Η βαριά σκιά στο μητρώο του Μαρκ Κλάτενμπεργκ

Η βαριά σκιά στο μητρώο του Μαρκ Κλάτενμπεργκ

Το γκολ-φάντασμα του Πέντρο Μέντες στο Ολντ Τράφορντ είναι η στιγμή που ο νέος αρχιδιαιτητής του ελληνικού πρωταθλήματος πασχίζει να σβήσει από τη μνήμη του

Το σωτήριον έτος 2005 η Τότεναμ συμπλήρωνε 16 χρόνια μαρτυρίου στο Ολντ Τράφορντ. Η τελευταία νίκη της είχε σημειωθεί το 1989, προτού δημιουργηθεί η Πρέμιερ Λιγκ. Το χρονόμετρο σημάδευε το 90ό λεπτό και η μπάλα παιζόταν στο κέντρο, όπου τη βρήκε μπροστά του, αδέσποτη, ο Πέντρο Μέντες. Σηκώνοντας το κεφάλι, ο Πορτογάλος μέσος της Τότεναμ είδε τον γκολκίπερ των γηπεδούχων να βόσκει αμέριμνος μακριά από τη γραμμή του. Και το τόλμησε.

Ο Ρόι Κάρολ είδε την μπάλα να έρχεται από ψηλά και σάστισε. Είχε στη διάθεσή του μερικά δευτερόλεπτα για να ανασκουμπωθεί, αλλά τυφλώθηκε από το φως των προβολέων και την απειρία του. Η στρογγυλή πόρνη έπεσε ουρανοκατέβατη στην αγκαλιά του Βορειοϊρλανδού τερματοφύλακα, ωστόσο τα χέρια του έτρεμαν. Σαν να την είχε πασαλείψει κάποιος με λάδι, η μπάλα χτύπησε στο στήθος του μπουρδουκλωμένου Κάρολ, πέρασε πάνω από το κεφάλι του και κατέληξε εκεί όπου σημάδευε ο Μέντες με αυτό το σουτ-προσευχή. Ο Κάρολ γύρισε και βούτηξε απεγνωσμένα μήπως προλάβει να την τραβήξει έξω, αλλά του κάκου. Η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή κατά ένα με ενάμισι μέτρο.

«Έπνιξε» και τα πανηγύρια

Η σοκαρισμένη κερκίδα αντέδρασε με ένα ομαδικό «γκασπ» που θύμιζε κινούμενα σχέδια. Σε μια αετοφωλιά του αχανούς γηπέδου οι Λονδρέζοι οπαδοί έστησαν τρικούβερτο πανηγύρι. Οι ποδοσφαιριστές της Τότεναμ έτρεξαν στον σκόρερ για να τον πνίξουν στα φιλιά. Και ο διαιτητής…

…Ο διαιτητής διέταξε «παίζετε». Το όνομά του ήταν Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Είναι ο ίδιος που έμελλε να σφυρίξει στον τελικό του Champions League και του Euro το 2016. Ο ίδιος που είναι έτοιμος να ρίξει άγκυρα στην Ελλάδα εν έτει 2020. Βεβαίως, ο Κλάτενμπεργκ βρισκόταν μισό γήπεδο μακριά και δεν μπορούσε να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Ο λάινσμαν Ρομπ Λιούις, που θα μπορούσε να δώσει λύση, διατηρούσε τις αμφιβολίες του. «Βρισκόμουν στην ευθεία του οφσάιντ και δυστυχώς δεν έχω την ταχύτητα του Λίνφορντ Κρίστι» δικαιολογήθηκε. Σε τέτοιες περιπτώσεις εκείνη την εποχή επικρατούσε ο νόμος του Ολντ Τράφορντ και του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος παρακολουθούσε με παγερό βλέμμα από την εξέδρα. Το VAR ήταν ακόμη άγνωστη λέξη, οπότε το καθαρό γκολ κλειδώθηκε στο χρονοντούλαπο και εκτοξεύτηκε στην κορυφή της λίστας με τις πιο εκκωφαντικές γκάφες όλων των εποχών.

