Η ΔΕΠΑ, τα χρέη της ELFE και ο Λαυρεντιάδης

Η ΔΕΠΑ, τα χρέη της ELFE και ο Λαυρεντιάδης

Μία νέα εταιρεία ήρθε να προστεθεί στο γαϊτανάκι των εταιρειών που τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους και απέκτησαν την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους της εταιρείας Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΕΒΕ, ELFE SA (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας). 

Πρόκειται για την εταιρεία REVERA HOLDINGS LTD η οποία εμφανίζει κοινή διεύθυνση με εταιρεία που ενεπλάκη στην υπόθεση ELFE SA, ενώ συνδέεται με πρόσωπα τα οποία σχετίζονταν με κάποιες από τις εταιρείες αυτές. Το Documento είχε αποκαλύψει από τον Δεκέμβριο του 2016 τα όσα συνέβαιναν στην ELFE SA, με εταιρείες που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια και οι οποίες φέρονταν να σχετίζονται με τον όμιλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΑΕ, BFS AEBE). Οι εταιρείες στην ουσία απορροφούσαν την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζομένους της ELFE SA, όχι όμως και τα χρέη ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία και παρέμεναν. Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων έντεκα προσώπων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με καταγγελλόμενη ζημία σε βάρος της επιχείρησης αερίου άνω των 115 εκατ. ευρώ.

Στις 26 Νοεμβρίου 2014 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η εταιρεία REVERA HOLDINGS LTD. Επρόκειτο για εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία στην ουσία άνοιγε υποκατάστημα στην Ελλάδα. Σκοπός της εταιρείας, όπως αναφερόταν στα επίσημα έγγραφα του ΓΕΜΗ, ήταν «η έναντι αμοιβής παροχή υπηρεσιών μηχανοργάνωσης και άλλων υπηρεσιών στον χώρο της πληροφορικής, οι συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες στον χώρο της οικονομίας, η παραγωγή και εμπορία προϊόντων καλλωπισμού, κοσμημάτων και ωρολογίων και η παραγωγή και εμπορία παντός είδους διατροφής και αγροτικών προϊόντων». Με λίγα λόγια η εταιρεία δεν είχε καμία σχέση με την παραγωγή και εμπορία λιπασμάτων.

Ως έδρα της εταιρείας εμφανιζόταν η οδός Θεοφάνους 12 στους Αμπελόκηπους. Πρόκειται για την ίδια διεύθυνση στην οποία εδράζεται η εταιρεία CENTROFARO SERVICES LTD. H τελευταία είχε συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό σύμβασης έργου με την PFIC LTD, την εταιρεία η οποία τον Δεκέμβριο του 2015 μίσθωσε τμήμα του βιομηχανικού εργοστασίου της ELFE για 20 χρόνια. Ως γραμματέας της CENTROFARO SERVICES LTD εμφανιζόταν η εταιρεία VIRNA SECRETARIAL SERVICES LTD. H ίδια εταιρεία εμφανιζόταν και ως γραμματέας της PFIC LTD, καθώς επίσης και ως γραμματέας της REVERA HOLDINGS LTD. Οι ομοιότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανιζόταν η Ζωή Κοκονή. Το ίδιο πρόσωπο συνδεόταν με την εταιρεία CENTROFARO SERVICES LTD ως νόμιμος εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο πρόσωπο είναι και διευθύντρια της CIOPPANI HOLDINGS LTD, της εταιρείας που εμφανίζεται ως διευθύντρια της PFIC LTD.

Τον Απρίλιο του 2018 ο εκπρόσωπος της REVERA HOLDINGS LTD άλλαξε. Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ, ως «γενικός πληρεξούσιος, νόμιμος εκπρόσωπος και φορολογικός εκπρόσωπος της εταιρείας και του υποκαταστήματός της στην Ελλάδα ορίστηκε ο Παναγιώτης Αγαπίου. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της PFIC LTD ο οποίος εμφανίζεται να διαμένει στην οδό Κωλέττη αριθ. 8Α στην Παλαιά Πεντέλη, όπως και άλλοι εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν εμπλακεί στην ELFE SA. Στις 16 Μαΐου 2018 η εταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της και επέκτεινε τους σκοπούς της. Στους νέους σκοπούς προστέθηκαν μεταξύ άλλων «οι υπηρεσίες διάθεσης ανθρωπίνου δυναμικού για εργασίες μεταφορών, αποθήκευσης, εφοδιασμού και βιομηχανίας», «υπηρεσίας συσκευασίας και αποσυσκευασίας εμπορευμάτων», «επισκευής και συντήρησης μηχανημάτων» κ.λπ.

Τον περασμένο Ιούλιο η REVERA HOLDINGS LTD εμφανίστηκε στους εργαζομένους της ELFE SA. Οι εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τη CENTROFARO είχαν λήξει υπέγραψαν νέες με τη REVERA HOLDINGS LTD, χρονικής διάρκειας έξι έως 12 μηνών δίχως αλλαγή στη μισθοδοσία τους. Είναι άγνωστο γιατί οι εργαζόμενοι υπέγραψαν νέες συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η ώρα του ανακριτή

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ακόμη έντεκα πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έπειτα από ποινική δίωξη που είχε ασκήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Οι κατηγορίες αφορούν τα κακουργήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του δημοσίου. Είχε προηγηθεί μήνυση της ΔΕΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ που διαδέχθηκε τη διοίκηση του Θεόδωρου Κιτσάκου, η οποία είχε κατατεθεί στο γραφείο της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Σε αυτή η διοίκηση της ΔΕΠΑ κατήγγειλε πως οι οφειλές της λιπασματοβιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ ανέρχονταν μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 σε 114,840 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 14,716 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σημειώνεται ότι λίγους μήνες πριν από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και την αλλαγή της διοίκησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε αποστείλει επιστολή προς την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ. Η επιστολή έφερε ημερομηνία 15 Μαρτίου 2017 και σε αυτή ο υπουργός Ενέργειας ζητούσε να ενημερωθεί για τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

«Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για το σύνολο των συναλλαγών που αφορούν τη προμήθεια φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ ΑΕ και α) της εταιρείας με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE AE β) της εταιρείας με την επωνυμία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και γ) της εταιρείας με την επωνυμία PFIC LTD και να μας αποστείλετε τα σχετικά έγγραφα.

