Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται την εξαγορά της εταιρίας που ήταν CEO o Στάσσης – Σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται την εξαγορά της εταιρίας που ήταν CEO o Στάσσης – Σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη γνωστοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και ENEL Ρουμανίας προκειμένου η επιχείρηση που ο Γιώργος Στάσσης εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου να εξαγοράσει την εταιρία, στην οποία είχε ακριβώς το ίδιο πόστο έως το 2019.

Το αίτημα κατατέθηκε με πρωτοβουλία των συναρμόδιων τομεαρχών, Σωκράτη Φάμελλου και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι κάνουν λόγο για «σοβαρά ζητήματα σκοπιμότητας και δεοντολογίας για την πιθανή εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ».

Τονίζουν δε ότι προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι -σύμφωνα με δημοσιεύματα- ο Όμιλος Enel Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ από τη λιανική.

Επισημαίνουν, επιπλέον, πως ο Όμιλος τον Αύγουστο του 2022 αναγκάστηκε να ζητήσει δάνειο ύψους 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία, καθώς και ότι -σύμφωνα δε με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Enel Ρουμανίας σχετικά με τους λόγους αποχώρησης της εταιρείας από τη Ρουμανία- δεν υπάρχει περαιτέρω χώρος για ανάπτυξη στη Ρουμανία.

Ως προς το ζήτημα δεοντολογίας, υπογραμμίζουν ότι ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, ήταν έως το 2019 διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εξετάζει σήμερα η ΔΕΗ να εξαγοράσει.

Το αίτημα:

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2023

Προς: τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Γ. Βλάχο

Κοιν.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γραφείο Υπουργού, Κ. Σκρέκα

Θέμα: «Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel Ρουμανίας για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία ανακοίνωσε, με σχετικό δελτίο Τύπου, η επιχείρηση στις 14 Δεκεμβρίου 2022. Ανακοίνωσε ειδικότερα ότι η ΔΕΗ υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας με την Enel για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου στη Ρουμανία, με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να ορίζεται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν, η πιθανή εξαγορά εκ μέρους της ΔΕΗ αφορά το χαρτοφυλάκιο της Enel Ρουμανίας που περιλαμβάνει: Συμμετοχή στις τρεις εταιρείες δικτύου διανομής E-Distribute Muntenia Sud, E- Distribute Banat και E- Distribute Dobrogea, δύο παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου, την Enel Energie και την Enel Muntenia και την Enel X που παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, έξυπνων μετρητών και ενεργειακής απόδοσης, καθώς και δεκατρία (13) έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW.

Η επέκταση της δραστηριότητας της ΔΕΗ στα Βαλκάνια και η δημιουργία θυγατρικών της ΔΕΗ στα Βαλκάνια αποτελεί μία στρατηγική που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριξε έμπρακτα, μία στρατηγική που διέκοψε η σημερινή διοίκηση της επιχείρησης. Παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της EDS της Βόρειας Μακεδονίας με τίμημα μόλις 4.800.000 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε δριμεία κριτική από κόμματα της τότε Αντιπολίτευσης, ειδικότερα από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο χρόνος βέβαια ακύρωσε την όποια κριτική και επιβεβαίωσε ότι η εξαγορά ήταν επωφελής για τη ΔΕΗ.

Σήμερα όμως, και παρότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, διαβάζουμε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για μία αμφιβόλου αξίας και ενδεχόμενου ρίσκου επένδυση. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Όμιλος Enel Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ από τη λιανική. Ο Όμιλος αναγκάστηκε επιπλέον να ζητήσει δάνειο ύψους 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία τον Αύγουστο του 2022.

Σύμφωνα δε με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Enel Ρουμανίας σχετικά με τους λόγους αποχώρησης της εταιρείας από τη Ρουμανία, δεν υπάρχει περαιτέρω χώρος για ανάπτυξη στη Ρουμανία.

Και φυσικά πρόσθετα ερωτήματα δεοντολογίας δημιουργεί η επιλογή να αποκτηθεί μία εταιρία στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2019 ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Στάσσης. Ο κος Στάσσης ο οποίος ευθύνεται και για επιλογές που έχουν οδηγήσει σε ζημία της ΔΕΗ και των καταναλωτών, όπως είναι η απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η δημιουργία δεκάδων διευθυντικών θέσεων και αμοιβών για γαλάζια παιδιά με υπέρογκο διοικητικό κόστος για τη ΔΕΗ, αλλά κυρίως τα δισεκατομμύρια υπερκερδών στην αγορά ρεύματος της Ελλάδας από τον Ιούλιο του 2021 και η ληστρική και καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής, επιλογές που επιβάρυναν τα ελληνικά νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα της χώρας μας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε η Διοίκηση της ΔΕΗ να κληθεί και να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να παρουσιάσει λεπτομερώς τη σκοπιμότητα και τις υπόλοιπες παραμέτρους της πιθανής εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

Με εκτίμηση,

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Φάμελλος Σωκράτης

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αποστόλου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Γιαννούλης Χρήστος

Καφαντάρη Χαρά

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παππάς Νικόλαος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πολίτες παθαίνουν εγκεφαλικά από τη ΔΕΗ, για να φτιάχνει ο Στάσσης βίλα εκατομμυρίων»

Απίστευτος Άδωνης: «Ο Στάσσης έκανε πολύ μεγάλο καλό στον ελληνικό λαό» – ΣΥΡΙΖΑ: «Στην τσέπη του το μόνο “πολύ μεγάλο καλό”»

Στάσσης, Πατέλης, Ηλιάδης: Πρόσωπα και μεθοδεύσεις μιας ακόμη ΑΜΚ με οσμή σκανδάλου 

Documento Newsletter