Η Βρετανία δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει την κάνναβη

Η Βρετανία δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει την κάνναβη

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει πρόθεση να νομιμοποιήσει την κάνναβη, αφού ένας πρώην ηγέτης του κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει «χάσει αμετάκλητα» τη μάχη για να βγάλει τα ναρκωτικά από τους δρόμους.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ, αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος από το 1997 έως το 2001, κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να νομιμοποιήσει την κάνναβη ώστε να έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από το γεγονός ότι οι συμμορίες του εγκλήματος θα βγουν από το εμπόριο αυτό.

Στη Βρετανία το εν λόγω ναρκωτικό βρίσκεται στην κατηγορία Κλάση Β, κάτω από το κρακ και την ηρωίνη, αλλά στο ίδιο επίπεδο με τις αμφεταμίνες και τα βαρβιτουρικά. Όσοι συλλαμβάνονται να έχουν στην κατοχή τους κάνναβη αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο να νομιμοποιήσει την κάνναβη και οι ποινές για την προμήθεια χωρίς σχετική άδεια και την κατοχή της θα παραμείνουν οι ίδιες», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, απηχώντας δηλώσεις του εκπροσώπου της πρωθυπουργού, ο οποίος αρνήθηκε πως η κυβέρνηση έχει χάσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Οι κανόνες που διέπουν τη χρήση κάνναβης βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα πρωτοσέλιδα, όταν βρετανοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν ένα φάρμακο με βάση την κάνναβη που χρησιμοποιούσε ένα 12χρονο επιληπτικό αγόρι, ο Μπίλι Κόλντγουελ.

Ωστόσο, όταν το αγόρι εισήχθη σε νοσοκομείο με επιληπτικές κρίσεις, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει έκτακτες εξουσίες της για να αποδεσμεύσει το ιατρικό έλαιο.

Ενώ ο Τζαβίντ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά την ψυχαγωγική χρήση της ουσίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση άρχισε μια επανεξέταση των φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη.

«Υποθέσεις όπως αυτή του Μπίλι … και άλλων όπως αυτός έχουν δείξει ότι χρειάζεται τώρα να εξετάσουμε από πιο κοντά τη χρήση φαρμάκων με βάση την κάνναβη στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.

Ο Χέιγκ είχε υπογραμμίσει πως η υπόθεση Κόλντγουελ είναι μια από τις στιγμές εκείνες που «μια πολιτική, η οποία ισχύει για πολύ καιρό, αποκαλύπτεται ως ακατάλληλη, αναποτελεσματική και εντελώς ξεπερασμένη».

«Όσον αφορά τη μαριχουάνα ή κάνναβη, κάθε πόλεμος εναντίον της έχει χαθεί συνολικά και αμετάκλητα», έγραψε ο Χέιγκ στην εφημερίδα Daily Telegraph ανατρέποντας την προηγούμενη σκληρή προσέγγισή του στο ζήτημα της επιβολής το νόμου περί ναρκωτικών.

Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι νόμιμη σε πολλές χώρες, ενώ άλλες δεν διώκουν την προσωπική χρήση. Ο Καναδάς βρίσκεται στα πρόθυρα για να γίνει η πρώτη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών που θα επιτρέψει τη χρήση της.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νουτ, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία ενός σώματος το οποίο κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση σχετικά με τα ναρκωτικά, δήλωσε πως η παρέμβαση κάποιου με το γόητρο του Χέιγκ θα έπρεπε να δώσει το έναυσμα για μια επανεξέταση, όμως πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές.

«Η κάνναβη είναι παράνομη για πολιτικούς και όχι για ιατρικούς λόγους», τόνισε μιλώντας στο Ρόιτερς.

Documento Newsletter