Η αυτοκρατορία των Αψβούργων αντεπιτίθεται με τον Όρμπαν

Η νέα σκληροπυρηνική δεξιά ομάδα του Βίκτορ Όρμπαν, «Πατριώτες για την Ευρώπη», είναι ένας συνασπισμός των Αψβούργων που δίνει στον Ούγγρο ηγέτη την ευρωπαϊκή πλατφόρμα που επιθυμεί.

Ο Βίκτορ Όρμπαν συγκεντρώνει ξανά την παλαιότερη «ομάδα» της Ευρώπης.

Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί αποκαλούν την συμμαχία που έχει διαλυθεί εδώ και καιρό «k. u. k.», αλλά είναι ευρύτερα γνωστή ως Αυτοκρατορία των Αψβούργων. Η φράση «k. u. k.» -αυτοκρατορικός και βασιλικός (γερμανικά: kaiserlich und königlich- αναφέρεται στην αυλή/κυβέρνηση των Αψβούργων σε μια ευρύτερη ιστορική προοπτική.

Μέσα στον καταιγισμό των πρωτοσέλιδων που περιβάλλουν τις μεθοδεύσεις του Ούγγρου ηγέτη τις τελευταίες ημέρες, το πιο αποκαλυπτικό όσον αφορά τη σχέση του Όρμπαν με την εξουσία ήταν η ανακοίνωση στις 30 Ιουνίου στη Βιέννη ότι συγκροτεί τους «Πατριώτες για την Ευρώπη», μια σκληροπυρηνική δεξιά πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στεκόμενος στο κέντρο της Βιέννης μαζί με άλλους δεξιούς λαϊκιστές από την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία, ένας θριαμβευτής Όρμπαν ανακοίνωσε το νέο του σύλλογο (που περιλαμβάνει τα βασικά εδάφη των πρώην Αψβούργων: Αυστρία, Βοημία και Ουγγαρία), μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για το ποιος θα είναι επικεφαλής.

«Δημιουργούμε έναν πολιτικό σχηματισμό που κατά την άποψή μου θα απογειωθεί σαν πύραυλος και θα γίνει πολύ γρήγορα η μεγαλύτερη ομάδα της ευρωπαϊκής δεξιάς», δήλωσε ο Όρμπαν. «Ο ουρανός είναι το όριο».

Το όνομα της ομάδας είναι μια αντίφαση, δηλαδή αντίθετο από το επιδιωκόμενο νόημά της, όπως το να αποκαλείς έναν γίγαντα «μικροσκοπικό».  Μπορεί το «πατριώτες» να  είναι πολλά πράγματα, αλλά το να είναι «υπέρ της Ευρώπης» δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά…

Πέρα από αυτό, η κομπορρημοσύνη του Όρμπαν δεν ήταν εντελώς κενή περιεχομένου. Τη Δευτέρα, ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας προσχώρησε στους Πατριώτες, όπως και η Λέγκα της Ιταλίας, ενώνοντας ένα αυξανόμενο κατάλογο από εξέχοντα σκληροδεξιά κόμματα από την Ισπανία έως τις Κάτω Χώρες.

Ενώ οι Γάλλοι θα έχουν τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στους Πατριώτες με 30 ευρωβουλευτές, ο Όρμπαν και οι σύμμαχοί του Αψβούργοι θα μπορούσαν να καταλήξουν να κυριαρχούν στην ομάδα, αν καταφέρουν να προσελκύσουν λαϊκιστικά κόμματα από τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, όπως φαίνεται πιθανό.

Δεδομένου ότι το είδος του εθνικισμού που πρεσβεύουν οι Πατριώτες ήταν αυτό που οδήγησε στην καταστροφή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων το 1918, η εμβάθυνση της συμμαχίας τους αποτελεί έκπληξη.

Μέχρι τώρα, το μόνο πράγμα που ένωνε τους πολιτικούς πίσω από τους Πατριώτες ήταν η αμοιβαία δυσπιστία. Το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας, για παράδειγμα, πέρασε δεκαετίες επιδιώκοντας αποζημιώσεις από τους Τσέχους για τους Αυστριακούς που εκδιώχθηκαν από την πρώην Τσεχοσλοβακία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν τω μεταξύ, ένα από τα λίγα θέματα στα οποία οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι, οι Ούγγροι και οι Σλοβένοι μπορούσαν να συμφωνήσουν ήταν το πόσο αυταρχικοί ήταν οι Αυστριακοί.

Γιατί λοιπόν καταθέτουν τα όπλα; Με μια λέξη: Όρμπαν

Αν και υπάρχει ακόμη αρκετή δυσπιστία κάτω από την επιφάνεια, οι λαϊκιστές της περιοχής βλέπουν μια νικηφόρα προοπτική.

Ό,τι και αν πει κανείς για τον πανούργο Ούγγρο ηγέτη και τη διπλωματία του την περασμένη εβδομάδα, που τον οδήγησε από το Κίεβο στη Μόσχα και το Πεκίνο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει περισσότερα προσόντα από το βάρος του. Στους δεξιούς κύκλους σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, ο Όρμπαν θεωρείται πρότυπο.

