Η διφορούμενη πολιτική Μακρόν στη Μέση Ανατολή

Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη για την κρίση στον Λίβανο, τα διφορούμενα μηνύματά του  στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση προκαλεί ορισμένους να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του ως περιφερειακού μεσολαβητή.

«Μερικοί αξιωματούχοι γύρω από τον πρόεδρο είναι πολύ φιλο-ισραηλινοί, άλλοι είναι φιλοπαλαιστίνιοι», είπε ένας πρώην Γάλλος διπλωμάτης. «Συχνά ένιωθε ότι ο πρόεδρος είπε το τελευταίο πράγμα που του είπαν», είπε.

Η Γαλλία και το Ισραήλ έχουν μια πολύπλοκη ιστορία που χρονολογείται από το πότε η Γαλλική και η Βρετανική αυτοκρατορία σχεδίασαν τη Μέση Ανατολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ και στον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε, η πολιτική της χώρας απέναντι στην περιοχή έχει αποτελέσει αντικείμενο διελκυστίνδας, σύμφωνα με νυν και πρώην Γάλλους αξιωματούχους και διπλωμάτες πήρε συνέντευξη για αυτό το άρθρο.

Από τη μία πλευρά είναι αυτό που περιέγραψαν ως φιλοϊσραηλινή ομάδα που αυτοαποκαλείται «νεοσυντηρητική». Από την άλλη βρίσκονται όσοι είναι πιο ευαίσθητοι στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, είπαν, πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αρχική αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν στη φρίκη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ήταν να ορκιστεί «ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη» στο Ισραήλ. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ενός συνασπισμού για την καταπολέμηση της Χαμάς, μια ιδέα που καταρρίφθηκε αμέσως από τη διεθνή κοινότητα.

Μέσα στο χρόνο που πέρασε, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξανόταν, αύξησε την κριτική του, αλλά όχι με συνέπεια.

«Αυξομειώνεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο [μετά τις 7 Οκτωβρίου], δεν έχει αλλάξει», είπε ο πρώην Γάλλος διπλωμάτης. «Ακόμα δεν ξέρω τι πιστεύει πραγματικά ο πρόεδρος».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μακρόν έχει σκληρύνει τη στάση του εναντίον του Ισραήλ, ανταλλάσσοντας καρφιά με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για απώλειες αμάχων και ισραηλινά πλήγματα κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης τις δυτικές χώρες να σταματήσουν την παράδοση όπλων στο Ισραήλ, δύο ημέρες πριν από την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Αλλά όταν ο Νετανιάχου ανταπέδωσε, ο Μακρόν προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα, εκδίδοντας ένα δελτίο τύπου σχετικά με την «αταλάντευτη» υποστήριξη της Γαλλίας στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ παραδέχτηκε τις διαφορές απόψεων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να «αγνοήσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών του. Αλλά την Πέμπτη, έκανε πίσω και κατηγόρησε τους υπουργούς και τον Τύπο ότι διαστρεβλώνουν τα σχόλιά του.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν για έλλειψη σταθερής πολιτικής προς την περιοχή.

Οι πεποιθήσεις του Μακρόν εξαρτώνται από το με ποιον συνομιλεί», είπε ένας πρώην Γάλλος αξιωματούχος που γνωρίζει καλά την περιοχή. «Όταν μιλά με αναδυόμενες χώρες, είναι φιλοπαλαιστίνιος και όταν μιλάει με τον [Νετανιάχου], έχει να κάνει με την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη εάν τα ταχέως εξελισσόμενα σχόλιά του έβλαψαν την επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή, ο Μακρόν απάντησε ότι η κατάσταση ήταν «αρκετά πολύπλοκη» και ότι «ζύγιζε τα λόγια του κάθε φορά από την αρχή».

Ανταγωνιζόμενες σχολές σκέψης

Οι αμφιταλαντευόμενες απόψεις του Γάλλου προέδρου αντικατοπτρίζουν τις διαφορές απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών και του λεγόμενου διπλωματικού κλειστού κύκλου των Ηλυσίων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος καθορίζει τη διεθνή πολιτική.

Η Γαλλία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά πολιτικά ευάλωτη.

Το τμήμα Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών (γνωστό ως ANMO) παραδοσιακά τείνει «να υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, να ασκεί πίεση στο Ισραήλ και να θέλει να περιορίσει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ», δήλωσε ένας πρώην Γάλλος διπλωμάτης.

Αυτή η σχολή σκέψης κορυφώθηκε υπό τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος κέρδισε την ιδιότητα του σούπερ σταρ στα αραβόφωνα μέρη της Μέσης Ανατολής όταν ήρθε σε διαμάχη με ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ το 1996.

Πιο πρόσφατα, το ανταγωνιστικό ρεύμα γνωστό ως «νεοσυντηρητικό» έχει αυξηθεί σε επιρροή υπό τις προεδρίες των Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολάντ και Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Denis Bauchard, πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ιορδανία, οι νεοσυντηρητικοί ήταν «κυρίαρχοι» στα υπουργικά συμβούλια της Κατρίν Κολονά και του Στεφάν Σεζουρνέ, των υπουργών Εξωτερικών που υπηρέτησαν μεταξύ 2022 και 2024.

«Περιθωριοποίησαν την ANMO, η οποία απορρίφθηκε ως «ο αραβικός δρόμος» εχθρικός προς το Ισραήλ», είπε ο Bauchard.

Σύμφωνα με την Camille Lons, αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι, το «κέντρο βάρους της Γαλλίας έχει μετατοπιστεί προς μια πιο φιλο-ισραηλινή θέση» τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, από την έναρξη του τελευταίου γύρου των εχθροπραξιών, η γαλλική πολιτική έχει γίνει πιο επικριτική προς το Ισραήλ, καθώς τα θύματα έχουν συσσωρευτεί στη Γάζα, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, και καθώς το Ισραήλ δεν κατάφερε να διασώσει τους ομήρους ή να συνάψει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Αυτή η αλλαγή πήρε μια πιο έντονη τροπή μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο, μια πρώην γαλλική αποικία, όπου η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ έχει εγείρει φόβους για μεγαλύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Η επίθεση ήταν μια οπισθοδρόμηση για τον Μακρόν που προσπαθούσε να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίθεση ακριβώς τη στιγμή που το Παρίσι νόμιζε ότι βρισκόταν στο κατώφλι της εκεχειρίας 21 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Μετά το πρόσφατο πέρα ​​δώθε με τον Νετανιάχου, οι αλλαγές είναι πιθανό να συνεχιστούν, είπαν οι αξιωματούχοι. «Υπάρχουν πιέσεις και αντιδράσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και στα Ηλύσια», είπε ο πρώτος πρώην Γάλλος διπλωμάτης.

Η πολιτική του Μακρόν στη Μέση Ανατολή «μπορεί να αλλάξει μέσα στην ίδια μέρα, ανάλογα με το ποιος μιλάει στον πρόεδρο», είπε.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε στις ΗΠΑ ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Μολδαβία: Θρίλερ το δημοψήφισμα για την πορεία της προς την Ευρώπη – Καταμετρούνται μία προς μία οι ψήφοι!

Γάζα: «Εδώ κανείς δεν είναι ασφαλής – Ο εφιάλτης εντείνεται» – Δραματική έκκληση από τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ

Λίβανος: Διοικητικά και τραπεζικά κτίρια στο στόχαστρο του Ισραήλ – Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

«Δεν είσαι ο βασιλιάς μου – Μας κλέψατε» – Αυστραλή γερουσιαστής τα «έψαλε» στον Κάρολο (Video)