Η Αυστρία ζητά τον τερματισμό των κυρώσεων στη Ρωσία

Η Αυστρία ζητά τον τερματισμό των κυρώσεων στη Ρωσία

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς — ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ζήτησε τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό (κυριακάτικο) φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Oesterreich.

Η συνέντευξη αυτή δίνεται δύο ημέρες πριν την άφιξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βιέννη για επίσημη επίσκεψη την ερχόμενη Τρίτη.

«Θα ήταν επιθυμητή μία αλλαγή του τρόπου σκέψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυρώσεις έχουν προ πάντων ζημιώσει την δική μας, την αυστριακή οικονομία. Πάντα προειδοποιούσα να μην οδηγήσουμε την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Είναι πια καιρός να τερματίσουμε αυτές τις δυσάρεστες κυρώσεις και να εξομαλύνουμε τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις προς τη Ρωσία», προσθέτει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως πρόκειται να συναντήσει προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας φθάνει την ερχόμενη Τρίτη, 5 Ιουνίου, για επίσκεψη στη Βιέννη – την έκτη επίσκεψή του στην Αυστρία στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας – όπου θα έχει συνομιλίες τόσο με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν όσο και με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 50ης επετείου των συμφωνιών για παροχή φυσικού αερίου οι οποίες είχαν υπογραφεί την 1 η Ιουνίου του 1968 ανάμεσα στην δημόσια αυστριακή εταιρεία πετρελαιοειδών OMV και στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Κατά την επίσκεψη στην Μόσχα του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος, παραπέμποντας στην επικείμενη 50η επέτειο των συμφωνιών αυτών, επισήμανε ότι η Ρωσία έχει αποδείξει πως είναι αξιόπιστος εταίρος στην παροχή ενέργειας.

Θέμα των συνομιλιών του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη αναμένεται να είναι επίσης οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας τόσο λόγω της διένεξης στην Ουκρανία όσο και λόγω της πρόσφατης υπόθεσης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Για να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επαφών με την Μόσχα, η αυστριακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει, σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, να μην προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών σε σχέση με την υπόθεση Σκρίπαλ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά από την επιστροφή του από την επίσκεψη του τον Φεβρουάριο στην Μόσχα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: “Υποστηρίζουμε τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θεωρώ επίσης σημαντικό έναν διάλογο με τη Ρωσία, μόνον με την οποία θα είναι δυνατή η ειρήνη”.

Εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, η Μόσχα διατηρεί ιστορικά στενές σχέσεις με τη Βιέννη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει μία πιο χαλαρή στάση ως προς την επιβολή και την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί τον Οκτώβριο του 2016 κατά περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ ήδη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η αυστριακή Βουλή είχε ψηφίσει έναν βαθμιαίο τερματισμό των κυρώσεων της ΕΕ, στηρίζοντας το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2016, και κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, που είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πρωτεύουσες της ΕΕ, ο τότε ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, είχε διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα χαιρέτιζε μία σταδιακή άρση των κυρώσεων της ΕΕ.

Documento Newsletter