Περαιτέρω παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των ως άνω αναφερόμενων εταιρειών προς τη ΔΕΠΑ ΑΕ, και σε περίπτωση που υφίστανται τέτοιες οφειλές να μας γνωρίσετε σε τι ενέργειες έχετε προβεί για την είσπραξη των συναφών απαιτήσεων και να μας αποστείλετε τα σχετικά έγγραφα» ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Σταθάκης.

Στη μηνυτήρια αναφορά περιγραφόταν αναλυτικά η πορεία του χρέους της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι όταν η ΒΦΛ μεταβιβάστηκε στον όμιλο του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, το χρέος της απέναντι στη ΔΕΠΑ ανερχόταν σε 59 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των ετών 2012-2014 ανήλθε σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2015 «τέθηκε σε ισχύ από την ομάδα Λαυρεντιάδη ένα μεθοδευμένο σχέδιο που όχι μόνο δεν απομείωσε την οφειλή, όπως διαβεβαίωναν με παραπλανητικές και ψεύτικες υποσχέσεις και μεθοδευμένες τακτικές, αλλά την επαύξησαν κατά περίπου 45 εκατομμύρια». Στη μηνυτήρια αναφορά γινόταν επίσης λόγος για μεταβιβάσεις «της δραστηριότητας της ELFE SA σε λοιπά παρένθετα πρόσωπα του ομίλου Λαυρεντιάδη την περίοδο 2014-2016». Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΕΠΑ οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια με μεταχρονολογημένες επιταγές των επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, δηλαδή των εταιρειών PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και BFS AEBE. Οι εταιρείες αυτές στη ουσία αναλάμβαναν υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ απέναντι στη ΔΕΠΑ, δίχως όμως αποτέλεσμα. Το χρέος διογκωνόταν χωρίς καμία προοπτικής είσπραξής του, ενώ μόνο το τελευταίο 18μηνο τα χρέη αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία ELFE είχε πετύχει προσωρινή δικαστική προστασία. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.

Συμψηφισμός χρεών με… ακίνητα

Εντύπωση επίσης προκαλούν και όσα καταγγέλλονται στη μηνυτήρια αναφορά, σχετικά με τα όσα είχαν προτείνει το 2015 και το 2016 οι εκπρόσωποι της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, αναφορικά με τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι της ELFE είχαν φτάσει στο σημείο να προτείνουν τον συμψηφισμό των χρεών της ΕLFE με τη μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ ακινήτων της λιπασματοβιομηχανίας. Ωστόσο τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν δεσμευτεί από τον Μάρτιο του 2014, με διάταξη του τότε επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Παναγιώτη Νικολούδη. Επιπλέον, κάποια άλλα ακίνητα που επίσης είχαν προταθεί και βρίσκονταν στην περιοχή των Διαβατών είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο. Επομένως οποιαδήποτε διάθεσή τους απαιτούσε την προηγούμενη συναίνεση του δημοσίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η ΔΕΠΑ ετοιμάζεται να προσφύγει για ακόμη μια φορά στις εισαγγελικές αρχές. Αυτήν τη φορά για απειλές που φέρονται να δέχτηκαν στελέχη και μέλη της διοίκησής της μετά την άσκηση ποινικών στην υπόθεση ELFE. Οπως ανέφεραν μάλιστα κύκλοι της ΔΕΠΑ, κάθε άμεση ή έμμεση απειλή ή προσπάθεια εκφοβισμού θα τίθεται άμεσα υπόψη των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες ούτως ή άλλως διαθέτουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τη διεκδίκηση των οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας προς την ELFE.

Οι αποκαλύψεις του Documento τον Δεκέμβριο του 2016

Tο Documento από τον Δεκέμβριο του 2016 είχε αναδείξει με διαδοχικά ρεπορτάζ (φύλλο 5, 18 Δεκεμβρίου 2016, φύλλο 10, 22 Ιανουαρίου 2017) τα όσα συνέβαιναν στην ELFE SA με τις εταιρείες που εμφανίζονταν να αποκτούν τμήματα της παραγωγικής δραστηριότητας και τους εργαζομένους της αφήνοντας όμως πίσω χρέη ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Επιπλέον ορισμένες από τις εταιρείες αυτές εμφάνιζαν κοινές διευθύνσεις με παλιότερα νομικά πρόσωπα που ανήκαν στον όμιλο Λαυρεντιάδη ενώ συνδέονταν μεταξύ τους, καθώς επίσης και ότι η υπόθεση ήταν γνωστή στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας. 

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2017 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών του ΙΚΑ (ΚΕΑΟ) με απόφασή του αναγνώρισε ότι οι εταιρείες που είχαν εμφανιστεί στην ELFE συνδέονταν με τη μητρική, οπότε θα έπρεπε να μεταβιβαστεί σε αυτές η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Οι αποκαλύψεις αυτές είχαν απασχολήσει και τον τοπικό Τύπο της Καβάλας.

Documento Newsletter