Η διεθνής παρουσία Μητσοτάκη – Τσίπρα στο Twitter: Ποιος ξεχωρίζει και πού

Μετά την αναστολή του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter έγινε ακόμη πιο σαφές πως η πολιτική επικοινωνία δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να γίνεται λελογισμένα και με φειδώ, με συναίσθηση του εύρους του κοινού στο οποίο απευθύνεται ο κάθε πολιτικός και κυρίως με συναίσθηση των μηνυμάτων που εκπέμπει. 

Η «σίγαση» του λογαριασμού του Αμερικανού προέδρου στο Twitter συνέπεσε με τη δημοσίευση από την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μελέτης που διερευνά τη δραστηριότητα όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.

Δεδομένου ότι το Twitter έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής επικοινωνίας των πολιτικών γενικά, η μελέτη εξετάζει πώς οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικοινωνούν μέσω του Twitter.

Η μελέτη παρέχει μια επισκόπηση της δραστηριότητας στο Twitter όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια περίοδο 18 μηνών και εξέτασε πάνω από 31.000 tweets που δημοσιεύτηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Ιουνίου 2020, καλύπτοντας ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η μελέτη προσδιορίζει τα ευρωπαϊκά θέματα για τα οποία οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν tweet, τις δικές τους αλληλεπιδράσεις, τις εξωτερικές σχέσεις και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούν.

Η βασική διαπίστωση είναι πως τα tweet που σχετίζονται με την ΕΕ αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο περίπου το 1/5 του συνόλου των tweets των ηγετών της ΕΕ, με μεγαλύτερη έμφαση στις μεταξύ τους συναντήσεις , παρά σε ουσιαστικά θέματα πολιτικής.

Δεδομένου ότι τα tweets των ηγετών της ΕΕ για ευρωπαϊκά ζητήματα συχνά διαβάζονται λιγότερο από αυτά που αφορούν σε εσωτερικά ζητήματα, η μελέτη εξετάζει και το κατά πόσο υπάρχει η δυναμική να επικοινωνούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά θέματα και προτείνει ορισμένες τεχνικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα τους ηγέτες να εξηγήσουν την Ευρώπη σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω αυτής της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Τα tweets Μητσοτάκη και Τσίπρα

Αν και η έκθεση της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εστίασε μόνον στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Ιουνίου 2020, ωστόσο εμπεριέχει χρήσιμες διαπιστώσεις για τη λογική με την οποία επικοινωνούν μέσω Twitter o Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η βασική διαπίστωση είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το επίμαχο διάστημα περισσότερα tweets από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, με 1.482 συνολικά tweets έναντι 977. Ωστόσο, εάν επικεντρωθεί κανείς στα tweets που σχετίζονται με την ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε ελαφρώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο πρώτος έκανε 206 συναφή tweets, 3 περισσότερα από τον διάδοχό του.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνούσαν κυρίως στα ελληνικά. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε tweet 14 φορές στα Αγγλικά, δύο στα Γαλλικά και τα Γερμανικά και μία στα Ολλανδικά. Τα tweets του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη κάλυψαν κυρίως τις εξωτερικές σχέσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται να δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το θέμα (48%) από τον διάδοχό του (23%).

Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα ο Αλέξης Τσίπρας συγκαταλέγεται στην τετράδα των ηγέτες της ΕΕ που αφιέρωσαν τα περισσότερα από τα tweets τους στην Ευρώπη για την αναφορά των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (7%).

Στο σύνολο των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα περισσότερα tweets με θεματολογία «Άλλες εξωτερικές σχέσεις» εκδόθηκαν από τους Έλληνες πρωθυπουργούς, τον Αλέξη Τσίπρα (17%) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (12%), αλλά και από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (16%). Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς κατά την υπό εξέταση περίοδο οι εν λόγω ηγέτες της ΕΕ αναφέρονταν πιο συχνά από όλους στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και στις παράνομες δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο.

Και οι δύο ηγέτες εστίασαν σε θέματα μετανάστευσης, ζήτημα που ήταν στην τρίτη θέση των αναφορών του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήταν πολύ περισσότερο προβεβλημένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, η έκθεση δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας συγκαταλέγεται στους ηγέτες που εξέφρασαν ειδικό ενδιαφέρον για το ζήτημα των «Δυτικών Βαλκανίων».

Από την ανάλυση των στοιχείων παρατηρείται σημαντική ποικιλομορφία στον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες της ΕΕ επικοινωνούν τις διμερείς συναντήσεις με άλλους ηγέτες της ΕΕ. Σε αυτή την κατηγορία ξεχωρίζει η Άνγκελα Μέρκελ (89 tweets) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τρίτος με 62 tweets.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2021/01/11/5ffc3273825e637f691fc133.pdf

Πηγή: newsbomb.gr