαν ποτέ -ελλείψει αυτόματου συστήματος ασφάλειας- παρότι η τότε κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την ολοκλήρωση του από το 2017.

Λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, το υπουργείο  είχε ανακοινώσει ότι το έργο είχε ξεμπλοκάρει και θα ολοκληρωνόταν το 2023. Η βασική  σύμβαση για το έργο εγκατάστασης του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοικησης, η περίφημη «Σύμβαση 717» χαρακτηρίζεται πλέον από όλους αμαρτωλή, ενώ όλες οι υπόλοιπες στοιχειωμένες.

Πρωθυπουργοί που αγνόησαν το θέμα της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, υπουργοί που δεν έκαναν την δουλειά τους αφήνοντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν το τρένο χωρίς να υπάρχουν τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας, πρόεδροι του ΟΣΕ που δεν παραιτήθηκαν όταν οι υπουργοί δεν ανταποκρίνονταν στο αίτημα της ασφάλειας, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων που, αντί να προειδοποιεί για τους κινδύνους, διατηρούσε ένα διακοσμητικό ρόλο, η Ιταλική ιδιωτική εταιρεία Hellenic Train που δεν πίεζε για την ασφάλεια όπως για τις επιδοτήσεις , οι εργολάβοι που δεν ενδιαφέρθηκαν να παραδώσουν εγκαίρως το έργο , που όλοι τώρα λένε πως θα μπορούσε να αποτρέψει το δυστύχημα, η Δικαιοσύνη, που δεν είχε παρέμβει για την καθυστέρηση του έργου και όλα όσα είχαν καταγγελθεί και η Ε.Ε για τις πιέσεις που άσκησε για πολιτικές που τελικά δεν ωφέλησαν, όπως η ακραία λιτότητα που τον απογύμνωσε.

Όλοι τους, αν και όχι με τον ίδιο τρόπο,  μετέχουν στην αλυσίδα ευθυνών και λαθών που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή .

Δυο χρόνια μετα το δυστύχημα των Τεμπών, η κατάσταση στους σιδηροδρόμους δεν έχει αλλάξει καθόλου, μιας και τα συνεχιζόμενα περιστατικά -ατυχήματα που καταγράφονται καθημερινά δείχνουν την ένδεια υποδομών, την παντελή ελλείψει οργάνωσης, αλλά και την συνεχή υποχρηματοδοτηση του κράτος .

Το περιστατικό όπου συρμός του Προαστιακού συγκρούστηκε με Ι.Χ στην Πάτρα, καθώς οι μπάρες ήταν ανεβασμένες, ήρθε μετα το απίστευτο συμβάν με Παντογράφο συρμού που εκτοξεύτηκε στην αποβάθρα του σταθμού του προαστιακού στο αεροδρόμιο μπροστά στους επιβάτες και σπείραν τον πανικό και προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Αλλά και η εκδρομή «εφιάλτης» της προηγουμένης εβδομάδας μαθητών στα Καλάβρυτα.

Όπως και η δήλωση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης προσωπικού ότι «μέσα στο 2023 μόνο … ακινητοποιήθηκαν 2.300 τρένα, ενώ μετα την κακοκαιρία Daniel όπου καταστράφηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία επιδιόρθωση .

Είναι δύο διακριτά τα εγκλήματα που έγιναν στα Τέμπη.

Το πρώτο είναι αυτό που περιέγραψα έως εδώ. Δηλαδή η ανικανότητα, η αποδιοργάνωση που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό βιλαέτι που λέγεται Ελλάδα. Αυτό που έχουμε καταντήσει να θεωρούμε «φυσιολογικό». Αυτό που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα σε όλα τα επίπεδα και εκφάνσεις της δημόσιας ανεπάρκειας. Σε αυτή τη χωρά λοιπόν είσαι τυχερός που είσαι ακόμα ζωντανός. Μείνε μακριά από τρένα, δάση, εθνικές οδούς, βροχές, πλημμύρες, πλοία, πυρκαγιές, χιόνια.

