Πολωνία: Θεωρεί απειλή τη Wagner για την ασφάλεια των συνόρων της

Έτοιμες ανά πάσα στιγμή να κλείσουν πλήρως τα σύνορα τους με την Λευκορωσία σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «σοβαρό περιστατικό» με τους μισθοφόρους της Wagner είναι η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριουζ Καμίνσκι. Το θέμα με τους μισθοφόρους της Wagner που μετακινήθηκαν προς την Λευκορωσία ακολουθώντας τον… εκλιπόντα πλέον ιδρυτή της εταιρείας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα έντασης στην περιοχή.

Αν και τις ημέρες μετά την πτώση του αεροπλάνου του Πριγκόζιν, οι ειδικοί σημειώνουν πως παρατηρούνται διαλυτικά φαινόμενα στις δυνάμεις των μισθοφόρων μεταξύ άλλων και στην Λευκορωσία, τα γειτονικά κράτη, δηλαδή η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στην ασφάλεια των συνόρων τους.

Και οι τρεις χώρες είναι γνωστές για την σκληρή γραμμή που τηρούν απέναντι στην Ρωσία και την Λευκορωσία, ενώ η Πολωνία, που κινείται και σε προεκλογικούς ρυθμούς είναι διάσημη και για την σκληρή δεξιά αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση της. Χαρακτηριστική είναι η ρητορική της κυβέρνησης της Πολωνίας σχετικά με την «ασφάλεια των συνόρων» της χώρας, αφού εκτός από τους πιθανούς σαμποτέρ της Wagner, συχνά πυκνά η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PiS), κατηγορεί την Λευκορωσία ότι εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της χώρας.

Σημειώνεται εδώ πως μερικά χρόνια πριν στα σύνορα των δύο χωρών διαδραματίστηκαν σκηνές αντίστοιχες με της Ειδομένης και του Έβρου, με αποτέλεσμα από τότε η Πολωνία να υψώσει φράχτη και να ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις του στρατού στα σύνορα.

Σχετικά με το τελευταίο θέμα που έχει προκύψει με τους μισθοφόρους της Wagner, ο Ματέουζ Καμίνσκι ανέφερε:

«Απαιτούμε από τις αρχές του Μινσκ να αποχωρήσει αμέσως ο όμιλος Wagner από το έδαφος της Λευκορωσίας και οι παράνομοι μετανάστες να εγκαταλείψουν αμέσως τη συνοριακή περιοχή και να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Εάν υπάρξει κάποιο έκτακτο, σοβαρό περιστατικό, ανεξάρτητα από το αν είναι στα πολωνικά ή λιθουανικά σύνορα, θα προβούμε σε αντίποινα αμέσως. Όλα τα συνοριακά περάσματα που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής θα κλείσουν».