Και φυσικά το θέμα της εκκλησίας στη συζήτηση ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα το έθεσε ο δεύτερος.
Δεν ήταν το πρώτο που του είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – μάλιστα ο πρωθυπουργός περίμενε ότι θα το είχε πιο ψηλά στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας του επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο (το είπε δυο
τρεις φορές) να διεξάγονται λειτουργίες – θυμίζουμε ότι την ώρα της συζήτησής τους ακόμη συνεδρίαζε η Ιερά Σύνοδος. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την κατάσταση, μόνο που κατηγορούσε την εκκλησία για καθυστέρηση. Αναγνώρισε ότι δεν πρέπει να συνεχίζονται οι λειτουργίες και έδειξε ότι εκείνος από τη μεριά του κινήθηκε συμβιβαστικά δίνοντας περιθώριο τριών ημερών στην Ιεραρχία για να λάβει τις σωστές αποφάσεις – που, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, ήταν να κλείσουν οι εκκλησίες.
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας τον παρότρυνε να πάρει εκείνος την απόφαση, επισημαίνοντας ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας και ότι έχει ήδη καθυστερήσει η λήψη απόφασης από την κυβέρνηση κατά δέκα μέρες. Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και γνώριζε ότι και εκείνος περίμενε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει απόφαση. Τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να παρέμβει όταν κατάλαβε ότι οι ιεράρχες (στους οποίους πολιτικά στηριζόταν) επί της ουσίας τον είχαν αδειάσει.
Ούτε μια απλή πλατφόρμα
Ενα πράγμα σαν άρνηση έχει πιάσει τους τελευταίους μήνες τον Κυριάκο Πιερρακάκη, λένε οι πηγές μου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έξω από το κάδρο κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας και απουσιάζει από κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Ακόμη και τώρα, με την υγειονομική κρίση στην κορύφωσή της, του ζητήθηκε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να δει τα συμπτώματά του για να πάρει την πρώτη εκτίμηση αν είναι θετικός στον ιό, αλλά ο υπουργός δεν κίνησε τα νήματα. Πάντως τα ισχυρά πρόσωπα του Μαξίμου (όπως ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης) συνεχίζουν να έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του.