Απίθανοι σύντροφοι

Μόλις άκουσε για το ταξίδι του Όρμπαν στη Μόσχα την Παρασκευή, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος επέζησε πρόσφατα από απόπειρα δολοφονίας, ήταν γεμάτος επαίνους και ομολόγησε ακόμη και μια ισχυρή περίπτωση απουσίας φόβου.

«Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την απόφασή του να επισκεφθεί το Κίεβο και τη Μόσχα χωρίς κανένα δισταγμό», δήλωσε ο Φίτσο, το κόμμα του οποίου εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στους Πατριώτες. «Αν το επέτρεπε η υγεία μου, θα τον ακολουθούσα ευχαρίστως».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο (δεξιά) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία στη Σλοβακία πέρυσι. Έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει δύο φορές ως πρωθυπουργός, από το 2006 έως το 2010 και ξανά από το 2012 έως το 2018, η τρίτη θητεία του 59χρονου τον κατέστησε τον μακροβιότερο επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Σλοβακίας. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, αρχείο)

 

Ο Όρμπαν και ο Φίτσο είναι περίεργοι σύντροφοι. Οι παρατεταμένες εντάσεις μεταξύ των χωρών τους σχετικά με την 800ετή κυριαρχία της Ουγγαρίας επί του σλοβακικού έθνους, η οποία έληξε το 1918, έχουν περιπλέξει επί μακρόν τις σχέσεις.

Το περίεργο αυτό ζευγάρι προέρχεται επίσης από αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ενώ ο Όρμπαν, ένας πρώην αντιφρονούντας που αντιτάχθηκε στον σοβιετικό έλεγχο, προέρχεται από τη Δεξιά, ο Φίτσο είναι πρώην κομμουνιστής που έγινε σοσιαλδημοκράτης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η αυξανόμενη φιλία τους εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απήχηση των Πατριωτών του Όρμπαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Εκτός από την αυξανόμενη απογοήτευση για αυτό που θεωρούν ως το βαρύ χέρι των Βρυξελλών, οι Πατριώτες μοιράζονται μια σαφώς πιο φιλανθρωπική άποψη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Με εξαίρεση την Αυστρία, τα ακροδεξιά κόμματα που έχουν προσχωρήσει στους Πατριώτες μέχρι στιγμής προέρχονται από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ακόμα κι έτσι, τα περισσότερα δεν κρύβουν τον σεβασμό τους για τον Ρώσο ηγέτη, ο οποίος κυμαίνεται από τον απρόθυμο θαυμασμό έως την απόλυτη λατρεία.

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να χάσει», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του την Κυριακή στα μέσα ενημέρωσης Axel Springer. «Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί».

Εκτός από τη δυσπιστία τους για την ΕΕ και τον ενθουσιασμό τους για τη Ρωσία, ο συνασπισμός των Αψβούργων του Όρμπαν ενώνεται από την κοινή αντίσταση στη μετανάστευση από τον μουσουλμανικό κόσμο, την οποία οι Πατριώτες θεωρούν ως πολιτιστικό αγώνα.

«Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της, να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και να διατηρήσει την πολιτιστική της ταυτότητα, ακολουθώντας τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών», έγραψε η ομάδα στο ιδρυτικό της μανιφέστο.

Μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για τον Όρμπαν

Με τις «θυγατρικές» των Πατριωτών να βρίσκονται ήδη στην εξουσία στην Ουγγαρία και να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις στην Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου και στις δύο χώρες, η συμμαχία του Όρμπαν θα μπορούσε σύντομα να γίνει ένας πολιτικός κολοσσός, τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αυτό θα του έδινε την ίδια την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που αναζητούσε από τότε που το κόμμα του Fidesz -για να αποφύγει την αποπομπή του- αποχώρησε από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει ο Όρμπαν, ο πραγματικός αντίκτυπος των Πατριωτών θα γίνει αισθητός πιο κοντά στο σπίτι του. Αφού έπαιζε το δεύτερο βιολί στην Αυστρία για σχεδόν όλους τους έξι και πλέον αιώνες ύπαρξης της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, η Ουγγαρία μπορεί πλέον να ηγηθεί.

Αν χρειαστεί, ο Όρμπαν έχει ακόμη και έναν γνήσιο Αψβούργο που μπορεί να ρίξει στο μίγμα: Τον Eduard Habsburg-Lothringen, δισέγγονο του αυτοκράτορα του 19ου αιώνα Φραγκίσκου Ιωρήφ Α’. Ο Eduard υπηρετεί σήμερα ως απεσταλμένος της Βουδαπέστης στην Αγία Έδρα.

«Αν μας χρειαστούν ποτέ, θα είμαστε εδώ», δήλωσε πρόσφατα. Δεν ήταν εντελώς αστείο αλλά μόλις κατά το ήμισυ…

Πηγή: Politico – The Habsburg empire strikes back

Διαβάστε επίσης:ΒΙΚΤ

ΗΠΑ-Φλόριντα: Συνάντηση Τραμπ και Όρμπαν μέσα σε πνεύμα αλληλοεκτίμησης

Ερυθρά Θάλασσα: Εμπορικό πλοίο ανέφερε εκρήξεις δυτικά από τη Μόχα της Υεμένης

Μπάιντεν: Επιμένει παρά τις νέες γκάφες και τις πιέσεις να παραιτηθεί – «Δεν αποσύρομαι, θα τελειώσω τη δουλειά» (Video)