Η «αυτοκριτική» του ESM δείχνει… μνημόνιο

Η «αυτοκριτική» του ESM δείχνει… μνημόνιο

Η έκθεση του ESM που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα έχει και μια δόση αυτοκριτικής για την εφαρμογή των μνημονίων στην Ελλάδα.

Πολύ μικρή όμως για να μπορέσει να αλλάξει τη μελλοντική πολιτική του ESM απέναντι στη χώρα μας, καθώς αναφέρει ότι η «στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βοήθησε την ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί αλλά ταυτόχρονα, η Ελλάδα και οι πολίτες της υπέστησαν τις συνέπειες οκτώ ετών οικονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους και μία άνευ προηγουμένου δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά με την επακόλουθη απώλεια παραγωγής και με κοινωνικές συνέπειες».

Δηλαδή μπράβο μας, αυτοθαυμάζεται το ESM, για τα μνημόνια καθώς πέτυχαν τον σκοπό τους να αναδιαρθρώσουν την ελληνική οικονομία, τώρα οι κοινωνικές συνέπειες των πράξεων μας ήταν απλά παράπλευρες απώλειες. 

Το ότι τα ελληνικά νοικοκυριά φτωχοποιήθηκαν χάνοντας πάνω από το 25% των εισοδημάτων τους αυτό ποσώς ενδιαφέρει τους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωση, οι οποίοι για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι κοιτούν μόνο τα νούμερα. 

Η έκθεση αυτή όμως είναι μια προβολή στο μέλλον για το πώς θα συμπεριφερθεί το ESM απέναντι στη χώρα μας όταν και αν συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ευρώπης στο μέγεθος αλλά και στην ποιότητα της περίφημης βοήθειας των 750 δις. ευρώ για την καταπολέμηση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.

Δεν θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθεί ένα άλλο σχέδιο καθώς ομολογεί μεν ότι η πανδημία «αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, προσθέτοντας σημαντική αβεβαιότητα στις ελληνικές οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, όπως συνέβη και σε άλλα κράτη της Ευρώπης», συμπληρώνοντας όμως ότι «οι πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας αειφόρου αναπτυξιακής πορείας και πρέπει να επιτευχθούν μέσω των δημόσιων επενδύσεων, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική ασφάλεια και τηρώντας τους μεταπρογραμματικούς στόχους». 

Αλλά το καλύτερο το κρατάει για το τέλος αναφέροντας ότι «η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να οδηγήσει σε τολμηρές και συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων, για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Τόμπολα. Ένα ακόμη μνημόνιο λοιπόν με κυβέρνηση Μητσοτάκη για να πάρετε κάποια από τα 32 δις. ευρώ που δικαιούστε, αν βέβαια το επιτρέψουν οι όλο και περισσότερες χώρες που αντιδρούν. Φτάσαμε ήδη στις οκτώ και έχουμε καιρό μέχρι το τέλος του έτους που θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις. 

Η Ευρώπη δεν φαίνεται δείχνει καμία διάθεση αλληλεγγύης στις χώρες του Νότου και θα έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή τους. 

Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρυφτεί και πάλι πίσω από τις γερμανικές απόψεις αδιαφορώντας για ακόμη μια φορά για την επιβίωση του ελληνικού λαού.

documentonews.gr

Documento Newsletter