Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστής της πράσινης μετάβασης

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστής της πράσινης μετάβασης

Στην αιχμή της πράσινης μετάβασης και της διαδικασίας διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος της χώρας εδραιώνεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε μία περίοδο κατά την οποία η ένταση της κλιματικής κρίσης διαμορφώνει νέες συνθήκες και αυξημένες απαιτήσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί μία σειρά από στρατηγικές κινήσεις και επενδύσεις, μέσα από τις οποίες καθίσταται ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης και αξιοποίησης των ανανεώσιμων και «καθαρών» πηγών ενέργειας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό και ενσωματώνοντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τις αντίστοιχες εθνικές πρωτοβουλίες (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της πράσινης μετάβασης, συμβάλλοντας στην αειφορία, ενεργειακή αυτονομία και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Επένδυση στο βιομεθάνιο

Ταυτόχρονα, ο στόχος της διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος στρέφει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σε νέες επενδύσεις στον τομέα παραγωγής βιομεθανίου.

Σε συνεργασία με τη Φάρμα Χήτας, η εταιρεία κατασκευάζει την πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα. Το έργο έχει πιλοτικό χαρακτήρα και το παραγόμενο βιομεθάνιο (900.000 κ.μ. ετησίως) θα διοχετεύεται στα πρατήρια CNG FISIKON. Με την χρήση του βιομεθανίου, ενός καυσίμου με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο όμιλος συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος ευθύνεται για το 25% των συνολικών εκπομπών στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Έμφαση στο LNG

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών πηγών και τις υποδομές αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, η υποδομή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από διάφορες πηγές με τελικό στόχο τη διοχέτευσή του στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς. Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιεί σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπως αυτή στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, η οποία σε πλήρη λειτουργία είναι ικανή να αντικαταστήσει τρεις ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη.

Από τον Σεπτέμβριο 2024, εξάλλου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας τροφοδοτεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο τους Σταθμούς Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που ανέπτυξε η Enaon EDA, η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίου, θυγατρική της Εnaon  από τον όμιλο Italgas,  με στόχο τη διανομή φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τη Φλώρινα.

Στο ίδιο ενεργειακό πεδίο, από τον Νοέμβριο 2024 τέθηκε σε λειτουργία  ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την τροφοδοσία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), o οποίος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε  από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Δήμητρα Σερρών.

Η ανωτέρω συνεργασία έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG  ,  μεταφέροντας  το φυσικό αέριο σε βιομηχανικούς πελάτες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου, προσφέροντάς τους χαμηλό ενεργειακό κόστος, αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. 

Φωτοβολταϊκά με πολλαπλά οφέλη

Στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δρομολογήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας 500MW, από το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων που αναπτύσσει στη Δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα,  η ισχύς του οποίου ξεπερνά τα 800 MWτα οποία υπολογίζεται ότι θα αυξήσει κατά 12% την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια.

Η επένδυση, με χρηματοδότηση 390 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου 2024, ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και θα καλύψει τις ανάγκες περίπου 278.000 νοικοκυριών ετησίως. Παράλληλα, θα στηρίξει έμπρακτα τις περιοχές που αφήνουν πίσω τους τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη φάση κατασκευής και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών πάρκων, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Documento Newsletter