Η «δεξιά» της ΝΔ αποδομεί την εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη: «Yψηλή» διπλωματία τύπου ψωροκώσταινας

Η «δεξιά» της ΝΔ αποδομεί την εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη: «Yψηλή» διπλωματία τύπου ψωροκώσταινας
In this photo provided by Turkish Presidency, Albanian Prime Minister Edi Rama, right, shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan during their meeting in Tirana, Albania, Monday, Jan. 17, 2022. Turkish President Recep Tayyip Erdogan is visiting Albania to talk with Prime Minister Edi Rama on strengthening bilateral ties. Erdogan also visits a northwestern town of Lac where Turkey has funded the building of some 500 apartments destroyed by the 2019 earthquake in the tiny Western Balkan country. (Turkish Presidency via AP)

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την ακροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας για την εξωτερική πολιτική μέσω άρθρου στην ιστοσελίδα antinews.gr που εκφράζει τις απόψεις της.

Φαίνεται πως η «δεξιά» της δεξιάς παράταξης δεν παρασύρθηκε από τις φιέστες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποδοχή των Rafale και κατακεραυνώνει την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη-Δένδια μιλώντας για «υψηλή» διπλωματία τύπου ψωροκώσταινας.

Σημειώνει παράλληλα γεγονότα, με τον Ερντογάν να κάνει βόλτα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα να υποτάσσει τα συμφέροντά της στη Γαλλία και όχι μόνον!

Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan, right, and Serbia’s President Aleksandar Vucic remove their protective masks before posing for photos during a welcoming ceremony, in Ankara, Turkey, Tuesday, Jan. 18, 2022. Vucic arrived in Ankara Tuesday to meet with Erdogan and attend the Third Turkey – Serbia High Level Cooperation Council. (AP Photo)

 

«Όσο η Τουρκία αναπτύσσει πολύπλευρες συμμαχίες στα Βαλκάνια τις οποίες επιχειρεί να αξιοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση, απλώς πανηγυρίζει για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες. Σ’ έναν ρόλο που επιθυμούν οι μεγάλοι σύμμαχοι γι΄ αυτήν: Ή να χειροκροτεί ή να σιωπά.», σημειώνουν.

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο antinews.gr:

Όταν ο Σουλτάνος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, ο Δένδιας ανακαλύπτει τη γοητεία της ερήμου στην Υποσαχάρια Αφρική

Την ώρα που ο Ερντογάν «οργώνει» τα Βαλκάνια, τη μία ημέρα επισκέπτεται τα Τίρανα και την επόμενη υποδέχεται μεγαλοπρεπώς τον Βούτσιτς στην Άγκυρα, Ο Νίκος Δένδιας «προωθεί δυναμικά» τις ελληνικές θέσεις, κάνοντας γύρο συναντήσεων με τον Αμερικανό και Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα, για την Υποσαχάρια Αφρική και την κυριαρχία της Ουκρανίας!

«Οθωμανικά»… πεσκέσια

Την ημέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόταν την Αλβανία, υπογράφοντας 7 συμφωνίες, εγκαινιάζοντας τζαμί στα Τίρανα και οικισμό 522 κατοικιών στην πόλη Λάτσι της Αλβανίας (δωρεές της Άγκυρας), ο Νίκος Δένδιας επιδιδόταν σε διπλωματικές κινήσεις χαμηλής πτήσης. Συνάντησε τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα με αφορμή την ανάληψη της Γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε και μίλησε με τους πρέσβεις της Ε.Ε για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον για την Υποσαχάρια Αφρική και τα μεγάλα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην περιοχή. Τους ενημέρωσε πάντως για «τις ευθείες αμφισβητήσεις της Τουρκίας επί της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας στα προβλήματα των Βαλκανίων», όπως όφειλε.

Τα… αφρικανικά ενδιαφέροντα της Αθήνας

Την ώρα που ο Σουλτάνος υπέγραφε στα Τίρανα συμφωνίες ο κ. Δένδιας, προτίμησε να ευαρεστήσει τον Γάλλο πρέσβη, αποφεύγοντας να μιλήσει για τις σχέσεις της Ελλάδας αλλά το ρόλο που της αναλογεί στην περιοχή των Βαλκανίων, λέγοντας πως «έδωσα έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα ταξίδια μου τόσο στην Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες, αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα πλέον και για την Υποσαχάρια Αφρική, στην οποία η Γαλλία, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, είναι εξαιρετικά δραστήρια».