Το δεύτερο έγκλημα στα Τέμπη είναι η ολοφάνερη, απροκάλυπτη και θρασύτατη επιχείρησης συγκάλυψης. Μια επιχείρηση που ξεκίνησε αμέσως και στην οποία επιδείχτηκαν εντυπωσιακές αρετές ταχύτητας, αποτελεσματικότητας, μεθοδικότητας, τις όποιες το κράτος αιδημόνως μας έκρυψε.

Συγκάλυψη η οποία σημαίνει ασφαλώς ότι πέραν της γενικής ανικανότητας, εγκληματικής αμέλειας κτλ., υπάρχει κάτι πολύ απεχθέστερο που συμβαίνει και επιβάλλεται να μην φανερωθεί.

Γιατί δεν πρέπει να μάθουμε τι υλικό μετέφερε η αμαξοστοιχία;

Πως η κορυφή της κυβέρνησης γνώριζε από την πρώτη στιγμή αυτό που δεν πρέπει να μάθουμε οι υπόλοιποι;

Διότι, πλέον, οι πάντες βλέπουν ότι οι κινήσεις της συγκάλυψης ήταν ταχύτατες και συντονισμένες.

Άρα ήξεραν τι θέλουν να κρύψουν.

Η εισαγγελέας εφετών Λάρισας αναφέρει ότι εξαιτίας των ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων στον τόπο του συμβάντος «καθίσταται δυσχερής, αν όχι αδύνατη, η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακολούθα οι πράξεις και οι παραλείψεις των υπαίτιων που αιτιακα οδήγησαν σε αυτό».

Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν γιατί η κυβέρνηση ενεργεί σαν να ήταν Καμόρα. Το ζήτημα φτάνει πιθανών στις διαδρομές του σκανδάλου των υποκλοπών η είναι συνέχεια του. Δηλαδή φτάνει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργικού και την οικογένεια του.

Η πρωτοβουλία κατά της συγκάλυψης αναλήφθηκε από μερικούς συγγενείς με την υποστήριξη πολλών συμφοιτητών των παιδιών που δολοφονήθηκαν .

Και η κινητοποίηση παράς την προπαγάνδα παράς την δολοφονία χαρακτήρων συνεχίζεται επι δυο χρόνια πλαισιωμένη από ειδικούς και εμπειρογνώμονες, που κάνουν τη δουλειά που όφειλε να κάνει η Δικαιοσύνη .

Η ζωή δεν θα σε ρωτήσει ποτέ αν θέλεις να είσαι δυνατός. Θα σε αναγκάσει να είσαι. Πόσο δυνατοί να είναι οι άνθρωποι που είδαν τα πάντα να αλλάζουν σε δευτερόλεπτα;

Από μια ανάρτηση, από ένα τηλεφώνημα, από μια ματιά στην τηλεόραση. Εκείνο το βράδυ της 28ης του Φλεβάρη που  έχει σημαδέψει ολόκληρη τη χώρα. Αυτές οι ψυχές δεν αναπαύτηκαν ποτέ. Απ αυτό βρέθηκε η δύναμη στους ανθρώπους τους να δικαιωθούν οι ψυχές. Έκαναν την υπέρβαση, τον άθλο να υψώσουν το ανάστημα απέναντί σε ένα καθεστώς και τώρα έχουν την εμπιστοσύνη για τους χειρισμούς τους από το 80% του λαού. Όχι τόσο για την ηρωική προσπάθεια, αλλά γιατί κατάφεραν με ένα ειδικό θέμα να αναδείξουν το γενικό. Το τεράστιο έλλειμα Διαφάνειας, Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας στη χώρα.

Που αφορά όλου.  Έσπασαν την παρατεταμένη σιωπή ενός ηττημένου σε όλα τα μέτωπα λαού.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς κρίσης εκπροσώπησης. Μιας αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να εκπροσωπήσει το εκλογικό σώμα, τα αληθινά προβλήματα, να ελέγξει την εξουσία.

Το πλήθος των διαδηλωτών της 26 του Γενάρη δήλωσε την εξάντληση της υπομονής του με την Πολιτεία.

Κανένας στη διοίκηση δεν είχε την ευαισθησία τις ευθύνης και τουλάχιστον να παραιτηθεί και να αποσυρθεί από την πολιτική.

Η Δικαιοσύνη παριστάνει την τυφλή αλλά ποτέ δεν κάνει το λάθος να θίξει τα συμφέροντα της  πολιτικής ή οικονομικής εξουσίας και εξαντλεί την αυστηρότητα της στους αδύναμους.

Η δημοσιογραφία σπεύδει να αποκρύψει, να στρεβλώσει, να προπαγανδίσει, να παπαγαλίσει, να σπιλώσει, να καθυβρίσει, να κάνει ότι της υπαγορεύουν οι μιντιαρχες και χρηματοδότες.

Η Δημοκρατία μας είναι προεδρευομενη κοινοβουλευτική ολιγαρχία. Βαθιά αναξιοκρατική και συγχρόνως, όπως ταιριάζει στους ανάξιους, αλαζονική στους υπηκόους της και δουλοπρεπείς στους προστάτες της.

Η πολιτική τάξη λειτουργεί σε στεγανά, ώστε τα ίδια επώνυμα να παρελαύνουν στις κορυφές των κυβερνητικών θεσμών για σχεδόν ένα αιώνα. H Προεδρευομένη Δημοκρατία έχει γίνει στην πράξη «Κληρονομική Δημοκρατία».

Αλήθεια σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει αυτό;

Προστατευμένη και ατιμώρητη ήταν αναμενόμενο να λειτουργήσει κατά τρόπο που καταλύει το κράτος δίκαιου. Όπως έχει πράξει σε πλήθος άλλων περιπτώσεων. Αυτοί οι ίδιοι και με τους ιδίους άθλιους τρόπους και την ίδια ιδιοτέλεια αποφασίζουν για την γεωστρατηγικη, τις συμμαχίες, την άμυνα, την παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη .

Ποια συμφορά πρέπει να επέλθει ώστε η κινητοποίηση των πολιτών να απαιτήσει να έχει λόγο; Η δημοκρατία είναι υπόθεση του δήμου και ο δήμος είναι που πρέπει να βιώσει την ανάγκη της πριν κάνει οτιδήποτε σημαντικότερο.

Αυτή η εσωτερική ωρίμανση δείχνει να έχει τεθεί σε κίνηση. Είναι κοινή πεποίθηση ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις με αφορμή την ύβρη των Τεμπών, ξεπερνούν σε δυναμική κάθε προηγούμενο. Το ζήτημα πλέον είναι αν μπορέσει σαν πραγματικό κίνημα, να θέσει τους όρους και τις αρχές για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον παλαιοκομματισμό το κομματικό κράτος και παρακράτος .

Η έννοια της αυτονομίας των θεσμών δεν υφίσταται στα κόμματα της χώρας. Η κατάληψη της εξουσίας του κράτους είναι το μοναδικό τους μέλημα. Η αστική ολοκλήρωση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μέσω της βασική της συνθήκης που είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών.

Για αυτό το λόγο να σταματήσει το καθεστώς διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Να σταματήσουν οι κομματικοί διορισμοί στις Διοικήσεις των οργανισμών  και σε ολόκληρο τον Δημόσιο τομέα.

Ασυμβίβαστο κομματικής και κρατικής ιδιότητας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο τομέα του.

Μέχρι δυο θητείες σε ίδια εκλεγμένη θέση. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον Δημοτικό Σύμβουλο.

Για το ξεκίνημα … Πρώτη  φορά γενική καθολική ΑΠΕΡΓΙΑ !