H Aυστρία χαιρετίζει την απόφαση της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του συντάγματος

H Aυστρία χαιρετίζει την απόφαση της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του συντάγματος

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, “με την υπερψήφιση των τροπολογιών το βράδυ της Παρασκευής από τη Βουλή στα Σκόπια με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων”, χαιρετίζουν με δηλώσεις τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αυστρία.

Ως “πολύ ενθαρρυντική και κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” χαρακτήρισε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, ευελπιστώντας, όπως σημείωσε, ότι δημιουργεί θετική συγκυρία για όλη την περιοχή.

“Χωρίς υπερβολή, η ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορική”, τόνισε σε δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, επισημαίνοντας πως έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για να τερματιστεί μία διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα που διαρκούσε πάνω από 25 χρόνια.

Η ίδια συνεχάρη “την κυβέρνηση, τους βουλευτές και ολόκληρο τον πληθυσμό” στην ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως “ξεπεράστηκε ένα ουσιαστικό εμπόδιο για την παραπέρα προσέγγιση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

Συγχαρητήρια “για αυτή την επιτυχία”, προς τα Σκόπια και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, απεύθυνε σε δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλιούμελ, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα “ισχυρό μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή”, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για μία ταχεία επικύρωση από την Ελλάδα.

Από την πλευρά του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, ο αρμόδιος διεθνών σχέσεων Αντρέας Σίντερ, χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής στα Σκόπια, συγχαίροντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για τη συμβολή του “σε αυτή την εποικοδομητική λύση”.

“Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι στην Ευρώπη είναι πάντα εφικτή μία πρόοδος, όταν κάποιος επικεντρώνεται στον διάλογο και στα κοινά, αντί να διασπά”, τόνισε ο Αντρέας Σίντερ, ο οποίος διατελούσε μέχρι πρόσφατα επί σειρά ετών κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών και θα είναι επικεφαλής υποψήφιός τους στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ ήταν από τους πρώτους ξένους πολιτικούς που είχαν συγχαρεί την Αθήνα και τα Σκόπια ήδη το βράδυ της επίτευξης της μεταξύ τους Συμφωνίας, στις 12 του περασμένου Ιουνίου, ενώ ήταν και η πρώτη ξένη πολιτικός που χρησιμοποιούσε ήδη τότε το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”.

“Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στη Βόρεια-Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς για το όνομα — μία επιτυχία για τον διάλογο και τη διπλωματία. Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή”, τόνιζε χαρακτηριστικά η Κάριν Κνάισλ.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει στις 30 Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για το θέμα του ονόματος, ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς, λόγω τότε της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα αυτή κλειστές, ενώ η τρίτη και τελευταία τριμερής συνάντησή τους στην αυστριακή πρωτεύουσα, η οποία πρέπει να συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη της Συμφωνίας, είχε γίνει και πάλι στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Βιέννη, στις 25 Απριλίου.

Ήδη σε δηλώσεις της, μετά την πρώτη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά, του Νικόλα Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς, στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη, στις 13 Φεβρουαρίου, η Κάριν Κνάισλ, είχε επισημάνει πως “καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να προχωρήσει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ”.

Documento Newsletter