«Μου ήρθε εμετός όταν το είδα, αλλά η κριτική από την τηλεόραση είναι εύκολη» δήλωσε ο αρχιδιαιτητής της Πρέμιερ Κιθ Χάκετ. «Πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε ότι οι διαιτητές βλέπουν τα γεγονότα από το επίπεδο του εδάφους». Ο ένοχος επόπτης έδειχνε με καμάρι και ανακούφιση το κινητό του, όπου έλαβε 14 μηνύματα συμπαράστασης από συναδέλφους του. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε 0-0 και οι παίκτες της Τότεναμ έδωσαν τα χέρια στο τρίο των διαιτητών μουρμουρίζοντας διάφορα για το σημαιάκι του με προσποιητή γαλαντομία. «Το λάθος ήταν ανθρώπινο» ομολόγησε μέσα στην πίκρα του ο προπονητής της Τότεναμ Μάρτιν Γιολ.

«Οταν σηκώθηκα από το γρασίδι το γήπεδο ήταν σιωπηλό» θυμάται ο Κάρολ. «Ηθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Ηξερα ότι είχε μπει γκολ, αλλά ο διαιτητής και ο βοηθός δεν το καταλόγισαν. Ο σερ Αλεξ δεν είπε λέξη στα αποδυτήρια για το περιστατικό. Περισσότερο τον ένοιαζαν οι χαμένοι βαθμοί». Ο Πέντρο Μέντες πιστεύει ότι του έκλεψαν το γκολ της ζωής του. «Δεν συμβαίνει συχνά να σκοράρει κάποιος από τη σέντρα. Πόσο μάλλον στο Ολντ Τράφορντ και νικητήριο! Πανηγύρισα μόλις είδα τι συνέβη, αλλά ο διαιτητής δεν είδε τίποτε. Ο επόπτης έπρεπε να βρίσκεται στη σωστή θέση για να τον βοηθήσει».

«Διπλό» για δευτερόλεπτα

«Man United 0 – Tottenham 1» έγραψε για μερικά δευτερόλεπτα η οθόνη του Sky. «Αυτό που συνέβη ήταν συνταρακτικό, σοκαριστικό και κωμικό» είπε γελώντας από το μικρόφωνο ο παλαίμαχος αμυντικός της Γιουνάιτεντ Γκόρντον ΜακΚουίν: «Κοιτάξτε τον τερματοφύλακα, δεν πιστεύει στην τύχη του». Χρειάστηκε να περάσουν άλλα 7,5 χρόνια μέχρι να σπάσει η Τότεναμ το ρόδι στο Ολντ Τράφορντ. Ο Πέντρο Μέντες κρέμασε τα παπούτσια του το 2012 και εργάζεται ως ατζέντης ποδοσφαιριστών. Ο Ρόι Κάρολ μετακόμισε στον Πειραιά, όπου κατέκτησε τρία πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, ενώ έπαιξε και στον ΟΦΗ (2011-14).

Τέλος, ο 45άχρονος Κλάτενμπεργκ καταφτάνει στη χώρα μας μερικά χρόνια αργότερα για να γίνει βεληγκέκας της ελληνικής διαιτησίας με γαλόνι το «αγροτικό» που έκανε σε παρόμοιο πόστο στη Σαουδική Αραβία. Ο εκκεντρικός Αγγλος με τα τατουάζ και το φυτεμένο τσουλούφι θα εύχεται μην του τύχει καμιά στραβή όπως το γκολ-φάντασμα του Πέντρο Μέντες στις 4 Ιανουαρίου 2005. Στην Ελλάδα τέτοια λάθη ρίχνουν κυβερνήσεις.

Ετικέτες

Documento Newsletter