Η μετάλλαξη Δέλτα αγριεύει και τα νέα δεδομένα θέτουν εν αμφιβόλω τη χρονική διάρκεια της προστασίας
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η ατμομηχανή που οδηγεί τα κρούσματα στα ύψη και κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Το Ισραήλ παινευόταν ως η χώρα με την καλύτερη εμβολιαστική εκστρατεία, που κατάφερε να θωρακίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του γρηγορότερα από όλο τον δυτικό κόσμο. Οι πολίτες του ήταν από τους πρώτους στη Δύση που μπορούσαν να απολαύσουν μια κανονική βραδινή έξοδο. Οχι πια. Οι νέες μολύνσεις στη χώρα της Εγγύς Ανατολής έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τις τελευταίες εξήντα ημέρες: από περίπου 72 κρούσματα στις 22 Ιουνίου, τις τελευταίες ημέρες ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ξεπέρασε τα 6.000 κρούσματα! Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις έχουν επιστρέψει και η κυβέρνηση σκέφτεται την πιθανότητα ενός νέου lockdown.
Οι επιστήμονες της χώρας ακόμη δεν έχουν καταλήξει για τα αίτια της πτώσης της προστασίας στον πληθυσμό. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι η προστασία έναντι της λοίμωξης έχει μειωθεί ειδικά στους ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν
πρώτοι. Το υπουργείο Υγείας της χώρας υποστήριξε στα τέλη Ιουλίου ότι το εμβόλιο της Pfizer είχε μόλις 39% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη λοίμωξης. Να σημειωθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν η πρώτη παγκοσμίως που ξεκίνησε να χορηγεί τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου στα τέλη Ιουλίου, ενώ τα κρούσματα είχαν οκταπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές του μήνα.
Καταδίκασε ο ΠΟΥ
Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη περιοχή όπου η πανδημία θεριεύει ενώ η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή. Η πολιτεία των ΗΠΑ Καλιφόρνια ενώ έχει διαθέσει 118 εμβόλια ανά 100 κατοίκους (σχεδόν 47 εκατομμύρια δόσεις σε πληθυσμό 39,5 εκατ.) έβλεπε μέχρι πρόσφατα τις νέες μολύνσεις να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα έδειξαν ύφεση και οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχουν σημάδια ότι η κορύφωση της μετάδοσης έχει ξεπεραστεί. Η αμερικανική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει εκδηλώσει την πρόθεση να προσφέρει στο εγγύς μέλλον και τρίτη δόση. Στην Καλιφόρνια εξάλλου είναι διαθέσιμη μια τρίτη δόση για τις πολύ ευπαθείς ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι λήπτες μοσχευμάτων κ.ά.
Ο ΠΟΥ, που καλεί συνεχώς τις πλούσιες χώρες να επιδείξουν μεγαλύτερη εμβολιαστική αλληλεγγύη, καταδίκασε τη χορήγηση τρίτων ενισχυτικών δόσεων από τις αναπτυγμένες χώρες τη στιγμή που η κάλυψη του αναπτυσσόμενου κόσμου κινείται ακόμη σε μονοψήφια ποσοστά.
Επιβεβαίωση από μελέτες
Τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Ειδικοί στην υγεία, ανάμεσά τους ο επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι και η επικεφαλής του CDC Ροσέλ Γουαλένσκι, σε ανακοίνωσή τους την περασμένη Τετάρτη είπαν ότι «τα διαθέσιμα δεδομένα κάνουν εντελώς σαφές ότι η προστασία εναντίον του SARSCoV-2 αρχίζει να μειώνεται μετά την πρώτη δόση». Διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι τα εμβόλια είναι ακόμη «εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι της βαριάς νόσησης και των εισαγωγών στο νοσοκομείο».
Σε μια άλλη μελέτη στη Βρετανία, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φαίνεται επίσης μια πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca. Επίσης η μελέτη δείχνει, όπως έχει ήδη επισημάνει και το CDC, ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται με τη μετάλλαξη Δέλτα φέρουν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ανεμβολίαστους.