Το σύνδρομο του μικρομεγαλισμού και του υπηκόου προς τον άρχοντα, σε όλο του το μεγαλείο. Αφενός διότι εκλαμβάνει το συμφέρον της ισχυρής Γαλλίας στο Σαχέλ ως συμφέρον και της Ελλάδας, κάτι που δύσκολα τεκμαίρεται και δεύτερον με ένα «ευεξήγητο», πλην όμως επικίνδυνο λογικό άλμα βαφτίζει τη Γαλλία ως προστάτιδα όλων των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην Αφρική!!!

Ερντογάν κατά Σκεντέρμπεη

Κι ενώ στην Αθήνα ο κ. Δένδιας ασκούσε «υψηλή» διπλωματία τύπου ψωροκώσταινας, η κεντρική πλατεία της αλβανικής πόλης Λάτσι μετονομαζόταν σε πλατεία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόντος του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος νωρίτερα εγκαινίασε στα Τίρανα το τζαμί Et’hem Bey, υπογράφοντας επίσης επτά συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, νεολαίας αθλητισμού. Η σημειολογία της επίσκεψης έχει κι αυτή τη σημασία της, καθώς όλα αυτά γίνονται την ημέρα του εορτασμού του θανάτου του εθνικού ήρωα της Αλβανίας Σκεντέρμπεη κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!

Την επομένη ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται με επίσημη τελετή στην Άγκυρα τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κι αμέσως αναρτάται στο λογαριασμό του Τούρκου Προέδρου στο Twitter, επαινετική δήλωση του Σέρβου Προέδρου στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός.

Ο Βούτσιτς στην Άγκυρα

Κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, ο δυνατός αέρας σήκωσε τα χαλιά στα οποία θα περπατούσαν οι δύο ηγέτες κι αμέσως παρενέβησαν εικονολήπτης και φωτογράφος που κάλυπταν την τελετή.

Το σημαντικό όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι κατά την επίσκεψη αυτή ο Πρόεδρός της Σερβίας, έθεσε ως διαμεσολαβητή τον Ερντογάν, σ’ ένα πολύ «ευαίσθητο» μέτωπο για το Βελιγράδι: Τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Είπα στον Ερντογάν ότι η Σερβία υποστηρίζει την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ακεραιότητα της Σερβικής Δημοκρατίας εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, με το πέρας το συζητήσεων.

Εργαλείο ισχύος

Σ’ αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος İYİ, (κόμμα με άρωμα γκρίζων λύκων) Behiç Çelik σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Çağ με τίτλο «Πρέπει να μεταφέρουμε τη βαλκανική μας ισχύ στον Καύκασο», σκιαγραφεί με όρους οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού την παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια

«Αν και οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι χώρες της ΕΕ είναι παγκόσμιες δυνάμεις, δεν έχουν τόσο μεγάλη επιρροή όσο η Τουρκία στα Βαλκάνια. Μια αποτελεσματική Τουρκία στα Βαλκάνια επηρεάζει τις παγκόσμιες δυνάμεις. Ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στο θέμα της Ελλάδας. Εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προσεκτικές πολιτικές της γνωρίζοντας τη θέση της, δεν θα χάσει τη δύναμή της στα Βαλκάνια. Μεταφέρει αυτή τη δύναμη και σε άλλες περιοχές».

Πάιατ: «Να υποστηρίξουμε την Ουκρανία»

Την επόμενη της συνάντησης Ερντογάν – Βούτσιτς, ο κ. Δένδιας, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση, αλλά η γενικόλογη ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, μετά την πρώτη συνάντηση των δύο αντρών κινήθηκε στο κλίμα αφωνίας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση μετά το άδειασμα των Αμερικανών στην υπόθεση East Med, δίνοντας στίγμα αμηχανίας.

Στην παρούσα φάση ο Αμερικανός πρέσβης πάντως όπως αναμενόταν άλλωστε, έδειξε να «καίγεται» περισσότερο για την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας, παρά για την τουρκική προκλητικότητα, έναντι της Ελλάδας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

«Εξαιρετικό να ξεκινάμε μια φιλόδοξη χρονιά συνεργασίας με το Νίκο Δένδια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία της Ουκρανίας(!)», δήλωσε μετά τη συνάντησή τους.

Συμπέρασμα: Όσο η Τουρκία αναπτύσσει πολύπλευρες συμμαχίες στα Βαλκάνια τις οποίες επιχειρεί να αξιοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση, απλώς πανηγυρίζει για τα Ραφάλ και τις φρεγάτες. Σ’ έναν ρόλο που επιθυμούν οι μεγάλοι σύμμαχοι γι΄ αυτήν: Ή να χειροκροτεί ή να σιωπά.

Documento Newsletter