Η Αυστρία προσπαθεί να σβήσει το ναζιστικό παρελθόν; – Σχεδιάζει επιχειρηματική εγκατάσταση στο Μαουτχάουζεν

Η Αυστρία προσπαθεί να σβήσει το ναζιστικό παρελθόν; – Σχεδιάζει επιχειρηματική εγκατάσταση στο Μαουτχάουζεν
Ένας επισκέπτης κοιτάζει μια αφίσα του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν κατά τη διάρκεια μιας δημοσιογραφικής προεπισκόπησης σε μια νέα αίθουσα μνήμης στο πρώην στρατόπεδο στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, Πέμπτη 2 Μαΐου 2013. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης απελευθερώθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945. (AP Photo/Ronald Zak)

Η αποκάλυψη του Τύπου της Αυστρίας πως σχεδιάζεται βιομηχανική-επιχειρηματική εγκατάσταση σε μέρος της έκτασης όπου λειτουργούσε άλλοτε πτέρυγα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν προκάλεσε αγανακτισμένες αντιδράσεις αυτή την εβδομάδα, με το Μνημείο του Μαουτχάουζεν να καταγγέλλει χθες Πέμπτη την «απόρριψη» οποιασδήποτε συζήτησης μαζί του για την διατήρηση της «ιστορικής και ηθικής σημασίας» του τόπου μαρτυρίου.

Ο φορέας, που είναι ενήμερος για το σχέδιο αυτό από το 2021, εξήγησε πως έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να «επιστήσει την προσοχή όσων λαμβάνουν αποφάσεις» για την ιστορία του χώρου, όπου βρισκόταν η πτέρυγα γυναικών του στρατοπέδου συγκέντρωσης-εξόντωσης, στο Χίρτενμπεργκ, στην κοινότητα Λίομπερσντορφ (βορειοανατολικά).

Όμως τα «τηλεφωνικά και γραπτά αιτήματα κι οι προσφορές μας για συνομιλίες ώστε να εξετάσουμε μαζί τις δυνατότητες να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων» είτε «αγνοήθηκαν» είτε «απορρίφθηκαν», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπός του Βάλερι Ζόιφερτ.

Ο αυστριακός Τύπος αποκάλυψε την πώληση, έναντι 15,25 εκατομμυρίων ευρώ, από εταιρεία ακινήτων του δημάρχου, οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται τα ερείπια του τμήματος του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Περίπου 400 κρατούμενες, κυρίως Ρωσίδες, Ιταλίδες και Πολωνές, εργάζονταν καταναγκαστικά εκεί, παρήγαγαν πυρομαχικά για το πεζικό του ναζιστικού στρατού από τον Σεπτέμβριο του 1944 ως τον Απρίλιο του 1945.

Ο αγοραστής έχει πρόθεση να οικοδομήσει βιομηχανική-εμπορική εγκατάσταση, επωφελούμενος από αλλαγές χρήσης που εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο — για τις οποίες κατέβαλε επιπλέον 1,34 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 2ας Μαΐου 2013, ένας επισκέπτης κοιτάζει ένα κρεματόριο του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης τύπου δύο νέων μόνιμων εκθέσεων στο πρώην στρατόπεδο στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης απελευθερώθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945. Εγκλωβισμένο στο καμπαναριό ενός αρχαίου κάστρου στο Wolfpassing της Αυστρίας, όπου το τοποθέτησαν οπαδοί του ναζιστή δικτάτορα το 1939, ένα καμπανάκι με πριονιστικά και το όνομα του Αδόλφου Χίτλερ χτυπά εδώ και σχεδόν 80 χρόνια. Επέζησε από την ήττα της χιτλερικής Γερμανίας, μια δεκαετία μεταπολεμικής σοβιετικής κατοχής που είδε στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού να στρατοπεδεύουν στο κάστρο και πιο πρόσφατες προσπάθειες της αυστριακής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη συνενοχή της χώρας στα εγκλήματα εκείνης της εποχής και να επανορθώσει. Ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στον εντοπισμό των κειμηλίων εκείνης της εποχής και στη διασφάλιση ότι είτε απομακρύνονται είτε τοποθετούνται σε ιστορικό πλαίσιο. Ως παράδειγμα, οι αξιωματούχοι αναφέρουν συχνά την ηθική και υλική υποστήριξη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, όπου ένα μουσείο τεκμηριώνει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν σε βάρος των κρατουμένων του για μαθητές και άλλους επισκέπτες. (AP Photo/Ronald Zak)

 

Για τον ανεξάρτητο δήμαρχο Αντρέας Ράμχαρτερ, που μίλησε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, όλα είναι σωστά: η ιδιωτική έκταση αγοράστηκε το 2021 και μοιράστηκε σε δυο τμήματα, αφού δεν κατατάσσεται πλέον στα ιστορικά μνημεία.

Συμφωνήθηκε να μην σκαφτεί το έδαφος, ώστε να διατηρηθούν τα θεμέλια των κτιρίων που βρίσκονταν εκεί.

Το Κέντρο τεκμηρίωσης και αρχείων για την εθνική αντίσταση στην Αυστρία (DÖW) δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για την «εξαιρετικά ανάλγητη προσέγγιση, όχι μόνο για τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά για την κοινωνία γενικά, που έχει δικαίωμα να ενημερώνεται για τα γεγονότα και τα εγκλήματα του παρελθόντος», όπως τόνισε στην εφημερίδα Die Presse.

Εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αρμόδια για την ιστορική μνήμη, η Ζαμπίνε Σατς, δήλωσε «εμβρόντητη» που ακόμη σήμερα, το 2024, γίνεται με τέτοια χαλαρότητα διαχείριση τόπων «φορτωμένων ιστορία», προσθέτοντας πως το αίσθημα ευθύνης έναντι των θυμάτων επιβάλλει «προσέγγιση με σεβασμό».

Για την εκπρόσωπο των Πρασίνων στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, τη Χέλγκα Κρίσμερ, είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό» το ότι δρουν «κερδοσκόποι στο περιβάλλον δημάρχων».

Το Μνημείο του Μαουτχάουζεν διευκρίνισε ότι τον Απρίλιο, ανεγέρθηκε «επιτύμβια στήλη» στο κέντρο του Χίρτενμπεργκ, που υποδεικνύει σαφώς πως ήταν άλλοτε μέρος του ναζιστικού συστήματος στρατοπέδων συγκέντρωσης, καταναγκαστικών έργων και εξόντωσης.

Διαβάστε επίσης

Ινδία: Τοξικό νέφος «πνίγει» το Νέο Δελχί – «Κρύφτηκε» το Ταζ Μαχάλ – Απόκοσμες εικόνες (Photos – Video)

«Ντόναλντ Τραµπ, η επιστροφή» ή «εµπρός πίσω!»

Ντόναλντ Τραμπ: Νέες ανακοινώσεις για την κυβέρνηση με σόου και… Σταλόνε, Μιλέι – Όλα τα ονόματα (Video)

Οι ΗΠΑ δείχνουν τον δρόµο προς ένα ζοφερό µέλλον

Πολυτεχνείο: Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης με αστυνομοκρατία – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, τι ισχύει για τραμ, λεωφορεία

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter