Η δικαίωση του Χαρίλαου

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Μετά την εκλογική ισοπέδωση ενός κόμματος (που άλλοτε θεωρούνταν εξουσίας) ο επί 15 συναπτά έτη πρόεδρος δηλώνει παραίτηση. Λίγο πριν από την πρώτη στροφή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη διαδόχου εμφανίζεται στο προσκήνιο ένας «αλεξιπτωτιστής».

Δεν είχε σχέση όχι μόνο με τον «χώρο», αλλά με την ίδια τη χώρα για περίπου 20 χρόνια. Πετυχημένος επιχειρηματικά σε πεδία τα οποία το κόμμα του πάντα αντιμετώπιζε με καχυποψία, επικοινωνιακός και ευπαρουσίαστος, με μια εξιδανικευμένη προσέγγιση για τον τρόπο που θα αντιστρέφονταν οι νωποί πολιτικοί συσχετισμοί στη χώρα. Κατά κοινή ομολογία η υποψηφιότητα του «αλεξιπτωτιστή» έδωσε ενδιαφέρον σε μια «βαρετή διαδικασία», όπως θα σχολίαζε και ο προκάτοχός του, ο οποίος είτε τον «φύτεψε» είτε εν πάση περιπτώσει τον αβάνταρε. Απέναντί του είχε αντιπάλους που στην καλύτερη δεν μπορούσαν να θέλουν και στη χειρότερη δεν ήθελαν να μπορούν.

Αν κάνουμε την παραδοχή ότι οι προεκλογικές περίοδοι (για κάθε είδους κάλπη) δεν είναι και η πιο ευγενής αντανάκλαση της πολιτικής δραστηριότητας, σίγουρα δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι «οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν τη διάσπαση ως εργαλείο δεν μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα». Η προεκλογική εκστρατεία του «αλεξιπτωτιστή» βασίστηκε σε διχαστικά διλήμματα. Mπορούν να συνοψιστούν στην επινίκια φράση του: «Το φως κέρδισε το σκοτάδι».

Ετσι, λοιπόν, δεν άργησε να επιβεβαιωθεί η ρήση του Φλωράκη για το κάτουρο και το αλάτι. Η πρώτη διάσπαση στελεχών, που ήταν μεν συνώνυμο του προβλήματος, αλλά από τους πρωτεργάτες του κοινού εγχειρήματος, δεν άργησε να έρθει. Ακολούθησε ακόμη μία. Πρόκειται για όσες και όσους πλαισίωναν τον πρώην πρόεδρο και πετάχτηκαν στα λιοντάρια της ψηφιακής σφαίρας ως «υπονομευτές». Θέμα χρόνου θεωρείται η τρίτη και τελειωτική, ενώ τον αμφισβήτησε ευθέως ο άνθρωπος που του άνοιξε την πόρτα του κόμματος.

Και το απλό ερώτημα είναι: Ποιος φταίει; Αυτός που ήρθε ή οι εκατοντάδες που έφυγαν;

Διαβάστε επίσης

Λονδίνο: Πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής (Photos – Videos)

«Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» – Το Politico «καίει» Μητσοτάκη για Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές

Απρόοπτο on air: Χόρευε κρατώντας μπίρα στο χέρι δίπλα σε ρεπόρτερ στο Σύνταγμα (Video)

«Ο,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει» – Ο Παύλος Πολάκης εξηγεί στο Documento τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του

Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Να προχωρήσει σε όλες τις διώξεις» (Video)

Μάχη με τις φλόγες για 5η ημέρα στο Παγγαίο – Στάχτη πάνω από 12.000 στρέμματα (Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Διώτη: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στην «Κεντροαριστερά» ετούτη